‘Het nieuwe beugelen’ vanaf 2023 verplicht

Geplaatst op 27 juni 2022 door Redactie

Voor plaatsing, onderhoud of reparatie van gasgestookte cv-installaties is vanaf januari 2023 de CO-certificering verplicht. Eén van de onderdelen van de opleiding voor installateurs is het ‘nieuwe beugelen’, waarmee rookgasafvoersystemen op een veilige manier worden gemonteerd. Wat houdt dit in?

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer (nieuwbouw)huizen worden op een duurzame manier verwarmd, bijvoorbeeld met warmtepompen. Tegelijkertijd wordt nog altijd meer dan 90 procent van de woningen in Nederland verwarmd met gas. Installateurs plaatsen daarom per jaar nog meer dan 400.000 cv-ketels. En vervang je een ketel, dan moet ook het rookgasafvoersysteem vervangen worden.

Afvoersystemen voor rookgas werden vroeger vooral van metaal of aluminium gemaakt. Tegenwoordig zien we ook veel kunststof systemen met een eigen instructie voor een veilige montage. Rogafa, branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen, concludeerde na de opkomst van de kunststof systemen dat de kans op fouten groter is geworden door alle verschillen in montage instructies. In 2012 is daarom een gezamenlijke instructie opgesteld voor het veilig bevestigen van rookgasafvoersystemen met een diameter van 60 tot 110 millimeter. Dit is het ‘nieuwe beugelen’ gaan heten. Deze checklisten zijn herzien in maart 2016 en januari 2022 .Vanaf 1 januari 2023 is de beugelinstructie een vast onderdeel van de nieuwe wettelijk verplichte opleiding (CO-certificering) die installateurs moeten volgen.

Waarom goed beugelen?

Per systeem is er een checklist waar aan moet worden voldaan. Het opvallendste onderdeel van de basisvoorschriften is het correct beugelen. Het advies is om bij kunststof te beugelen op elke mof, op één uitzondering na. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het afschot naar de ketel en het maken van gasdichte verbindingen. Je mag ook materialen en fabrikanten niet mengen, behalve daar waar de fabrikant van het systeem dit toelaat.

Door een systeem goed te beugelen kan dat niet uit elkaar raken. Kunststof zet bijvoorbeeld uit als het warmer wordt en krimpt als het afkoelt. Na een tijd ontstaat het risico dat daardoor de verbindingen loslaten. Daarom moet elke verbinding gebeugeld worden. Zo kan er geen lekkage van rookgassen en koolmonoxide ontstaan.

Bron: NEN


Reacties

G Bruins

13 juli 2022 om 19.42 uur

We schieten er door. ik heb 50 jaar in de installatie techniek gewerkt ben zins 1,5 met pensioen. Als ik de oude ketels zag die waren veel gevalijker dan de tegenwoordige ketels. Maar daar waren ook monteurs die wisten wat ze aan het doen waren want die hadden een goede opleiding gehad. Maar onze regering wilde wilde minder geld uitgeven. Dus ze schaft alle ondersteunde diensten af dat moge de installateur zelf gaan doen. Maar ze gaven ook als vrij dus dat houd in dat iedereen zonder kennis cv ketel kon aansluiten. Dan hadden we steeds meer opleidingen maar geen praktijk begeleiding wel op papier maar niet in de praktijk en als er een servicemonteur ging werken dan ging die een dag mee en was servicemonteur. Nu gaat het allemaal mis dan gaan we niet verzinnen we allemaal regels die nog kan nog was raken.

PPR

11 juli 2022 om 18.34 uur

En wat te denken van het onderhoud dan. Ik loop regelmatig tegen situaties aan waar een monteur gewoon geen tijd genoeg krijgt om het onderhoud goed uit te voeren waardoor er belangrijke pakkingen simpelweg niet vervangen worden met alle gevolgen van dien. Er moeten 9 of 10x onderhoud per dag gedaan worden. Dan krijg je problemen. We kunnen met z'n allen leren tot we een ons wegen en een pak papier helen waar we niet meer overheen kunnen kijken maar het probleem ligt, mijns inziens, bij de (grote) bedrijven zelf waar kwantiteit voor kwaliteit gaat.

I.H.K. Hans Korstanje installatie techniek

7 juli 2022 om 12.24 uur

denk men dat de installateurs ( de echte ) onnozel zijn , ik zit al meer als 50 jaar in het vak een 10 tal jaren heb ik al meet apparatuur wat jaarlijks gekeurd word kost een vermogen , de eis om weer kosten te maken met het co verhaal word ik stront ziek van , mede omdat de beunhaas gewoon doorwerk zonder kosten

Jan Hoohma

5 juli 2022 om 23.17 uur

Ik hoop dat Benjamin in zijn schoorsteen nog wel even een apart rookgas afvoer pijp getrokken heeft. En eentje voor de aanvoer van de verse lucht ;-)

Peter Meekel

5 juli 2022 om 12.31 uur

Net als de wetgeving omtrent de gaswet .Verplicht per hoeveel jaar geleden al, er komt geen reet van terecht als niet alle neuzen dezelfde kant op wijzen ,net als met het nieuwe beugelen controle is 0 zolang er geen mensen meer zijn die hard voor de zaak hebben .Sorry ik zie het niet van de grond komen en al zeker niet voor 2023.

Klaver

5 juli 2022 om 10.03 uur

Voor de foto in het handboek . Klopt alles en is goed op maat . Maar nu de praktijk , Iedere monteur herkend dit . Vooral renovatie , of een niet vakbekwame monteur is aan het fröbelen geweest , maar ook de bewoners niet vergeten , wat die allemaal bedenken " Pijp" moet stofvrij zijn en schoon !! Dan haal je hem er toch even tussenuit ? Of er hangt een mooi bosje Kruiden of Knoflook aan . Maar vergeet ook niet dat een niet meer dan 5 jaar jonge installatie , in een huis in Twente . Prima opgehangen ook een stukje pijp van 40 cm horizontaal . Daarin bleek er een honigraat achtige kalk constructie die hele pijp had gevuld . We zijn er nog niet met een beugeltje hier en daar . Regels moeten . veilig is de norm . Maar de praktijk wijst anders aan . En helaas de voorschriften worden gemaakt en gecontroleerd , door mensen die minstens HTS hebben . En kennen die de praktijk wel ? Met een groet . G.F.Klaver

Benjamin Abrahams

5 juli 2022 om 09.45 uur

Door mijn Cv-installatie op zolder rechtstreeks op de schoorsteen te plaatsen is het hele probleem van veilig afvoeren van uitlaatgassen voorkomen, wat echter waar-schijnlijk alleen mogelijk is bij eensgezind woningen.

Jan Saris

5 juli 2022 om 08.26 uur

Heel leuk en aardig maar als een verbinding uit elkaar gaat vallen door rek en krimp dan is er allang een lekkage en als per verbinding gebeugeld moet worden zullen vele lekkage niet opgemerkt worden. Dus beugelen prima maar dat is niet de oplossing.

frank lommers

5 juli 2022 om 07.49 uur

het nieuwe beugelen verplcht vanaf 2023 dan maken jullie toch een grapje

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement