Installateurs in een digitaal tijdperk

Geplaatst op 12 februari 2016 door Redactie

De trend dat steeds meer installateurs hun producten online bestellen is al lang geleden gesignaleerd. Echter, verkopen installateurs zelf ook producten online? Gebruiken ze andere manieren om de omzet via het internet te genereren? Deze vragen worden beantwoord hieronder en in het laatste Q3 2015 verslag van de European Mechanical Installation Monitor. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1200 HVAC-installatie en sanitair bedrijven in 6 Europese landen.

Inzicht 1: Twee derde van de Europese installateurs hebben een website Meer dan drie kwart van de Nederlandse installateurs heeft een website (77%), terwijl Frankrijk achterblijft met 50%. Dit is in lijn met eerdere studies, waarin duidelijk werd dat Nederland toonaangevend is op het gebied van het gebruik van het internet. In de andere landen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en België) heeft ongeveer 65% van de installateurs een website. De grotere bedrijven hebben vaker een website dan kleinere bedrijven.

Inzicht 2: Bijna geen enkele installateur heeft een eigen webshop op zijn website Hoewel de meerderheid van de installateurs een website heeft, heeft bijna niemand een webwinkel waar consumenten producten en materialen kunnen kopen. Slechts 1% tot 4% van de installateurs heeft een webshop, opnieuw is Nederland hierin toonaangevend (4%) en Frankrijk heeft een achterstand (met 1%). Dit kan worden verklaard door het feit dat de core business van de installatiebedrijven het uitvoeren van de installatie-activiteiten is, niet de verkoop van producten. Als er producten worden verkocht, is dit slechts een kleine nevenactiviteit. De producten die het vaakst worden verkocht via een webshop zijn ketels en boilers, airconditioning en sanitair.

Inzicht 3: Dit beeld zal waarschijnlijk niet snel veranderen in de nabije toekomst Het merendeel van de installateurs verwacht dat het aantal installateurs met een webshop stabiel zal blijven of ze hebben geen idee in welke richting het gaat. Ongeveer 20% tot 33% verwacht een groei van de webshops onder installateurs. Dit geeft aan dat er geen duidelijk zicht is op het aantal installatiebedrijven die een webshop gaan maken. Dit kan te maken hebben met het feit dat het totale aantal webwinkels sowieso zeldzaam zijn in alle landen. En gezien het feit dat er nog installateurs zonder website (eenderde) zijn, blijkt dat de focus van de fabrikanten zou kunnen worden gericht op helpen van installateurs om via het internet hun diensten te promoten en het bouwen van een website.

Inzicht 4: Kluswebsites kunnen de omzet voor installateurs enorm verhogen Betekent dit dat installateurs hun omzet genereren zonder hulp van het internet? Nee, naast het hebben van een eigen website, kunnen installateurs werk vinden op kluswebsites. Ongeveer 10% van de installateurs gebruikt diensten die online worden aangeboden via websites waar consumenten of bedrijven een installatieklus kunnen plaatsen. In dit geval is Duitsland het land dat achterblijft met slechts 3%, terwijl in Engeland het percentage 13% is. In Frankrijk, Polen en Nederland maakt 12% van de installateurs gebruik van een dergelijke kluswebsite, in België is dat 9% van de installateurs.

Installateurs die zo"n kluswebsite gebruiken, genereren hiermee een aanzienlijk deel van hun omzet: van 9% (Duitsland) tot 21% (UK) van de totale omzet. Het is de moeite waard om te vermelden dat 13% van de installateurs die een eigen website heeft, hun diensten aanbiedt via websites zoals travaux.com (Frankrijk), werkspot.nl (Nederland) of My-hammer.de (Duitsland ), terwijl installateurs die geen eigen website hebben minder gebruik maken van deze websites als een alternatief om inkomsten te genereren (4,7%).

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement