Installatiebedrijf uit de provincie ..... Flevoland

Geplaatst op 13 maart 2019 door Redactie

Het is de opzet van Gasservice Flevoland BV in Almere om klanten zo lang mogelijk vast te houden, vertelt eigenaar Johan Klok: “Daardoor hebben we nog jaren een band met hen, ook voor onderhoud.”

Wij zijn actief in het onderhouden van cv-installaties, airco’s, luchtinstallaties en warmtepompen. We installeren deze apparatuur zowel in de consumentenmarkt als de klein-zakelijke markt. Op het moment worden we overladen met opdrachten; het is zo druk, dat heb ik nog niet meegemaakt in de 16 jaar dat we bestaan.

Waarom hebt u gekozen voor de installatietechniek? Ik heb eigenlijk niet gekozen voor het vak van installateur maar ik had geen zin meer in school (LTS). Toen moest ik van mijn moeder maar naar het arbeidsbureau, heb een baantje gepakt uit de bak met banen en ben in 1980 begonnen als leerling-monteur. Nadat ik hierin een jaar werkzaam was, ben ik toch maar naar school gegaan om mijn vakpapieren te halen. Dat heeft bij elkaar 11 jaar geduurd, waarvan de laatste 6 jaar twee avonden in de week.
Na ruim 20 jaar in loondienst heb ik een ondernemingsplan gemaakt en geld geleend om voor mezelf te beginnen. Eerst had ik totaal geen werk, en heb me een aantal jaren verhuurd; dan ging ik ‘s avonds en in het weekend storingen doen, op plekken waar niemand heen wilde.
Nu hebben wij 3000 vaste abonnees en dat aantal groeit elke dag. Inmiddels zijn we met drie monteurs en ik kan er nog wel twee bij hebben, maar er is geen monteur te vinden, of jonge jongens die gemotiveerd zijn het vak te willen leren – wat voor de toekomst voor veel problemen gaat zorgen.

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? Voor mij zijn dat goede omgangsvormen, het leuk vinden iets te maken en een goed gevoel ervan te krijgen dat je toch weer die storing hebt opgelost. De vernieuwingen in de branche vormen een nieuwe uitdaging die wij graag aangaan en waarin we al goed hebben geïnvesteerd door ook het F-gassen certificaat te hebben, wat weer veel werk in airco en warmtepompen oplevert.
De overheid wil dat we gasloos worden: is dat haalbaar? Wat de overheid wil is gewoon niet haalbaar omdat de huizen voor een groot deel niet geschikt zijn om duurzaam te maken, tenzij er heel veel geld beschikbaar is bij de consumenten. Bovendien is er gewoonweg niet genoeg personeel om dat te kunnen uitvoeren. Ik denk dat er nog veel alternatieven komen om te verduurzamen.

Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Het installatievak heeft jongeren veel te bieden en je kunt er een leuk salaris mee verdienen: hoe minder monteurs er zijn, hoe hoger de uurlonen. De aansluiting van scholen naar de praktijk lijkt echter nergens op, daar is nog wel wat te halen.
Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Het is enorm aan het veranderen en dat zal de komende tijd waarschijnlijk nog veel meer worden, maar dat is ook weer een nieuwe uitdaging.