De markt voor airconditioning trekt weer aan

Geplaatst op 13 september 2015 door Redactie

Enerso Energy Solutions groeit. „Dat komt mede omdat de markt voor airconditioning weer aantrekt”, vertelt directeur Joop Veneman. „Voor airconditioning krijgen we vooral rond de zomer veel aanvragen.” Het bedrijf is fabrikant en leverancier van HR-warmtepompen en importeur van Sinclair airconditioning en toebehoren aan installateurs. De groei ging zo hard dat Enerso aan de Nijverheidsweg in Vriezeveen uit het jasje gegroeid is. Reden om te verhuizen naar een nieuw pand, aan de Virulyweg 10 in Almelo.

„We zijn nu nog bezig met het inrichten, maar als we straks alles op z’n plek hebben, gaan we onze diensten verder uitbreiden”, zegt Veneman. „In ons nieuwe pand komt een balie waar de installateur airco’s en toebehoren kan afhalen. Bovendien wordt er een showroom ingericht. Verder komt er nog een ruimte waar cursussen en uitleg gegeven kan worden aan de installateurs. Wij hebben de technische kennis om in diverse situaties te adviseren op het gebied van koelen en verwarmen. We helpen mee om problemen op te lossen. De specifieke situatie goed in beeld krijgen en goed informeren, is hierbij heel belangrijk. Wij leveren alle benodigde systeemcomponenten zoals vloerverwarming, ventilatorconvectoren, circulatiepompen, Swep platenwisselaars, Siemens regeltechniek en Enerso thermische zonne-energiesystemen. Uiteraard passen we zelf ook de technieken toe, waarover we praten. Dit pand wordt inmiddels ook gekoeld en verwarmd met aardwarmte.”

Markt airco’s trekt aan

Enerso is importeur en leverancier van Sinclair airconditioners. Deze zijn onder meer verkrijgbaar in Single Split en Multi Split, in diverse uitvoeringen, zoals de wandmodellen, vloer-/plafond- en satelliet cassette-modellen. Ook leveren ze op maat gemaakte luchtbehandelingskasten en koelmachines. Uiteraard levert Enerso ook alle toebehoren zoals slangensets, condenspompen, metersets manifolds, koelleidingen, ophangbeugels en dakdoorvoeren. „We merken dat de markt voor airconditioning weer aantrekt”, laat Veneman weten. „Bedrijven durven weer te investeren.”

Aardwarmte certificering via Enerso

Enerso levert niet alleen sinds zeven jaar warmtepompen van klein tot groot, maar geeft ook advies aan de installateurs op het gebied van warmtepompen die de warmte uit de lucht of de aarde halen. „Sinds 2014 moet je voor het toepassen van aardwarmte een certificering hebben”, aldus Veneman. „We zijn toen meteen in dit aardwarmtecertificeringstraject gesprongen en als één van de eerste bedrijven in Nederland zijn we volledig gecertificeerd op het gebied van WKO-systemen voor zowel woningbouw als utiliteit. We hebben de certificering voor alle zes de deelgebieden, waaronder Ontwerp, Realisatie & Beheer. Het is namelijk niet voor elke installateur haalbaar om het personeel te certificeren. Daarom kunnen zij bij ons de berekeningen laten doen. Wij bieden optioneel Gecertificeerde-Project-Ondersteuning volgens BRL 6000-21 & BRL 11000. We nemen de verantwoording van de warmtepompinstallatie over van onze klant. Dit is noodzakelijk om de wettelijk vereiste certificering te realiseren. Hierdoor kan het installatiebedrijf de warmtepompinstallaties blijven installeren, zonder zelf de certificering te hoeven behalen.”

Eigen R&D-afdeling

Enerso heeft al jaren een eigen R&D-afdeling. „Uiteraard willen we daarvoor altijd op de hoogte blijven van nieuwe technieken en ontwikkelingen. Aanvragen voor nieuw te bedenken oplossingen gaan we ook niet uit de weg”, laat Veneman weten. „Hiervoor realiseren wij proefopstellingen op eigen locatie. Zo zijn ook onze Milkco-systemen ontwikkeld, waarmee we melkveehouders een duurzame oplossing bieden voor het koelen van melk en het verwarmen van de boerderij in de winter.”

Huis verwarmen via koemelk

Enerso heeft het nieuwe Milkco-systeem ontworpen om warmte uit koemelk te halen. „De melk die met 37 oC uit de koe komt, wordt gewoonlijk gekoeld in de tank”, legt Veneman uit. „Via een warmtepomp halen we de warmte uit de melk, voordat deze in de tank komt. Hierdoor gaat de melk met een temperatuur van 4 oC, dus gekoeld, de tank in. Op het gebied van stroomverbruik heb je geen voordeel, want of nu de koelmotor voor de melk of de warmtepomp draait, je verbruikt stroom. Het voordeel zit in het opwekken van warmte. De koelmotor hoeft dan nauwelijks te lopen, omdat de warmtepomp al veel warmte uit de melk haalt.” Via de warmtepomp wordt warmte opgewekt, die benut kan worden voor warm water voor de verwarming, douche en tapwater. Ook kan de warmte gebruikt worden voor het warme water voor de reiniging van het melkmachinesysteem. Voor de pieken zit er nog wel vaak een gasketel in het systeem. Maar er zijn ook systemen die zonder gasketel draaien. „Afhankelijk van het aantal koeien, kunnen de boeren zo’n 5.000 m3 gas per jaar besparen”, zegt Veneman. „Ook de boeren moeten steeds duurzamer gaan werken. Alles moet zuiniger en met minder CO2-uitstoot. Dit is één manier om duurzaam te werken. We hebben momenteel twee projecten draaien in Geesteren en Vriezeveen. De boeren zijn er supertevreden over.”

Eigen technische dienst

De eigen verwarming/koeltechnische servicedienst van Enerso is zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag bereikbaar. „We zijn dus altijd voor onze vaste klanten bereikbaar”, laat Veneman weten. „We repareren alles, ongeacht het merk. Onze servicebussen zijn compleet ingericht. Het is voor de installateur ook fijn om te weten dat wij altijd voor hen paraat staan.”