Nieuwsplatform voor de installatiebranche

Terug naar overzicht
IT202111 Rijksoverheid 020
1 december 2021

50 miljoen voor emissieloze bouw

Om de uitstoot van bouwactiviteiten te beperken heeft het Rijk 50 miljoen beschikbaar gesteld. Hiermee wordt een kennis- en innovatieprogramma ingericht, dat schone en emissieloze bouwconcepten en bouwlogistiek gaat ontwikkelen. Het programma is onderdeel van de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) dat als ambitie heeft om in 2030 60% stikstofreductie, 75% gezondheidswinst en 0,4 mton CO2-reductie te realiseren in de bouw.

Minister Ollongren (BZK): “Samen met de bouw staan we voor grote opgaven. Zo moeten er veel huizen worden gebouwd. Dit kan echter alleen als dit ook op een duurzame manier gebeurt. Met dit programma ondersteunen we innovatieve ontwikkelingen zoals pre-fab bouw en digitalisering en zetten we een stap richting emissieloze bouw."

 

Staatssecretaris Van Weyenberg (I&W): “Schoon en emissieloos bouwen zorgt niet alleen voor verduurzaming in de bouwsector, maar de hele samenleving profiteert ervan. Deze transitie naar duurzame mobiliteit zorgt ook voor schone lucht in onze steden."


Invulling programma

Het kennis- en innovatieprogramma dat door BZK, IenW en EZK met het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC), de Topsector Logistiek en partijen uit de bouwsector is opgezet richt zich onder andere op het ontwerpen en toepassen van lichtere en duurzame bouwmaterialen en op prefab-woningen. Hoe meer bouwonderdelen al vooraf gemaakt kunnen worden (‘prefab’) hoe minder uitstoot dit oplevert op de bouwplaats zelf. Ook zorgt het voor minder vervoersbewegingen.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van emissievrije bouwplaatsen met aandacht voor bouwhubs, inzet van emissievrije werktuigen en digitalisering. De digitalisering in de bouw wordt verder ondersteund door een subsidie ter ontwikkeling van het Digitaal stelsel gebouwde omgeving (DGSO). Om de ontwikkelde kennis en innovaties in de praktijk te demonstreren worden ‘living labs’ ingericht. Onder verantwoordelijkheid van TNO, digiGO en de Topsector Logistiek vindt de uitvoering van het programma plaats. Binnen de projecten wordt nauw samengewerkt met landelijke, regionale en lokale overheden en partners uit de bouw.

Bron: Rijksoverheid

Ook interessant
 - Installatie Totaal
Ventilair en Vent-Axia gaan samen verder als Vent-Axia B.V.
 - Installatie Totaal
Zorgplicht bij hitte: werkgevers lopen risico op schadeclaims en boetes
 - Installatie Totaal
Airco steeds vaker ingezet voor verwarming in Europese huishoudens
 - Installatie Totaal
Ledverlichting als no-brainer: installatiesector roept op tot versnelling
 - Installatie Totaal
Hoe helpt de Innovation Impact Challenge de energietransitie te versnellen?
 - Installatie Totaal
Bouwsector heeft versnelling nodig in innovatie en kennisontwikkeling
 - Installatie Totaal
Thuisbatterij in de lift: komt er een norm of niet?
 - Installatie Totaal
Hoppenbrouwers breidt expertise in duurzame energie uit met overname Ecensy