Serverruimtekoeling voor MCC-ruimte

Geplaatst op 29 januari 2021 door Redactie

Bij een grote fabriek in de voedingsmiddelenindustrie in Kampen, waar onder meer melkpoeders gemaakt worden, vindt een verbouwing plaats. Hierbij is een aantal voorraadtanks aangepast en het MCC (Motor Control Center) is nieuw ingericht. „In de MCC-ruimte staan de regelkasten”, zegt Peter Platzer van Breman Utiliteit uit Zwolle. „Die ruimte moet gekoeld worden, want er komt warmte vrij van de apparatuur. Voor betrouwbare serverruimtekoeling voor deze ruimte kwamen we vanzelf bij STULZ Groep terecht.”


„De vraag voor koeling van de MCC-ruimte kwam bij ons binnen en wij hebben Breman op weg geholpen door advies te geven en mee te denken wat bij deze ruimte het meest geschikt is”, vertelt Evert van Merkestijn, accountmanager bij STULZ Groep. „We hebben 2 STULZ MiniSpace units geleverd van 12,5 kW met SAS chillers van S-Klima en de bijbehorende regelaars.”

Precisie ruimtekoelers

„De MiniSpace units zijn units voor serverruimtekoeling die heel nauwkeurig kunnen sturen”, zegt Platzer. „Het wordt in de MCC-ruimte gevraagd om een constante, gewenste temperatuur te houden.” De SAS chillers staan buiten op het dak en de MiniSpace units staan binnen in de MCC-ruimte. Een koudwaterleiding gaat van de chiller naar de MiniSpace units. De chiller zorgt dat de koudwaterbatterij van de units van koud water wordt voorzien. De lucht die eroverheen komt, wordt gekoeld en de koude lucht wordt onder de vloer geblazen.

"De STULZ MiniSpace units zijn serverruimte-koelers die heel nauwkeurig kunnen sturen.”

De warme lucht afkomstig van de apparatuur wordt afgezogen en gaat opnieuw door de unit en wordt weer gekoeld. Zo circuleert de lucht. De MiniSpace units hebben elk een eigen regeling die door de installateur ingesteld wordt voor de benodigde koeling in de ruimte. „Het is een stand-alone apparaat”, laat Van Merkestijn weten. „Het is één keer instellen en het werkt. Er is wel een mogelijkheid om hieraan een GBS-systeem te koppelen, maar daar is hier niet voor gekozen. Het gaat hier om één ruimte die geklimatiseerd moet worden en dat is vrij eenvoudig om te doen.”

Maximale betrouwbaarheid

De SAS chillers van S-Klima zijn ontwikkeld voor maximale betrouwbaarheid in datacenters en industrie. Ze zijn ontworpen en vervaardigd onder strikte voorwaarden, om maximale energie-efficiëntie te garanderen bij elk lokaal temperatuurprofiel en dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. In de MCC-ruimte van de fabriek in Kampen staan de schakelkasten om de processen in de fabriek aan te sturen.

 „Vanuit deze ruimte worden alle machines aangestuurd”, legt Van Merkestijn uit. „Het is het ‘zenuwcentrum’ van de fabriek. Als hier een storing is, ligt de hele fabriek plat. Het is daarom belangrijk dat het niet te warm wordt in deze ruimte. Het is een leuk project om in deze fabriek de apparatuur te mogen beschermen met onze serverruimtekoeling.”


Over STULZ Groep

Sinds de oprichting in 1959 heeft STULZ Groep zich in de Benelux ontwikkeld tot een wereldwijd toonaangevende leverancier voor klimaatbeheersing. Het bedrijf heeft expertise op het gebied van precisiekoeling, comfortkoeling, bevochtiging, luchtbehandeling en warmtepompen. „Tegenwoordig gaat het niet meer om de vraag welk afzonderlijk systeem gebruikt moet worden, maar meer om wat de beste totaaloplossing is voor de betreffende taakstelling. Wij gaan verder”, aldus Van Merkestijn.

„Vanuit deze ruimte worden alle machines aangestuurd. Het is het ‘zenuwcentrum’ van de fabriek. Als hier een storing is, ligt de hele fabriek plat.”

STULZ Groep is van origine een Duitse onderneming. Het bedrijf hecht veel waarde aan een intensief contact met haar afnemers, heeft een innovatief karakter en vervulde een pioniersrol bij de introductie van airconditioning in Nederland. „Wij zijn specialisten in ons vakgebied en bezitten een hoog niveau aan technische expertise in onder andere datacenters dat zich uitstrekt tot ver buiten onze core business”, zegt Van Merkestijn. Breman Utiliteit en Van Merkestijn kenden elkaar al van eerdere gezamenlijke projecten.

Over Breman Utiliteit

Breman Utiliteit is een veelzijdige en ervaren installatiespecialist. Het bedrijf ontwerpt, realiseert, onderhoudt en beheert complexe en duurzame werktuigkundige-, elektrotechnische, klimaat- en regeltechnische installaties binnen de utiliteitssector. Centraal hierbij staan comfort, energie- en kostenbeheersing, waarbij het ontzorgen van haar opdrachtgevers voorop staat. Breman Utiliteit maakt onderdeel uit van de Breman Installatiegroep, een landelijk werkende groep van gespecialiseerde installatiebedrijven op het gebied van woningbeheer, woningbouw, utiliteitsbouw en schoorsteentechniek.

„Tegenwoordig gaat het niet meer om de vraag welk afzonderlijk systeem gebruikt moet worden, maar meer om wat de beste totaaloplossing is voor de betreffende taakstelling.”

Breman Utiliteit is een kennisorganisatie voor gebouwgebonden installaties. Deze kennis wordt toegepast in kantoren, scholen, industrie, sportaccommodaties, zorgcentra, collectieve installaties in woongebouwen en overig commercieel vastgoed. „Wij passen innovatieve oplossingen toe, van ontwerp tot en met onderhoud en beheer waarbij maximaal ingezet wordt op de circulaire economie”, zegt Platzer. „Zo adviseren wij dan ook bij voorkeur technische oplossingen die leiden tot vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement