Natuurlijke koudemiddelen en veiligheidstrainingen: duurzaam leren in de praktijk

Geplaatst op 25 oktober 2023 door Redactie

Het gebruik van natuurlijke koudemiddelen in koelinstallaties en warmtepompen wint steeds meer terrein. Deze keuze is ingegeven door duurzaamheid, aangezien deze koudemiddelen de ozonlaag en het milieu ontzien. Desondanks zijn veel installaties nog steeds gevuld met schadelijke broeikasgassen zoals HFK's en Fluorkoolwaterstoffen. Europese regelgeving moedigt echter milieuvriendelijke alternatieven, zoals natuurlijke koudemiddelen, aan.

Trainer Michel van Bronkhorst heeft deze verschuiving in de markt opgemerkt en erkent het belang van opleidingen die aansluiten op deze ontwikkelingen. Hij heeft ontdekt dat samenwerking met bedrijven de effectiviteit van trainingen aanzienlijk verbetert. In dit verband heeft Dutek Energy Solutions op maat gemaakte trainingen aangeboden aan cursisten, gericht op de veilige omgang met brandbare koudemiddelen.

Een concrete illustratie van deze samenwerking vond plaats in het provinciehuis van Overijssel, gelegen in Zwolle. Het provinciehuis wordt nu verwarmd en voorzien van warm tapwater met behulp van natuurlijke koudemiddelen. Dit markeert een duurzame mijlpaal, aangezien het provinciehuis een van de eerste overheidsgebouwen in Nederland is dat op deze milieuvriendelijke wijze warmte opwekt. Dutek Energy Solutions speelt hierin een cruciale rol door het leveren en onderhouden van de warmtepompen, terwijl Ramon Ketelaar en zijn team verantwoordelijk zijn voor de installatie.

Deze praktijkervaring in het provinciehuis diende als levendig voorbeeld tijdens de training Brandbare Koudemiddelen, die door Michel van Bronkhorst werd verzorgd. Het accent van de training lag op veiligheid bij het werken met deze koudemiddelen en op de specifieke eigenschappen ervan. Michel is van plan om deze training voort te zetten in het opleidingscentrum in Ede, waar cursisten de kans krijgen om praktijkervaring op te doen en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Hier kunnen ze ook specifieke vragen beantwoorden door middel van nog meer praktijkgerichte oefeningen. Dit laat zien hoe leren en ontwikkelen in de koudetechniek sector hand in hand gaan met duurzame ontwikkelingen in het gebruik van koudemiddelen.