CV-ketel vervangen of niet?

Geplaatst op 05 februari 2020 door Redactie

Wat moet je doen als de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is? Zeker 600.000 mensen zullen in de komende 3 jaar voor die vraag komen te staan. Ook al gaat Nederland stap voor stap van het gas af, het kan een verstandige keuze zijn om de oude cv-ketel toch te laten vervangen door een nieuwe ketel op gas. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De keuze hangt af van de woning en de woonwijk. Om huiseigenaren te helpen, presenteert de organisatie een online maatadvies.

“Het is logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel”, vertelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Een nieuwe hr-ketel op aardgas is niet meer vanzelfsprekend, want Nederland gaat op den duur van het gas af”. Het antwoord op de vraag: ‘wat nu’ is voor iedere situatie anders. “Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?”

Advies op maat

Is een huis bijvoorbeeld redelijk geïsoleerd, is de cv-ketel aan vervanging toe en heeft de gemeente nog geen warmteplan? Het advies is dan om de nieuwe cv-ketel te combineren met een hybride warmtepomp. De kans is namelijk groot dat er geen warmtenet in de wijk komt voor 2030. Tegen de tijd dat er een warmtenet komt, heeft een huiseigenaar al veel jaren kunnen besparen op gasverbruik en CO2-uitstoot. In de periode tot 2030 kan hij of zij elke verbouwing aangrijpen om de isolatie te verbeteren.

Een slecht geïsoleerde woning is nog niet geschikt voor een warmtepomp. Deze bewoners krijgen juist het advies om zo lang mogelijk met de cv-ketel te blijven doen en deze te repareren indien nodig. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van de isolatie. Voor mensen die weten dat er op korte termijn een warmtenet komt in hun wijk, kan het de beste oplossing zijn om tijdelijk een cv-ketel te huren en niet meer te investeren in een nieuwe ketel.

Een zeer goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Staat de woning in het buitengebied, dan komt daar vrijwel zeker geen warmtenet, en is het advies om een volledige warmtepomp te overwegen.
Energiezuinig en aardgasvrij wonen.

Installatiebedrijf Feenstra is enthousiast over de tool en kijkt naar de mogelijkheden om deze voor haar vakmensen in te zetten. “Hiermee kunnen onze monteurs de dagelijkse vragen van bewoners over de eerste stappen naar een duurzamere woning snel, eenduidig en objectief beantwoorden”, aldus Feenstra. De ontwikkeling van de advies op maat module past in een langer lopende aanpak van Milieu Centraal om mensen verder te helpen naar energiezuinig en aardgasvrij wonen.

De tool is in te vullen via milieucentraal.nl/cv-ketel-vervangen.

Bron: Milieu Centraal


Reacties

Jens

10 februari 2023 om 09.10 uur

Het is interessant om te lezen dat het advies is om een nieuwe cv-ketel te combineren met een warmtepomp. Mijn vrouw en ik hebben net een nieuw huis gekocht en willen de ketel vervangen. We gaan de verschillende mogelijkheden onderzoeken, misschien is een warmtepomp voor ons ook wel geschikt. Bedankt voor de heldere informatie! https://www.leenards.nl/

Emma

25 oktober 2022 om 09.03 uur

Het is goed om te weten dat het nog steeds een goed idee is om te kiezen voor een nieuwe cv-ketel installatie als de ketel aan vervanging toe is. Ik vroeg me al af of de ketel dan niet na een paar jaar overbodig is, maar als ik het zo lees gaat het even duren voordat we helemaal van het gas af kunnen. Onze ketel is namelijk aan vervanging toe, dus we gaan op zoek naar een nieuwe. https://www.bvanerve.nl/diensten/installatie/cv-ketels

Joost

18 februari 2020 om 10.25 uur

Dat is een heldere analyse! Volgens mij hebben we in Nederland een mooi gasnet wat dus nog lang te gebruiken is. Denk hierbij ook aan groengas, biogas en inderdaad waterstof. Kennen jullie techniek op basis van een micro turbine voor decentrale energie zoals de Enertwin?

J.H.B. Kremers

17 februari 2020 om 09.24 uur

All electric betekent dat de kabels van het elektriciteitsnet tot in de meterkast ZES keer zo zwaar moeten. Kosten € 500 miljard. Woningen elektrisch verwarmen kan door de lage watertemperatuur alleen met vloerverwarming. Kosten € 300 miljard. Verwarmen met waterstof. Tot de jaren zeventig vorige eeuw werd stadsgas/mijngas gebruikt. Dat bestond voor 60% uit waterstof. KIWA heeft in opdracht van ALLE netbeheerders het gasleidingnet onderzocht en vastgesteld dat het bruikbaar is voor transport van waterstof. Ook Feenstra, genoemd in het artikel, biedt deze ketel aan. Kosten voor de burger maar een fractie van de kosten voor ombouw naar elektrisch.

Redactie Installatietotaal

13 februari 2020 om 07.59 uur

Beste Henk, Er wordt bij ons momenteel gewerkt aan onze website en nieuwsbriefmodule. Dit probleem zal zo spoedig mogelijk worden opgelost. Excuus namens Team Installatietotaal!

Henk

12 februari 2020 om 22.17 uur

Ik kan geeneens deze e-mail lezen door jullie cookies beleid tekst. Belachelijk

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement