Vrouwen in de bouw zijn belangrijk voor creativiteit en innovatie

Geplaatst op 02 augustus 2023 door Redactie

Ik heb een tegeltjes wijsheid gehoord: Mannen laten een brand ontstaan en blussen deze daarna zodat ze kunnen zeggen dat ze de brand geblust hebben (en dus met de eer strijken). Vrouwen zien een brand ontstaan en blussen deze. Ze doen gewoon hun werk. Dit is precies waarom ik, bijna 10 jaar geleden, de duurzame bouwvrouw award heb geïnitieerd. Samen met de Cobouw, DGBC, Bouwend Nederland en Dubotechniek (VolkerWessels) waar ik destijds werkzaam was. Deze award was bedoeld als een stimulans voor de vrouwelijke manager op haar weg naar een vooraanstaande positie. Want meer vrouwen in de top, betekent meer diversiteit. Maar wat is de meerwaarde hiervan voor de bouw?

Belang van diversiteit en verbinding

Het is eigenlijk heel simpel: Hoe diverser de mensen om je heen, hoe meer ideeën, perspectieven en invloeden. Dit geldt met alles wat je doet. Dus breng werknemers met verschillende achtergronden, culturen en levenservaringen samen. Hierdoor creëer je een uniek team om te kunnen innoveren. Iedere werknemer bekijkt een vraagstuk vanuit zijn eigen perspectief. Door de verschillende visies met elkaar te delen gaan andere teamleden het vraagstuk ook vanuit een andere optiek bekijken. Hierdoor ontstaan de meest creatieve en innoverende ideeën om vraagstukken op te lossen.

Samenwerking tussen een (gender) divers team zorgt dan ook voor een beter resultaat. Vrouwen kunnen goed schakelen tussen verschillende belangen en karakters binnen een team. Tevens benaderen vrouwenproblemen vaak anders en komen met creatievere oplossingen. De vrouwelijke inbreng in de bouwwereld brengt, naar mijn mening, de juiste balans bij de steeds complexer wordende bouwprojecten. Het is de combinatie die het krachtig maakt.

Diversiteit ook goed voor de economie

Uit onderzoek van McKinsey (Delivering through diversity) blijkt dat bedrijven waarin het managementteam evenwichtig bestaat uit mannen en vrouwen financieel beter presteren. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met 30% vrouwen in het seniormanagement het tot 48% beter doen dan bedrijven met minder vrouwen aan de top. Diversiteit in de top zorgt voor een betere leiding van het bedrijf, besluitvorming en betere bedrijfsresultaten. Daarnaast is de economie erbij gebaat dat talenten van vrouwen worden benut en geen potentieel onnodig verloren gaat.

Vrouwen aan de top

Genoeg voordelen dus voor diversiteit aan de top. Statistieken uit onder andere bedrijvenmonitor topvrouwen ‘Zonder wet geen voortgang: Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020 (ser.nl)’ blijkt dat er echter over de hele linie weinig vrouwen aan de top te zijn. Dit is dus niet alleen in de bouwsector. De genderdiversiteit in de top van bedrijven en organisaties is al jaren een van de speerpunten van het Nederlandse emancipatiebeleid. Tot op heden is dit dus nog niet gelukt. Welke actie ga jij vandaag nemen om dit te veranderen?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement