Zuinig en veilig watermanagement met elektronische oplossingen van Schell

Geplaatst op 08 juni 2023 door Redactie

Het elektronische Schell Watermanagement Systeem is de ideale oplossing om de hygiëne en het waterverbruik in sanitaire ruimtes te optimaliseren.

Het Schell Watermanagement Systeem (SWS) voor de aansturing van elektronische kranen en spoelsystemen is een ideale manier om het waterverbruik in gebouwen te verminderen en de hygiëne in de sanitaire ruimtes te verbeteren. Met behulp van SWS-servers kunnen de kranen en spoelsystemen centraal en op afstand geconfigureerd, gemonitord en aangestuurd worden. Het systeem is niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar kan vrij eenvoudig ook in bestaande gebouwen geïnstalleerd worden.

Vergeleken met handbediende kranen kunnen elektronische kranen een waterbesparing tot wel 62% realiseren, om de waterlooptijd ingesteld kan worden of met behulp van sensoren automatisch gestart en gestopt wordt, zodat de kraan niet onnodig blijft lopen. De elektronische keuken- of douchekranen en spoelsystemen voor toiletten en urinoirs werken op dezelfde manier. Elektronische kranen en spoelsystemen zijn veel hygiënischer. Omdat ze contactloos bediend worden wordt de overdracht van bacteriën en virussen voorkomen.

Stagnatiespoelingen

De elektronische kranen en spoelsystemen van Schell hebben nog een belangrijk voordeel: automatische stagnatiespoelingen kunnen eenvoudig en op elk gewenst tijdstip ingepland worden. Dat is van belang voor de waterkwaliteit bij de opwarming van leidingwater, maar zeker ook als het sanitair niet frequent gebruikt wordt en bacteriën zich in de waterleidingen kunnen vermenigvuldigen.

Legionellapreventie

Door elektronische kranen en spoelsystemen - eventueel in groepen - aan het Schell Watermanagement Systeem te koppelen, kunnen ze centraal geprogrammeerd, aangestuurd en bewaakt worden. Stagnatiespoelingen worden bovendien geregistreerd, hetgeen met het oog op de legionellamaatregelen van groot belang is. Met het aanvullende online systeem SMART.SWS kunnen de sanitaire installaties met een notebook, tablet of smartphone ook op afstand gemonitord en geconfigureerd worden.

Eenvoudige installatie

Het watermanagementsysteem is niet alleen interessant voor nieuwbouw en projecten, die een BREAAM- of LEED-certificatie nastreven. Ook in bestaande gebouwen kan SWS vrij eenvoudig ingebouwd worden, omdat alle componenten draadloos verbonden kunnen worden. Met de Bluetooth®-module kunnen installateurs de parameterinstelling en het gegevensbeheer van armaturen ook via een app uitvoeren.