Zuidkust van de Noordzee’ moet dé groene waterstofregio worden

Geplaatst op 28 augustus 2019 door Redactie

Een Duitse delegatie onder leiding van Michael Westhagemann, minister van economische zaken, verkeer en innovatie van de Vrije en Hanzestad Hamburg, bezocht 27 augustus Groningen. Belangrijkste onderwerp: de uitdagingen van de energietransitie en met name de kansen van groene waterstof. Zowel Hamburg als Groningen zien kansen om de CO2-uitstoot te verminderen en hun economieën te bevorderen door in te zetten op groene waterstof. Door hun krachten te bundelen zou ‘de zuidkust van de Noordzee’ zich verder kunnen ontwikkelen als dé groene waterstofregio.

Schaalvoordelen

Deze kansen komen voort uit de overtuiging dat windmolenparken op de Noordzee de belangrijkste energiebron voor Noordwest Europa worden en dat groene waterstof een belangrijke rol gaat spelen. Zowel Hamburg als Groningen zijn goed gesitueerd om in deze ontwikkelingen voorop te lopen. “Hamburg heeft het initiatief genomen in de ontwikkeling van een waterstofstrategie samen met Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen en Sleeswijk-Holstein” aldus minister Westhagemann. “We zijn op zoek naar soortgelijke initiatieven om kennis te delen en schaalvoordelen te behalen. Groningen en Noord-Nederland passen hier perfect in.”

Waterstofeconomie

“De Vrije en Hanzestad Hamburg en de stad Groningen hebben een langdurige en warme relatie. Hamburg is natuurlijk groter en staat daarmee ook voor grotere uitdagingen dan de gemeente Groningen. Toch is op het gebied van energie min of meer sprake van gelijkwaardigheid vanwege de hier bestaande infrastructuur en expertise en omdat we voorop lopen in projecten, plannen en investeringen om de waterstofeconomie te ontwikkelen” zegt Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen.

“Noord-Duitsland en Noord-Nederland vormen de zuidkust van de Noordzee die in de toekomst een groot deel van Europa van duurzame energie zal voorzien” concludeert Paul de Rook, wethouder economische zaken van Groningen. “We hebben coördinatie en samenwerking nodig om gezamenlijk te profiteren van deze schone energiebron zodat we tegelijk CO2 verminderen én onze economieën versterken."

Delegatie en programma

De Hamburgse delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de Vrije en Hanzestad Hamburg, de Technische Universität Hamburg (TUHH), de Universiteit van Hamburg (UHH), Vattenfall Europe, de Renewable Energy Hamburg Cluster (REH) en Hysolutions. Zij werden verwelkomd door vertegenwoordigers van de gemeente en provincie Groningen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Gasunie, TenneT, Engie, RWE, Shell, Groningen Seaports, New Energy Coalition, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en het OV Bureau. Het programma bestond uit een bezoek aan Gasunie, een bestuurlijk overleg op het stadhuis, een werklunch en een bezoek aan gemeentelijke waterstofprojecten.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement