Zorgzaam en duurzaam!

Geplaatst op 27 november 2023 door Redactie

Luxxor douche WTW: minder energie, meer comfort voor appartementen Hoeve Sprey

Hoeve Sprey op landgoed Wientjesvoort is een kleinschalige zorglocatie in de prachtige omgeving van Vorden. De zorghoeve biedt een langdurige en blijvende woonplek voor volwassen mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking. Een paar jaar geleden gerealiseerd door Bram Sprey, zijn vrouw Anouk en nog heel veel anderen. Vertrekpunt: het verschil kunnen maken en zorgen voor een stabiele en veilige woonplek, met 24/7 begeleiding. Klinkt mooi en dat is het natuurlijk ook, maar voordat de acht appartementen inclusief woonkamer, keuken, badkamer slaapkamer van de zorghoeve gebouwd konden worden, moest er uiteraard veel gebeuren.

Met de hulp van velen bij zowel bij het ontwerpen en bedenken van de appartementen met een oppervlakte van 45m2 als bij de manier waarop de zorg ingericht zou moeten worden, is het resultaat voor de bewoners een fijne woonomgeving.

Douche WTW

Duurzaamheid was vanaf het begin een hoofdthema bij dit bijzondere project en dat komt op alle fronten terug. Een grote technische ruimte, twee grote platte daken met honderd zonnepanelen om maar eens twee zaken te noemen. En dan hebben we verder in ieder appartement een actieve doucheWTW de Luxxor Hamwells Blue.

“De zorghoeve voldoet met de doucheWTW gecombineerd met isolatie, beglazing, PCM-boilers en vloerverwarming aan de (duurzame) doelstellingen van ‘Bouwend Nederland"

De zorghoeve voldoet met de doucheWTW gecombineerd met isolatie, beglazing, PCM-boilers en vloerverwarming aan de (duurzame) doelstellingen van ‘Bouwend Nederland’. Hoeve Sprey ondersteunt actief het realiseren van de ‘Green Deal’ in de zorg. Het doel van ‘Green Deal’: het verhogen van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg en tegelijkertijd het verlagen van de footprint van de zorgverlening. Toewerken naar ‘nul op de meter’ is het devies bij Hoeve Sprey, maar nooit als doel op zich.


Kosten

Luxxor Sustainable Drain Systems, distributeur van de Luxxor Hamwells Blue, ontwikkelt, produceert en distribueert circulaire producten die de warmtapwatervraag verduurzamen voor iedereen. Altijd kwalitatief hoogwaardige producten van Nederlands fabricaat, onderhoudsarm en grotendeels recyclebaar. Inmiddels een aantal jaren onderweg en in steeds meer segmenten worden de producten en concepten van Luxxor succesvol toegepast: bestaande bouw, nieuwbouw, recreatieparken en nu dus ook in de ‘zorg’. Margot van Gastel van Luxxor: “De vader van Bram Sprey deed met een van de eerste pilots met de Luxxor Hamwells Blue mee. Dat beviel prima dus toen Bram aan de slag ging met het ontwikkelen van de zorghoeve kwam de doucheWTW van ons al snel in beeld. Niet zo vreemd natuurlijk aangezien je 50 procent minder douche-energie verbruikt.” Bij zorghoeve Sprey zorgen zonnepanelen en een speciale opslagboiler dat ook de resterende 50% energie duurzaam wordt ingevuld. Dit zorgt voor een grote kostenbesparing. “Het is afhankelijk van de situatie wat de exacte besparing is, in dit specifieke geval is het meer dan gemiddeld omdat de mensen die hier wonen vaker langer douchen. Daarnaast zorgt 50% douchebesparing ervoor dat je een kleinere opslag kunt toepassen, dit scheelt ruimte. De speciaal gekozen opslag, met weinig warmteverlies, zorgt er bovendien voor dat veel van de zonne-elektriciteit direct op de zorghoeve gebruikt wordt.

“Naast verduurzaming zijn voordelen zoals eenvoudige installatie, ruimtebesparing, onderhoudsarm, energiearmoede reductie en comfortverhoging redenen om doucheWTW toe te passen.”

De combinatie van reduceren van energievraag én toenemend gebruikt van eigen opwek reduceert de druk op het elektriciteitsnet. Woonunits worden, zoals bij Hoeve Sprey, steeds vaker zelfstandig gemaakt in verband met de flexibiliteit van het gebouwgebruik. In sommige gevallen is het zelfs een eis van de financier. Invullen van warmtapwater met doucheWTW is voor deze woonunits ruimtebesparend, onderhoudsarm, duurzaam en kosten efficiënt. Ook in bestaande zorggebouwen biedt de Luxxor Hamwells Blue serie ondersteuning bij verduurzaming. Tapwater is, door de hoge temperaturen, een uitdaging voor de duurzame installatie. Efficiënte verduurzaming met de warmtepomp vraagt reductie van de warmwater temperatuur. De toevoer van de circulatieleidingen is meestal nog wel hoger dan 65 ℃ om aan comfort en veiligheidsregelgeving te voldoen. Om met een lagere temperatuur voldoende vermogen te kunnen leveren, verhoogt de watersnelheid. Dat laatste leidt tot geluidsoverlast, slijtage en veel onderhoud. Toepassen van doucheWTW verkleint het debiet warmwater en hiermee snelheid in de circulatieleiding voor een gelijk/hoger comfortniveau. De Luxxor Hamwells Blue kan bij het vervangen van een badkamer eenvoudig worden toegepast om de CV-installatie/boiler /warmtepomp (of het achterliggende warm watersysteem) te ondersteunen. Gelijke problematiek is er in hotels en zwembaden.”


Warmtapwater key in verduurzaming woningen

Minder energie gebruiken, minder water verspillen … de bewustwording neemt toe, maar er zijn nog veel stappen worden te zetten. Margot van Gastel: “Bij woningbouwcorporaties liggen er veel mogelijkheden bij zowel nieuwbouw, renovatie én badkamervervanging. Het is soms wel een puzzeltje. Hoewel warmtapwater een belangrijke plaats inneemt in de energievraag, de energierekening en dus in kansen tot verduurzaming van de gebouwde omgeving, is de waardering van warmtapwater-energiebesparing beperkt. Naast verduurzaming zijn voordelen zoals eenvoudige installatie, ruimtebesparing, onderhoudsarm, energiearmoede reductie en comfortverhoging redenen om doucheWTW toe te passen. Met onze klanten leren we nog steeds elke dag en er is voor ons nog veel te doen. Hoe kan het anders? Hoe kan het beter? Hoe kan het makkelijker? Blijven innoveren, nieuwe dingen bedenken …” Hoeve Sprey werd, na een intensieve voorbereiding van vijf jaar, in september 2021 in gebruik genomen.

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement