Zonwering op eerste plaats tegen oververhitting

Geplaatst op 22 juni 2022 door Redactie

De meeste mensen vinden zonnige dagen fijn, maar hitte is dat niet. Oververhitting kost elk jaar zelfs levens. Door zonwering op de 1e plaats te zetten, is hitte te voorkomen. In ISSO Open is nu de whitepaper Zonwering beschikbaar, met de titel ‘Voorkomen is beter dan genezen - zonwering komt voor koelen’. Deze whitepaper geeft tips hoe je oververhitting kunt vermijden, en hij helpt een aantal misverstanden rondom isoleren uit de wereld.

In de Nederlandse BENG-wetgeving speelt zonwering een belangrijke rol. Zo heeft zonwering invloed op de berekening van de energiebehoefte voor verwarming en koeling voor de BENG 1-indicator. Ook is zomercomfort als aparte indicator ingevoerd met de TOjuli (temperatuur-overschrijding in de maand juli). In de whitepaper behandelen we allerlei maatregelen die oververhitting kunnen voorkomen. Het gaat daarbij vooral om passieve maatregelen, die in ons klimaat vaak al afdoende zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om bouwkundige maatregelen zoals zonwering en zomernacht-ventilatieluiken. Daar moet al in en vroeg stadium van het ontwerp over worden nagedacht.

Fabels rond isolatie

In deze whitepaper, mogelijk gemaakt door Wij Techniek, gaan we ook in op het verband tussen isoleren en oververhitting. Vaak worden goed geïsoleerde, energieneutrale gebouwen direct in verband gebracht met oververhitting. Maar problemen in de zomer doen zich juist voor in gebouwen die minder goed zijn geïsoleerd. We bespreken in de whitepaper onder andere de fabel rond isoleren nummer 1: ‘Isolatie is de oorzaak van oververhitting’. Dat is niet waar, isolatie houdt het juist koel in huis. De warmte komt via de ramen.

Naar de whitepaper

De kennis in whitepaper Zonwering is ideaal voor professionals in de gebouwde omgeving, van ontwerpers tot en met beleidsmedewerkers van wooncorporaties. Hij is hier te raadplegen.

De whitepaper is gratis te raadplegen met een ISSO-profiel.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement