Zonnepanelen blijven een slimme investering, ondanks veranderingen in salderingsregeling

Geplaatst op 07 november 2023 door Redactie

In de wereld van zonne-energie blijven investeringen in zonnepanelen aantrekkelijk, zelfs zonder de voortdurende steun van salderingsregelingen. Op dit moment kunnen zonnepanelen zichzelf nog steeds binnen zeven jaar terugverdienen. Hoewel de salderingsregeling geleidelijk wordt afgebouwd, zal de terugverdientijd voor een zonnestroominstallatie slechts één tot twee jaar langer worden. Hoogwaardige zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, waardoor er ruim voldoende tijd is om te profiteren van een lagere energierekening.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, benadrukt echter de noodzaak van snelle duidelijkheid met betrekking tot de salderingsregeling. Hij merkt op: "De discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet om onze klimaatdoelen te behalen."

De voordelen van zonnepanelen nemen toe

Volgens Techniek Nederland is het nu nóg aantrekkelijker dan een jaar geleden om te investeren in zonnepanelen. Deze panelen worden steeds betaalbaarder, terwijl de opbrengst blijft stijgen. Hoogwaardige zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en dragen zo langdurig bij aan een lager elektriciteitsverbruik. In combinatie met een hybride warmtepomp wordt de investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker.

Zelf opgewekte stroom optimaal benutten

Techniek Nederland adviseert om het aantal zonnepanelen zorgvuldig af te stemmen op het eigen energieverbruik. Daarnaast benadrukt de brancheorganisatie dat na de afbouw van de salderingsregeling het belangrijker wordt om de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dit kan onder andere worden bereikt door huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of de droger overdag in te schakelen, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst genereren.

Thuisbatterijen en verlichting van netcongestie

Een energiemanagementsysteem kan ervoor zorgen dat apparaten automatisch worden ingeschakeld en dat elektrische auto's worden opgeladen wanneer de zon schijnt. Bovendien kan het gebruik van thuisbatterijen helpen om meer van de opgewekte stroom zelf te benutten. Techniek Nederland pleit voor overheidsstimulansen ter bevordering van innovatie en toepassing van thuisbatterijen. Het gebruik van zonne-energie in eigen woningen en opslag draagt namelijk bij aan het verminderen van congestie op het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling tijdens het Grote Techniek Debat

Op 8 november organiseert Techniek Nederland in Woerden het Grote Techniek Debat, waar enkele kandidaten voor de Tweede Kamer samenkomen. De salderingsregeling zal een prominent onderwerp zijn in dit debat.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement