Wat brengt de toekomst voor nieuws onder de zon?

Geplaatst op 08 april 2016 door Redactie

Consumenten stappen steeds vaker over naar duurzame energiebronnen. Vooral zonnepanelen zijn in opmars – hiermee wekken zij hun eigen energie op om minder afhankelijk te zijn van energiebedrijven. Helemaal nu er steeds meer mogelijkheden ontstaan om de energie thuis op te slaan, neemt zonne-energie een vlucht. SOLARWATT, de Duitse pionier op het gebied van zonne-energie, doet vijf voorspellingen over de toekomst van zonnestroomopslag.

1. Minder losse verkoop
Consumenten kopen nu nog vaak losse zonnepanelen voor het opwekken van hun eigen energie. In de nabije toekomst zullen huishoudens panelen meer gaan combineren met energiemanagementsystemen, stroomopslag en andere 'slimme producten'. Zonnepanelen zullen hierdoor steeds minder vaak als los product verkocht worden, maar steeds vaker onderdeel uitmaken van een compleet systeem – zoals SOLARWATT dit momenteel al als enige leverancier ter wereld aanbiedt.

2. Eigen gebruik wordt belangrijker
In de toekomst wordt het rendabeler om het eigen gebruik van opgewekte zonne-energie te verhogen. Particulieren kunnen dan veel voordeel hebben bij het tijdelijk opslaan van elektriciteit en overtollige energie opslaan wanneer ze minder energie nodig hebben, of deze gebruiken wanneer dit economisch gezien, het voordeligst is.

3. Lange levensduur betekent meer rendement
Hoeveel besparing zonnepanelen de consument ook opleveren, het installeren ervan vraagt wel om een investering. Dan wil de gebruiker er uiteraard wel zeker van zijn dat die investering het waard is. Zonnepanelen moeten dus van hoogstaande kwaliteit zijn en lang meegaan – precies de reden dat de nieuwe generatie glas-glaspanelen steeds meer in opkomst zal raken en ze beter voorbereid zijn op de toekomst. Deze nieuwe generatie zonnepanelen gaat minstens dertig jaar mee en ze degraderen in de tussentijd nauwelijks; dat levert tot wel 25 procent meer opbrengst op dan bij traditionele panelen. Consumenten halen met deze zonnepanelen dan ook gegarandeerd meer rendement uit hun investering.

4. Accu’s in opmars
Elke innovatie begint met één product. Zo was het met de walkman, mobiele telefoon, tablet – en zo is het met thuisaccu’s niet anders. En net zoals bij die andere producten blijft het bij belangrijke innovaties niet bij dat ene product. We zien nu al dat er steeds meer thuisaccu’s verschijnen, in allerlei verschillende maten, vormen en prijzen. De consument krijgt dus steeds meer keus, maar daardoor wordt het ook steeds moeilijker om een weloverwogen keuze te maken. Bij aankoop van een thuisaccu dien je in ieder geval te letten op de modulaire uitbreiding. Klein beginnen en later makkelijk uitbreiden? Kan de thuisaccu ook in bestaande situaties worden geïnstalleerd? Andere aandachtspunten zijn veiligheid (zijn de veiligheidscertificaten in orde?), gewicht (belangrijk voor de installatie en dus ook de eindprijs), responstijd (snelheid waarmee de accu reageert op de vraag naar stroom) en het aantal cycli (hoe vaak kan de batterij worden opgeladen en ontladen?).

Uiteraard is bij de aanschafkeuze verder de efficiency nog van belang – de twee soorten rendement mogen dan ook niet door elkaar worden gehaald. Enerzijds is er het accurendement: het rendement van de accu an sich. Het totale rendement (ook wel roundtrip) is het rendement inclusief verliezen van de step-up-omvormer en step-down-omvormer. Het totale rendement van een accu is dus altijd lager dan het accurendement.
Wil je nergens omkijken naar hebben? Sommige producenten, waaronder SOLARWATT, bieden een alles-in-eenpakket. Dit betekent dat zowel de zonnepanelen en energiemanager, als de accu als één pakket kunnen worden geleverd.

5. Installeren zo gepiept
Naast veiligheid en prijs zijn dus ook het formaat en gewicht van belang bij het kiezen van een accu. Hoe compacter de constructie, hoe lager het totale gewicht van het opslagsysteem. Zo hebben de elementen van de systemen van SOLARWATT bijvoorbeeld een maximaal gewicht van 25 kilo. Hierdoor kan het complete systeem door één installateur worden geïnstalleerd, zonder dat er speciaal gereedschap voor nodig is. Ook het onderhoud van de accu wordt hiermee een stuk makkelijker.

Erik de Leeuw, directeur van SOLARWATT Benelux: “Momenteel krijg je geld terug bij het terugleveren van je totale overschot aan zonne-energie aan het energienetwerk. Niet onwaarschijnlijk zal de salderingsregeling binnen enkele jaren anders gaan worden ingericht. Hierdoor kan het uiteindelijk aantrekkelijker gaan worden voor consumenten om hun eigen stroom op te slaan in plaats van stroom terug te leveren. Met bijvoorbeeld een thuisaccu als de MyReserve zal in die situatie het rendement uit zonnepanelen nog groter zijn. Door te bepalen welke energieproducten ze moeten integreren binnen de totale energiehuishouding – het MyReserve-stroomopslagsysteem van SOLARWATT, bijvoorbeeld –, kunnen consumenten hier nu alvast op inspelen.”

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement