Zo maak je een koellastberekening voor je aircosysteem

Geplaatst op 30 april 2024 door Redactie

Voor een optimaal rendement van je aircosysteem maak je een koellastberekening. Hoe doe je dat? En wat als je de berekening wilt uitbesteden?

Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Zeker in de zomer, als het buiten warm is, zullen de airco-aanvragen dan ook flink toenemen. Om precies de benodigde capaciteit te bepalen en het juiste soort aircosysteem te kiezen, maak je een koellastberekening. Zo zorgt de airco voor een aangename temperatuur met zo min mogelijk energieverbruik. Soms is een koellastberekening heel eenvoudig, soms ingewikkeld.

Koellastberekening maken voor eenvoudige projecten
Voor eenvoudige projecten, zoals aircosystemen plaatsen in een enkele slaapkamer of standaard woning, kun je met een simpele koellastberekening goed bepalen wat je nodig hebt: h x b x d x de warmtefactor (W/m³). Voor die warmtefactor heb je keuze uit drie opties:

  • Het meest gebruikelijk is 40 Watt/m³, voor een standaard, redelijk geïsoleerde ruimte, zoals een slaapkamer.
  • 30 Watt/m³ pas je toe voor zeer goed geïsoleerde ruimten of als er bijvoorbeeld nauwelijks ramen aanwezig zijn.
  • 50 Watt/m³ gebruik je als de ruimte niet tot nauwelijks is geïsoleerd of bijvoorbeeld enkel glas heeft.

Koellastberekening maken voor complexere projecten
Werk je aan een groter of ingewikkelder project, dan is een simpele koellastberekening niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een compleet huis met zonwering of ruimten waar veel computers en/of andere apparatuur staan. Al die factoren neem je mee in je koellastberekening. Als installateur zelf zo’n complexe berekening uitvoeren, is vaak lastig. Het kost relatief veel tijd en je hebt er complexe, vaak dure software voor nodig. Niet in huis? Rensa wel! En we ondersteunen je graag.

Snel en efficiënt je koellastberekening maken
Voor kleinere projecten maak je met onze aircoconfigurator in enkele eenvoudige stappen een koellastberekening voor jouw project. Heb je een complexer project en besteed je de berekening graag uit? Of wil je dat iemand even met je meekijkt? De experts van Rensa staan voor je klaar. Meer weten over de configurator of extra services die we bieden? Ontdek het hier