‘Zij doen waar ik naar op zoek was’

Geplaatst op 25 februari 2021 door Redactie

‘Oefenen met goed zichtbare rode slang’

Op de praktijdlocatie van IW Brabant – Zeeland op de locatie in Tilburg heeft VTE uit Ede op verzoek van opleidingsbedrijf IW Brabant – Zeeland twee proefopstellingen van vloerverwarming gemaakt. Eén met een cv-ketel op gas en één met een warmtepomp. Dit om de leerlingen van IW zowel met de traditionele als de nieuwe techniek te laten oefenen. „Bij renovaties komen nog veel gasketels voor en bij nieuwbouw veel warmtepompen”, zegt Leon van Haastrecht, instructeur IW Brabant -Zeeland. „Maar bij de bestaande bouw zie je ook hybride opstellingen met een warmtepomp in combinatie met een gasketel.” De proefopstellingen zijn half januari geïnstalleerd en zodra de coronaregels het toelaten, gaan de leerlingen van IW hiermee aan de slag.

„Ik weet zeker dat de leerlingen heel blij zijn met deze opstellingen”, zegt Van Haastrecht. „Vorig jaar heb ik heel veel vragen gehad over hoe vloerverwarming werkt en hoe je het aanlegt. Toen zag ik in Installatie Totaal VTE voorbij komen. Mijn interesse was gewekt. Zij doen waar ik naar op zoek was. Ik heb daarom de stoute schoenen aangetrokken en een mailtje gestuurd naar VTE met de vraag of ze iets voor ons konden betekenen in ons technieklokaal.” „Onze directeur Marc Leusen was meteen enthousiast”, vertelt Marcel Hensen, accountmanager VTE. „Enerzijds om VTE in de picture te zetten maar ook om de nieuwe aanwas te helpen.”

Samenwerking ROC

De vestiging van IW Brabant - Zeeland in Tilburg is één van de 45 locaties die IW Nederland Leren & Werken in de techniek in het land heeft. De vestiging in Tilburg heeft een nauwe samenwerking met ROC Tilburg. „Als IW leiden hoofdzakelijk op voor BBL”, vertelt Van Haastrecht. „Het ROC geeft hier 20 weken per jaar 2,5 dag per week BOL-lessen.

„Vorig jaar heb ik heel veel vragen gehad over hoe vloerverwarming werkt en hoe je het aanlegt.”

Zowel de BBL als de BOL-leerlingen leren bij ons praktijkvaardigheden.” Dit is de eerste locatie van IW waar de proefopstellingen geïnstalleerd zijn. „We hebben het materiaal gesponsord”, zegt Hensen. „We zijn voornemens om IW Nederland te promoten en bij meer vestigingen proefopstellingen in te richten.”

Kleur vloerverwarmingsslang

„Wat mijn aandacht trok, is de rode kleur van de slangen van de vloerverwarming”, laat Van Haastrecht weten. „Onze leerlingen komen om te oefenen en hoe leuk is het dat ze dat met een goed zichtbare rode slang kunnen doen.” „De slang onderscheidt zich niet alleen in kleur, maar is ook kwalitatief een goede slang”, aldus Hensen. „Het is een 5 laags PE-RT slang Type 2. We hebben gekozen voor Type 2 omdat dit een betere slang is die een hogere druk en hogere temperatuur aankan. Onze verdelers zijn ook getest op 10 bar zodat ze, net als de slangen, eveneens geschikt zijn voor stadsverwarming. We willen geen risico lopen. We gaan voor kwaliteit; een goed product voor een goede prijs. We willen ons product goed op de markt zetten. We produceren de verdelers zelf. Er komt ook meer vraag naar kunststofverdelers en die gaan we ook ontwikkelen.”

Zelf vloerverwarming aanleggen

„De leerlingen gaan elke keer de vloerverwarmingsopstellingen zelf opnieuw maken”, legt Van Haastrecht uit. „Het gaat ons om het doen, niet om het alleen maar te laten zien. Ze leren ook hoe ze de vloerverwarming moeten vullen en hoe ze deze aan het werk krijgen. Hoe ze de groepen op flow moeten instellen om de benodigde warmte in een bepaalde ruimte te krijgen. Een hal hoeft bijvoorbeeld minder warm te worden dan de woonkamer.” „Bij de vloerverwarming gaat water er met 40 °C in, om met 30 °C retour te gaan”, laat Hensen weten.

„Wat mijn aandacht trok, is de rode kleur van de slangen van de vloerverwarming. Onze leerlingen komen om te oefenen en hoe leuk is het dat ze dat met een goed zichtbare rode slang kunnen doen.”

 „De slangen moeten de juiste hoeveelheid warmte afgeven. Als het water te warm terugkomt, is dat niet goed voor de ketel of warmtepomp. Dan moet de instelling aangepast worden om de juiste temperatuur retour te krijgen. Je verliest anders ook rendement. Als de vloerverwarming goed ingesteld staat, hoef je er ook niet meer aan te komen. Die kan op dezelfde temperatuur blijven staan. Vloerverwarming is stralingswarmte. De vloer blijft warm. De warmte vliegt niet de deur uit als die even openstaat.”

Toekomst

„Vloerverwarming is de toekomst, ongeacht welke warmtebron je eraan hangt”, zegt Hensen. „Met een naregeling is het mogelijk om per ruimte de wenselijke temperatuur te regelen. Dit kan eventueel met een aparte thermostaat per ruimte. Ook in bestaande situaties, waarbij vloerverwarming en radiatoren gecombineerd zijn, is een zone-regeling via een speciale radiatorknop een oplossing. Vanwege corona merken we momenteel dat de vraag naar zone-regeling toeneemt omdat mensen nu geregeld thuis moeten werken en een extra regeling in de betreffende ruimte wenselijk is.”

Opleiding vult vacuüm

„Je ziet dat er in installatietechniek steeds meer elektrotechniek komt kijken”, geeft Hensen aan. „Steeds meer apparaten zijn elektronisch gestuurd. De leerlingen moeten nu een computer kunnen bedienen. De E en W komen steeds dichter bij elkaar. Je ziet dat er een vacuüm ontstaat bij de opleidingen. Lbo is te laag en hbo is te hoog.

„We produceren de verdelers zelf. Er komt ook meer vraag naar kunststofverdelers en die gaan we ook ontwikkelen.”

Deze opleiding vult het vacuüm. De branche blijft zo in beweging.” De leerlingen die gebruik gaan maken van de proefopstellingen zijn voornamelijk leerlingen van niveau 2 en 3. Een enkele keer zijn er ook leerlingen van niveau 1 en 4. „Het is leuk om leerlingen iets te leren”, vindt Van Haastrecht.

Servicedienst VTE

„We hebben een eigen servicedienst”, zegt Hensen. „Als een klant bij ons een product heeft afgenomen en er mocht onverhoopt iets mis gaan dan komt onze servicedienst de klant ontzorgen. Dat hoort ook bij kwaliteit van onze producten.”

 

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement