Ziekenhuis Groep Twente neemt geen enkel risico met haar drinkwater

Geplaatst op 03 maart 2021 door Redactie

Iedereen die in een ziekenhuis terecht komt, heeft als wens daar zo snel mogelijk weer gezond uit te komen. Ziekenhuizen moeten er daarom alles aan doen om te voorkomen dat patiënten zieker worden, in plaats van beter. Zo is voor ziekenhuizen logischerwijs de veiligheid van drinkwater uiterst belangrijk. Van stilstaand water worden we ziek en het vergroot tevens de kans op legionella. Het aantal gemelde gevallen van legionellabesmettingen is de afgelopen jaren alleen maar gestegen, waardoor legionellapreventie een steeds belangrijker thema wordt in Nederland. Een legionellabacterie kan een ernstige longontsteking opleveren en deze kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Reden genoeg voor Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) om haar drinkwaterbeheer te optimaliseren.

Om de hoge exploitatiekosten te verlagen maar wel de juiste aandacht aan drinkwaterkwaliteit te geven, heeft ZGT gekozen voor de technische innovaties van de Duitse armaturenspecialist Schell. Met resultaat, want een optimaal drinkwaterbeheer en lagere onderhoudskosten zijn inmiddels een feit.

Online logboek

Stroming en temperatuurbeheer zijn van wezenlijk belang als het gaat om legionellapreventie. We weten dat de groei van legionellabacterie in waterleidingen bevorderd wordt door stilstaand water, ontoereikende temperaturen en de aanwezigheid van een biofilm in de leidingen. Tegenwoordig zijn in gebouwen veel keerkleppen, membranen en afsluiters te vinden. Maar deze onderbrekingen van het leidingnet zijn een potentiële bedreiging voor de waterkwaliteit. Als ieder tappunt met regelmaat wordt gespoeld, blijft het water in het leidingnet in beweging en blijft de kwaliteit op peil.

Enkele jaren terug is bij ZGT al een eerste belangrijke stap in de legionellapreventie gezet door het online logboek UCARE4 van legionella-adviseur Xigna in te zetten. Met het online logboek is er grote vooruitgang geboekt op het drinkwaterbeheer. De temperaturen van het drinkwater worden in het logboek overzichtelijk weergegeven en de gegevens zijn altijd inzichtelijk en beschikbaar voor inspectie. Helaas bleef het handmatige beheer van de installaties een tijdrovende taak. De ZGT ging op zoek naar extra mogelijkheden dan het online logboek en vond deze bij armaturenspecialist Schell.

SSC Bluetooth®-module van Schell

Met de SSC Bluetooth®-module (SSC = Schell Single Control) met Bluetooth® Smart Technology kan de installateur of de gebouwbeheerder de instellingen en het beheer van de armaturen eenvoudig via een app regelen. Vooral voor utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen en dus ZGT biedt deze module voordelen voor het beheren van de sanitaire voorzieningen. De SSC Bluetooth®-Module is zo praktisch omdat hij onmiddellijk gebruiksklaar is en als soort ‘universele sleutel’ de gebouwbeheerders en installateurs helpt om elektrische kranen te programmeren. De permanente verbinding van de SSC Bluetooth®-module met een Schell-armatuur is een kosteneffectieve manier om de drinkwaterhygiëne en de economische efficiency van een gebouw te waarborgen. Door de SSC toe te passen kunnen dure renovatietrajecten van oude en overgedimensioneerde waterleidingen worden voorkomen. Dat helpt om utiliteitsgebouwen zoals ZGT sneller weer te exploiteren zonder lange exploitatiepauzes voor verbouwingen.

Gerrit Wessels, gebouwbeheerder bij ZGT: “Als ruimtes langere tijd onbezet zijn, wordt er weinig water gebruikt. Dit komt geregeld voor bij ons, want zoals in elk ziekenhuis zijn niet alle kamers continue bezet. Het grote voordeel van de SSC Bluetooth®-module waarvoor wij hebben gekozen, is dat we nu zelf geen handmatige spoelacties hoeven uit te voeren en alsnog verzekerd zijn van een continue waterkwaliteit. Met de module kunnen we spoelschema’s met starttijden, duur en tijdstip instellen. De module bestuurt, bewaakt en documenteert alle stagnatiespoelingen in het spoelplan. Alle spoelgegevens van alle kranen zijn vervolgens overzichtelijk terug te vinden in één Excelformulier. Het online logboek UCARE4 hoeven we daardoor niet meer bij te houden. Ons drinkwaterbeheer is veiliger geworden, maar biedt nog meer voordelen zoals efficiëntie en een zichtbare kostenverlaging.”

Stromende waterbesparing

Als ieder tappunt met regelmaat wordt gespoeld, blijft het water in het leidingnet in beweging en blijft de kwaliteit op peil. Ter illustratie: wanneer in een huis de koudwaterleiding van een keukenkraan en bijvoorbeeld wastafelkraan stromend aangesloten wordt, kan de douchekraan eenvoudig als laatste geplaatst worden. De elektronische douchekraan verzorgt als het ware het beheer van de waterleidingen in de kamer. Het hele systeem wordt gespoeld: in de kamer, het kraanhuis, de doucheslang en de douchekop. Onderdelen die vaak een risico vormen omdat het water hierin lang achterblijft.

Door toepassing van de Schell-oplossing kunnen kranen op exact dezelfde tijd gespoeld worden. De ZGT kan zelf de spoeltijden nauwkeurig instellen waardoor overdimensionering van het leidingsysteem geen probleem hoeft te zijn. De watersnelheid in de grotere aanvoerleidingen wordt zo opgevoerd dat het mogelijk is om ook daar de biofilm aan de binnenkant van de leidingen weg te spoelen. Het systeem neemt alle zorg uit handen: de veiligheid van het drinkwater wordt verbeterd, zonder dat er tijd of water wordt verspild. De waterbesparing die het systeem voor het beheer van waterinstallaties biedt levert daardoor tevens een voordeel op voor het milieu. Door de nauwkeurige programmering van het watervolume van stagnatiespoelingen en thermische desinfectiespoelingen wordt exact die waterhoeveelheid gebruikt die nodig is.

De gebruiksvriendelijke en gratis te downloaden app biedt een intuïtieve bediening op alle smartphones en tablets en kan ook via een software op de pc worden gebruikt. Zo wordt het beheer van drinkwaterinstallaties kinderspel. De spoeltijden en -volumes en de temperaturen van het drinkwater worden in een logboek overzichtelijk weergegeven en de gegevens zijn altijd inzichtelijk en beschikbaar voor inspectie.

Tekst: Anne Nicolaides / Foto's: Schell

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement