Winnaar WKO Duurzaamheid Award 2017 bekend

Geplaatst op 05 december 2017 door Redactie

Fréderique Houben van de Universiteit Utrecht wint de WKO Duurzaamheid Award 2017. Voormalig minister Jacqueline Cramer reikte de prijs uit. Dat deed ze donderdag 23 november op het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie.

Het Gebruikersplatform huldigde voor het derde jaar achtereen een WKO-eindgebruiker. De award gaat altijd naar iemand die uitzonderlijke inspanningen levert om een klimaatinstallatie met WKO (Warmte Koude opslag) te beheren. Ook is de winnaar iemand die deze ervaring en kennis intensief met anderen deelt.
Winnares Houben is taakgroephoofd en programmamanager Energie bij de universiteit. Door haar inzet heeft de Universiteit Utrechts straks een van de grote bodemenergiesystemen in Nederland.

Energetisch gekoppelde WKO’s

Fréderique Houben maakt zich sterk voor het grootschalig verduurzamen van de universiteit. Ze koppelde afzonderlijke WKO’s hydraulisch en energetisch. Het vermogen van het energiesysteem neemt daardoor sterk toe. Zij deed dat in innovatieve proefprojecten zoals FOME BES. Dit project verbetert met diverse kennispartners WKO-systemen met glasvezelkabels. Dat deden ze onder het motto 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'.

Gebruik bodemenergie neemt rap toe

Jacqueline Cramer is hoogleraar Duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en ambassadeur circulaire economie: "Nederland maakt steeds meer gebruik maakt van aardwarmte en bodemenergie. De afgelopen 5 jaar is de warmteproductie uit bodemenergie met 80% toegenomen. "

Vijf genomineerden

Er waren in totaal 5 genomineerden - die werkzaam zijn in uiteenlopende branches en sectoren. In willekeurige volgorde droeg de jury dit jaar deze mensen voor:

Maurice van der Hoorn, eigenaar van Van der Hoorn Orchideeën
Fréderique Houben, beheerder van de WKO-systemen bij de Universiteit van Utrecht
Adri Meijdam, beheerder WKO bij a.s.r. in Utrecht, afd. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Els Sonnemans, strategisch energie-adviseur bij het Radboudumc
Sebastiaan Lagendaal, hoofd Facilitaire Zaken & Veiligheid bij de Hermitage Amsterdam
Het Gebruikersplatform Bodemenergie, RVO.nl en het Rijksvastgoedbedrijf maakten onderdeel uit van de jury. RVO.nl is voorzitter van het gebruikersplatform.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement