‘Wij willen onderscheidend zijn, vooral op het gebied van prijs-kwaliteit’

Geplaatst op 03 juli 2024 door Redactie

Newntide Nederland ontwikkelt warmtepomp voor Nederlandse markt in China

‘Jacco en Jasper op avontuur in China’. Het klinkt als de titel van een spannend jongensboek. En een spannend avontuur was het zeker, Jacco Langebeeke en Jasper Veen gingen op zoek naar een fabrikant die met ze wilde meedenken over een ideale waterpomp voor Nederland. Met resultaat, de eerste warmtepompen uit de Silver-serie van Newntide Nederland draaien al naar volle tevredenheid.

,,Stil, een nette prijs, goede prijs-kwaliteitverhouding, eenvoudig te installeren, flexibel en ook nog eens mooi om te zien”, zegt Jacco Langebeeke. ,,Ja, ons wensenlijstje was best lang. Bij bekende merken loop je al snel tegen een muur op. Ze leveren graag wat ze standaard hebben, maar iets aanpassen is er niet bij. Daarom besloten we zelf op zoek te gaan.”
Zo begon hun zoektocht. Een ding wisten ze zeker, ze moesten in China zijn. ,,Daar heb je meer dan vijfhonderd warmtepompfabrikanten”, zegt Veen. ,,En China loopt voor op ons. Ze zijn daar erg innovatief. Bijna alles is geautomatiseerd. Daarnaast is de controle hoog. China heeft het stigma dat er goedkope rotzooi wordt gemaakt, maar dat is zeker niet terecht. Er wordt juist extra veel gecontroleerd op kwaliteit.”

Verschillende keren reisden Langebeeke en Veen naar China. Het voelde bijna als een soort vakantie. In de ochtend werden de fabrieken bezocht, in de middag was er tijd om de cultuur te leren kennen. Het tweetal bezocht diverse fabrieken en werd overal hartelijk ontvangen. ,,We maakten mee dat boven de ontvangsthal op een banner ‘Welkom Jasper & Jacco!’ stond. Dat is echt Chinees, ze weten precies wie je bent en wat je doet. Ze zijn ook trots op hun fabriek en wat ze maken. Daar vertellen ze graag over.”

Fysiek zaken doen

Op een gegeven moment gingen ze elke maand wel een week naar China. ,,De Chinezen willen graag fysiek zaken doen. Daarnaast moet je best volhardend zijn, ze willen niet met iedereen samenwerken. Je moet elkaar echt leren kennen, dan doen ze alles voor je.”
Uiteindelijk werden er vijf fabrieken geselecteerd. Ze bestelden bij deze fabrieken warmtepompen om te testen en parameters af te stellen. ,,Twee fabrieken stegen er bovenuit", zegt Langebeeke. ,,Die hebben we nogmaals bezocht. Deze keer waren we kritischer. We onderhandelden over aanpassingen, garantie, prijs en ondersteuning. Uiteindelijk viel de keuze op New Energy. Deze fabrikant heeft meer dan 20 jaar productie-ervaring in de warmtepompindustrie en staat bekend om de kwaliteit, prestaties en duurzaamheid van producten.

‘’China heeft het stigma dat er goedkope rotzooi wordt gemaakt, maar dat is zeker niet terecht. Er wordt juist extra veel gecontroleerd op kwaliteit’’

De huidige productiecapaciteit bedraagt twee miljoen warmtepompen per jaar, in 2025 wordt dit aantal verdubbeld door de bouw van een nieuwe fabriekshal. Het is een innovatief bedrijf dat veel geld steekt in R&D. De fabrikant beschikt dus over een grote flexibiliteit en capaciteit bij het leveren van op maat gemaakte warmtepompoplossingen om aan de marktvraag te voldoen en tegelijkertijd een snelle levering te garanderen. En ook niet onbelangrijk, er is een klik. Als je gaat samenwerken, moet er wederzijds vertrouwen zijn.”

Langebeeke en Veen richtten Newntide Nederland op en ontwikkelden samen met de Chinese fabrikant drie verschillende types warmtepompen, die door hun grote bereik geschikt zijn voor alle woningen in Nederland. De serie kreeg de naam Silver, vernoemd naar een medewerkster van New Energy. ,,Zij heeft heel veel voor ons gedaan”, zegt Langebeeke. ,,Vandaar dat we de warmtepompen naar haar vernoemd hebben. Ze was natuurlijk erg trots.”

Tien jaar garantie

De setjes bestaan uit combi boilers en buffervaten om de installatie compact te houden. ,,De klant houdt er niet van dat de bijkeuken wordt omgebouwd tot technische ruimte”, zegt Veen. ,,Het zijn mooie complete setjes, inclusief boiler en buffervat. Zonder aanpassingen geschikt om een gasketel te vervangen. En we geven tien jaar garantie. Dat is echt ongekend in Nederland.”

Newntide Nederland wil de afstand tussen fabriek, importeur, installateur en eindgebruiker doorbreken. ,,Bij vragen of storingen blijkt uit ervaring dat grote fabrikanten moeilijk benaderbaar zijn. Omdat de Silver-serie exact op elkaar afgestemd is en deze samen met de fabriek is ontwikkeld, geven we met alle vertrouwen tien jaar garantie met een 24/7 servicedienst. De fabriek maakt de vervangende onderdelen beter beschikbaar voor ons met voldoende voorraad, en ze hebben een groot team van technische ingenieurs om ons te ondersteunen bij het oplossen van de problemen die zich gedurende de gehele levenscyclus van het product kunnen voordoen. Hun technische ondersteuningsteams kunnen ons zowel on-site als online technische training bieden. We kunnen contact met hen opnemen voor hulp bij complexe garantieserviceproblemen met een snelle reactie. Ook zijn de warmtepompen op afstand te monitoren.”

Het opbouwen van een dealernetwerk kost wel moeite, maar de eerste stappen zijn gezet. ,,Installateurs moeten wennen aan het grote bereik en de hoge temperaturen die worden gehaald”, zegt Langebeeke. ,,Maar als ze eenmaal met onze warmtepompen hebben gewerkt, zijn ze lovend. Ze zijn makkelijk te installeren en werken uitstekend.”

Zo is er in Groningen een appartementencomplex, met meerdere warmtepompen van Newntide Nederland voor zowel verwarming en warm tapwater, van het gas af gehaald. En heeft de energiecoöperatie in Zeerijp bewust gekozen voor de Silver-serie. ,,Het mooie is dat onze warmtepompen overal toepasbaar zijn. Van een nieuwbouwproject tot volwaardige vervanging van een gasketel. In de appartementen in Groningen was niet veel ruimte. Daarom is er gekozen voor onze boiler en buffervat aan de ene kant van de muur en het monoblock buiten aan de andere kant. Er waren alleen drie gaten nodig voor de aan- en afvoer en bekabeling. De warmtepompen zijn in december geplaatst en alles werkt perfect.”

Koudemiddel R290

Aan het avontuur is zeker nog geen einde gekomen. Blijven ontwikkelen staat hoog in het vaandel bij Newntide Nederland. ,,Zo blijven we onze warmtepompen continu verbeteren”, zegt Veen. ,,Alle producten worden in de fabriek bij onze vestiging in Gieten, maar ook in andere delen van Europa getest om zo een beter beeld te krijgen van hoe de producten reageren op verschillende omstandigheden. De mogelijkheden zijn tegenwoordig uitgebreid. Zo heeft de opmars van het R290 koudemiddel, waar alle warmtepompen van Newntide mee zijn voorzien, de mogelijkheden waarin de warmtepomp toegepast kan worden vergroot. Newntide biedt een breed scala aan warmtepompen die voldoen aan verschillende verwarmingsbehoeften, van woonhuizen tot grootschalige industriële faciliteiten. Hiermee kunnen we redelijk simpel installaties voorzien, beginnend bij 2 tot 160 KW en meer.

‘’Het mooie is dat onze warmtepompen overal toepasbaar zijn. Van een nieuwbouwproject tot volwaardige vervanging van een gasketel’’

Het rendement is de afgelopen jaren ook enorm verbeterd, zo heeft het nieuwste type warmtepomp ondertussen een SCOP van maarliefst 5.38.”
Langebeeke vult aan: ,,Maar een goede warmtepomp is maar een kant van het verhaal. De afgifte is minimaal net zo belangrijk. Dat is de reden dat we conceptmatig zijn gaan denken en dit ook mee hebben genomen in het assortiment. Denk hierbij aan oplossingen voor vloer- en wandverwarming en koeling voor met name de renovatiemarkt. Ook hiervoor kan je dus bij Newntide Nederland terecht.”

‘s Nachts naar het toilet

En gaan ze nog regelmatig naar China? ,,De grootste druk is eraf”, lacht Langebeeke. ,,De Chinezen zijn ook al een paar keer hier geweest. En ondanks het tijdsverschil kun je goed communiceren. Ik ben 53 jaar en dan moet je ‘s nachts weleens naar het toilet. Als ik dan rond 3.00 uur ‘s nachts mijn bed uit ga, beginnen ze daar net met werken. Ik zet dan wat vragen op de mail en om 6.00 uur, als mijn werkdag begint, heb ik al antwoord. Het arbeidsethos is daar heel anders dan hier. Ze werken daar van maandag tot en met zaterdagmiddag. Als ik een vraag stel, krijg ik om 23.00 uur Chinese tijd gewoon nog antwoord. Veel medewerkers wonen in een appartement van de fabriek en zijn heel toegewijd aan hun werk. Je kunt dus snel schakelen.”
Langebeeke en Veen hebben een groot risico genomen met hun China-avontuur, maar ze hebben geen moment getwijfeld. ,,We willen onderscheidend zijn, vooral op het gebied van prijs-kwaliteit. En je moet dingen doen die je leuk vindt. Het is heus niet allemaal van een leien dakje gegaan, zo deden tijdens ons eerste bezoek onze telefoon en betaalpas het niet. Maar uiteindelijk hebben we een prachtig product naar Nederland gehaald.”

Tekst: Janneke Hobo