Wie heeft er interesse in laaghangend fruit?

Geplaatst op 01 april 2019 door Redactie

In de wirwar van innovatieve energiebesparende maatregelen die grotere bedrijven in het kader van de Wet Milieubeheer verplicht moeten uitvoeren, komt er straks een ‘vergeten’ hoogstandje bij: waterzijdig inregelen. Toch levert juist deze techniek een enorme energiebesparing op. Dus is het verplicht stellen goed nieuws voor het milieu, goed nieuws voor de klant en zelfs uitstekend nieuws voor installateurs!

“Het waterzijdig inregelen van cv-installaties is zo oud als dat er ketels zijn”, vertelt Ed IJtsma. Als Accountmanager van IMI Hydronic Engineering organiseert hij regelmatig presentaties voor installateurs over waterzijdig inregelen. “Voor het beste rendement moet een installateur vooral kijken naar de volumestromen over de afgiftesystemen en de temperatuur van aanvoer en retour.” Volgens IJtsma gaat het erom dat een modulerend HR CV-toestel optimaal condenseert en presteert met een optimaal comfort in de woning. “Bij installaties die niet waterzijdig zijn ingeregeld, ontvangen de radiatoren dichtbij de cv-ketel (veel) te veel warm water, terwijl ver weg gelegen radiatoren nauwelijks warm water krijgen. Het gevolg is dat de ruimtes in gebouwen ongelijkmatig worden verwarmd en dat de temperatuur van het retourwater naar de cv-ketel toe vaak te hoog is.” Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, worden kamers niet meer te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis. “Bovendien bespaar je met de juiste balans van de totale installatie flink op je energieverbruik. Dit kan wel oplopen tot 35%!”

Onwetendheid

Vroeger hoorde het waterzijdig inregelen van de installatie tot de kernactiviteiten van de installateur. Maar daar is de afgelopen decennia de klad ingekomen. Nu biedt vrijwel geen installatiebedrijf dit nog spontaan aan. De reden? Het kost tijd - dus geld - en het maakt de offerte ‘duur’ of ‘duurder’ dan de concurrent. De klant is de dupe van dit alles, want met een goed ingeregelde cv-installatie bespaart hij al gauw € 250,- per jaar. Maar er is volgens IJtsma nog een reden. “Het gros van de installateurs laat het waterzijdig inregelen ook achterwege uit onwetendheid of onduidelijkheid over de toekomst. Zo denken de meeste dat dit een tijdrovende klus is, omdat het moeilijk zou zijn. Het tegendeel is echter waar.”

Novemberavond

Dit bewijst IJtsma in zijn uitleg tijdens een drukbezochte presentatie op 28 november 2018 in Nieuwegein. Ondanks het gure weer zijn  deze avond ruim 50 installateurs bij de Technische Unie aanwezig om de fijne kneepjes van het inregelen te leren. “Sinds de overheid het waterzijdig inregelen als een erkende maatregel beschouwd en dus grotere bedrijven gaat verplichten hierin te investeren, is de belangstelling van installateurs voor deze werkzaamheden weer fors toegenomen. Ook co-host Dick van Dijk van cv-ketelfabrikant Remeha voert vanavond het woord. Hij verklaart de grote animo ook vanwege de vele vragen over het waterzijdig inregelen van warmtepompen. “Het grote verschil tussen beide verwarmingsbronnen is de aansturing: de een door gas, de ander door elektriciteit. Regel je je cv-radiatoren niet goed in, dan kost dat de gebruiker wat extra m3 gas per jaar. Bij toepassing van een warmtepomp is dit effect echter veel groter. Laat je dan het inregelen na, dan resulteert dit al gauw in een torenhoge energierekening. Dit heeft te maken met het veel hogere warmterendement van aardgas dan van elektriciteit. Dit maakt het verwarmen door middel van elektriciteit veel duurder dan met aardgas. De noodzaak tot het inregelen van warmtepompen is dus nog urgenter!”

Laaghangend fruit

Beide heren ‘verkopen’ op deze avond het waterzijdig inregelen als laaghangend fruit. “In ons streven naar verduurzaming van bestaande installaties is het inregelen makkelijker en veel effectiever dan bijvoorbeeld het alleen installeren van een warmtepomp of van hybridesystemen (die sowieso niet zonder inregelen kunnen),”vertelt Van Dijk. “Het kost minder tijd, de investering is een stuk lager en de opbrengsten zijn gelijk meetbaar. Daarom praten wij over laaghangend fruit. Het hangt er al, je hoeft het alleen nog maar te plukken.”
Diverse installateurs op deze avond begrijpen de beeldspraak maar al te goed. Zoals Casper Bensik, zelfstandig installateur. “Ik doe het inregelen bijna altijd en overal. Niet omdat ernaar gevraagd wordt, maar omdat ik weet dat het flink in energieverbruik scheelt. Bovendien hebben mijn klanten recht op warmte in elke ruimte, ook in de laatste kamer.” Dat andere installatiebedrijven het inregelen niet of minder vaak offreren, heeft volgens Bensik ook te maken met het geringe kennisniveau over dit onderwerp. “Ik praat er wel eens over met collega-installateurs; dan hoor je ze klagen over lastig en tijdrovend. Maar met die gratis HyTools app van IMI Heimeier doe ik het simpel en snel.”

Oproep

Ook Rubin van Dort van Technisch Installatiebureau Dort uit Utrecht is op deze avond aanwezig. “Ik juich deze erkenning door de overheid van harte toe. Maar als we het inregelen echt een kwaliteitsimpuls willen geven, is samenwerking en afstemming tussen fabrikanten en installateurs cruciaal. Wat wij daarbij nodig hebben is dat leveranciers onderling de handen ineen gaan slaan. Kijk verder dan je eigen productlijn en biedt ons een totaalproduct aan, waarbij de klant het uitgangspunt is.”


1. Pas als bewezen is dat waterzijdig inregelen een kortere terugverdientijd heeft dan vijf jaar, wordt de motie ter stemming in de Tweede Kamer – en later in de Eerste Kamer – gebracht.

2. Ook de komende maanden geven Ed IJtsma en Dick van Dijk diverse presentaties over het waterzijdig inregelen van cv-installaties en warmtepompen. Wilt u er een bijwonen? Bel met uw groothandel of met IMI Hydronic Engineering, tel 0172 492041.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement