Wie een kuil graaft .....

Geplaatst op 23 januari 2019 door Redactie

Hoe kunnen we efficiënter omgaan met energie? Hoe maken we systemen meer rendabel en zorgen we er tegelijkertijd voor dat een en ander betaalbaar is en blijft? Er zijn inmiddels tal van oplossingen, al kun je je daarbij afvragen of veel oplossingen daadwerkelijk een duurzame bijdrage leveren aan vermindering van uitstoot en het slimmer omgaan met energie. Soms is de oplossing kinderlijk eenvoudig, maar vraagt dat op de eerste plaats om een andere manier van denken en, vooral, doen. Zoals René Geerts, CEO Hocosto, dat al een paar jaar geleden deed met zijn systeem voor warmte-opslag.


Het systeem heet Seasonal Thermal Energy Storage (STES). De essentie: actief koelen en passief verwarmen middels een warmtebuffer in combinatie met zonnepanelen/vacuümbuizen en een warmtepomp. Met als resultaat: gebruik van energie, opslag van energie en hergebruik van die energie. Een systeem dat inmiddels op een aantal plekken succesvol wordt toegepast en niet voor niets al een aantal Awards in de wacht sleepte.

Graaf een kuil

Hoe werkt het? Maak 1 meter onder het maaiveld een gat in de grond, zet er een aluminium constructie met waterwerend folie en isolatiemateriaal in, laat het gat vollopen met water en warm dat in de zomer op met zonnecollectoren, en met de restwarmte afkomstig van de koeling van het pand. Gooi die warmte nu eens niet weg, maar sla het op voor later gebruik.

“Onze hoog temperatuur warmtepomp is de enige die met een hoog rendement restwarmte kan upgraden naar ongeveer 80 graden waarbij de energiebelasting binnen de perken blijft.”

Mooie bijkomstigheid, omdat je een warmtepomp gebruikt om te koelen, word ook de gebruikte elektrische energie omgezet in warmte, en vervolgens opgeslagen in de STES. Zo gebruik je de opbrengst van je PV-panelen twee keer, een keer om te koelen, en daarna een keer om te verwarmen. Op deze wijze kan de buffer, waarbij de grootte uiteraard afhankelijk is van het te verwarmen dan wel te koelen pand, het betreffende pand in de winter vrijwel voldoende van warmte voorzien en in de zomer koelen indien gewenst.

René Geerts: “Het systeem is volstrekt onschadelijk voor het milieu, immers het enige wat wij gebruiken is water. Geen zouten, geen chemicaliën … nergens voor nodig.” Zo eenvoudig is het dus? “Je moet het niet ingewikkelder maken dan het is. Bovendien, als je het simpel, eenvoudig en betaalbaar houdt wordt het draagvlak vanzelf groter. En dan zou het in dit verband helpen als het rijk, maar met name provincie en gemeenten wat minder star met deze materie zouden omgaan. Het ontbreekt nog te vaak aan visie en het onvermogen om anders te denken en te doen. Geen mitsen en maren maar aan de slag!”

NRGTEQ

Bij het ontwikkelen van dit innovatieve systeem van energieopslag is overal aan gedacht, al was het maar omdat we in dit land wel eens slechte zomers en strenge winters hebben. Als de temperatuur van de buffer dan richting 30° gaat, kom je energie tekort en moet er iets gebeuren.

“In deze proeftuin laten we zien dat woningen uit de vorige eeuw ook prima duurzaam kunnen worden gemaakt, en dat wordt gezien als een van de grote problemen binnen de uitdaging die we hebben.”

Een warmtepomp kan dat opvangen, maar dan heb je wel een warmtepomp nodig die bij ongeveer 40° actief wordt en voorkomt dat er een tekort ontstaat. Maar ja, de ene warmtepomp is de andere niet en voor het STES systeem is een specifieke hoog temperatuur warmtepomp nodig. René Geerts: “Vanwege de specifieke eisen kwamen we in contact met Martan van Meurs van NRGTEQ. En dat heeft er inmiddels toe geleid dat we steeds vaker gezamenlijk opereren. Zij zijn prima in staat projectspecifiek te leveren wat nodig is en dat heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.”

Martan van Meurs: “Onze hoog temperatuur warmtepomp is de enige die met een hoog rendement restwarmte kan upgraden naar ongeveer 80 graden waarbij de energiebelasting binnen de perken blijft. Bovendien kan er actief worden gekoeld waarmee een maximum aan rendement en comfort wordt gerealiseerd. De samenwerking met Hocosto levert voor alle betrokken partijen alleen maar voordelen op.”

Nagele

Onlangs werd het dorp Nagele als proeftuin aangewezen om helemaal van het gas af te gaan. Hocosto ontwikkelde samen met Boom-Hoogers, Sacon Architecten, INNAX en hogeschool Windesheim het winnende plan.
Ook in dit project zullen de hoog temperatuur warmtepompen van NRGTEQ worden gebruikt. Nagele is een monumentaal dorp, waarbij het beeld van de woningen niet mag worden aangepast. Extra isolatie mogelijkheden zijn dan ook beperkt, daarnaast zitten we vast aan radiatoren.
In deze proeftuin laten we zien dat woningen uit de vorige eeuw ook prima duurzaam kunnen worden gemaakt, en dat wordt gezien als een van de grote problemen binnen de uitdaging die we hebben.

Wie een kuil graaft …

Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in. Zo luidt het spreekwoord, maar als we kijken naar de toepassing zoals die door Hocosto (hot-cold-storage) is bedacht moet dat spreekwoord toch maar worden aangepast: wie een kuil laat graven door een ander … is het beste af!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement