Werkgevers in Metaal en Techniek doen nieuw cao-bod: 'Laten we weer aan tafel gaan'

Geplaatst op 03 juli 2024 door Redactie

De werkgevers in de Metaal en Techniek nodigen de vakbonden uit om de cao-onderhandelingen te hervatten. Ze hebben een verbeterd aanbod gepresenteerd om op korte termijn tot een akkoord te komen. Het nieuwe voorstel omvat een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024, een structurele verhoging van 90 euro per 1 maart 2025 en nog eens een loonsverhoging van 3% per 1 januari 2026. Deze cao zou een looptijd hebben van 24 maanden, van 1 april 2024 tot 1 april 2026.

Nieuwe stap in loonsverhoging

Ron Follon, cao-onderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), benadrukt de intentie van de werkgevers om samen met de vakbonden een akkoord te bereiken: “‘Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19% over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7% over 2 jaar gaan betalen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap. Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een cao te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen.’”

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Naast het verbeterde loonbod willen de werkgevers ook de mogelijkheden voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) uitbreiden. Follon legt uit: “Wij stellen voor dat alle werknemers die in aanmerking komen voor de regeling, er ook gebruik van kunnen maken. Als werkgevers zijn we bereid de premie te betalen, zodat er geen wachtrij meer is. Bovendien zijn we bereid om de RVU-regeling te verlengen tot 2031 als we op centraal niveau tot een akkoord komen.”

Stappen gezet

De onderhandelingen voor een nieuwe cao strandden half april, maar de werkgevers laten met dit nieuwe bod zien dat ze serieus zijn. “Wij hebben stappen gezet en rekenen erop dat de vakbonden positief reageren zodat we de onderhandelingen kunnen hervatten. Stakingen brengen de cao’s niet dichterbij, terugkeer naar de cao-tafel wel,” aldus Follon.

De cao voor de Metaal en Techniek geldt voor 320.000 werknemers en is daarmee de grootste cao in de marktsector. De werkgevers hopen met dit verbeterde bod een belangrijke stap te zetten richting een nieuwe cao en roepen de vakbonden op om weer in gesprek te gaan.

Voor meer informatie over de cao-onderhandelingen, bezoek de website van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT).