Werken aan luchtbehandelingskasten in een uitdagende omgeving

Geplaatst op 04 augustus 2017 door Redactie

Luchtbehandelingskasten kun je vinden op de daken van kantoren, musea, laboratoria, datacentra en voedselfabrieken. Iedere omgeving biedt zijn eigen uitdagingen. In musea moeten de vochtcondities optimaal zijn, datacentra eisen sterk gekoelde lucht en in bijna alle gevallen is filtratie van fijnstof nodig. Werken aan luchtbehandelingskasten betekent vaak een strakke planning, want vitale processen in bedrijven mogen niet onderbroken worden. Het recent gerebrande bedrijf Vlint, voorheen bekend als Nedfilter, Requa, Insolids of Climexx, kent als geen ander deze uitdagingen. Om een indruk te krijgen wat komt kijken bij onderhoud aan luchtbehandelingskasten, bezoeken we twee opdrachtgevers van Vlint: Gelre Ziekenhuizen en Schiphol.

Gelre Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen en klinieken van zorgorganisatie Gelre Ziekenhuizen is hygiëne topprioriteit. Binnen het ziekenhuisgebouw in Zutphen zijn daarom drie overdrukzones gecreëerd. De luchtbehandelingskasten zorgen ervoor dat de luchtdruk in de operatiekamers het hoogst is en in de twee zones daar omheen is de druk resp. 5 en 10 Pascal lager. De lucht die de kasten aanzuigen, wordt gefilterd met fijnfilters om vervolgens door de HEPA-filters naar de operatiekamers te worden getransporteerd. HEPA staat voor ‘High Efficiency Particulate Arrestance’, oftewel, ‘Hoog Efficiënte Deeltjes Detentie’. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt een HEPA-filter zo’n 99,9 procent van de stofdeeltjes tegen.

Doordat luchtbehandelingskasten dag en nacht aanstaan en veel vuile lucht zuiveren, gaan ze na verloop van tijd slijtage vertonen. Het condensvocht uit de voorfilters zorgt bijvoorbeeld dat scheidingsplaten en vloeren oxideren. Daarnaast moeten lagers, V-snaren en poelies van aandrijving en ventilatoren om de zoveel tijd vervangen worden. Anders ontstaat het risico dat de luchtbehandelingskasten minder capaciteit leveren of geheel stil komen te staan. Het ziekenhuis werkt daarom met een stringent meerjarenonderhoudsplan.

Slim plannen en veilige coatingen

Dit plan bevatte onlangs een grote onderhoudsbeurt aan de luchtbehandelingskasten die werd uitbesteed aan Vlint. Volgens Robert Tieben, werktuigbouwkundig expert van Gelre Ziekenhuizen, is zo’n onderhoudsbeurt een serieuze uitdaging. “Technische experts en hygiënisten van het ziekenhuis houden streng toezicht op dit proces zodat de Wet Infectie Preventie wordt nageleefd,” vertelt hij. “In en rond de operatiekamers mag absoluut geen contaminatie optreden. De luchtbehandelingskasten kunnen dus niet zomaar uit.”

“Het ziekenhuis werkt met een stringent meerjarenonderhoudsplan.”


De monteurs van Vlint schakelden daarom in samenwerking met het ziekenhuis de kasten gefaseerd uit en deden een groot deel van de werkzaamheden ‘s avonds. De geoxideerde plekken in de kast werden chemisch-technisch gereinigd en voorzien van een coating. De monteurs van Vlint werkten specifiek met de Qcoat 2K Flex Floor PU 2066. Deze Qcoat is geurarm en sneldrogend, waardoor de kasten slechts kort uit hoefden. Daarnaast vervingen de monteurs van Vlint de lagers, poelies en V-snaren van de ventilatoren in de luchtbehandelingskasten.

Voor Gelre Ziekenhuizen en technisch dienstverlener Unica, de vaste partner van Gelre Ziekenhuizen, was het belangrijk om te zien dat de monteurs van Vlint netjes en gedisciplineerd werkten. Laurens Holtrigter, technisch specialist van Unica, viel op dat de monteurs van Vlint goed gekleed binnen kwamen en hun gereedschap op orde hadden. Ook zag hij dat ze na de werkzaamheden alles keurig weer opruimden. Voor Holtrigter is dit een belangrijk aspect van werken in een ziekenhuis die veel externe partijen niet begrijpen. “Ik moet soms volwassen mannen vragen om hun troep op te ruimen.”

De werktuigbouwkundige expert van Gelre Ziekenhuizen, Robert Tieben, was bovendien blij met de flexibiliteit van Vlint. “Ons ziekenhuis in Zutphen kreeg te maken met een quarantainesituatie, waardoor de werkzaamheden aan één luchtbehandelingskast niet voltooid konden worden. Vlint is hier later apart voor teruggekomen, zonder extra kosten te rekenen.”

Duinwijck Technisch Advies en Schiphol

Net als in het ziekenhuis staan ook op Schiphol luchtbehandelingskasten. Doel van deze kasten is het creëren van een prettig leef- en werkklimaat in de kantoren en expeditieruimten van de luchthaven. De installaties waarborgen de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en het fijnstofgehalte in de gebouwen. Hierdoor stijgt de productiviteit van het personeel op Schiphol en daalt het ziekteverzuim.

Ook de luchtbehandelingskasten op Schiphol zijn na verloop van tijd aan reconditionering toe. Onderhoudswerkzaamheden op Schiphol brengen echter hele andere uitdagingen met zich mee dan werken in een ziekenhuis. Schiphol is een stad op zichzelf. Op en rond de luchthaven werken zo’n 65.000 mensen en er lopen honderden transportprocessen in elkaar over. 

Norbert de Groot, Senior Projectleider Installatietechniek bij Duinwijck Technisch Advies, vertelt dat monteurs “overal veiligheidspassen en sleutels voor nodig hebben als ze aan de slag gaan.” Duinwijck assisteert Schiphol bij de aanbestedingen van onderhoudswerkzaamheden aan de luchtbehandelingskasten.

“Ook de luchtbehandelingskasten op Schiphol zijn na verloop van tijd aan reconditionering toe.”

Door de omvang en de complexiteit van Schiphol zoekt De Groot altijd naar bedrijven die projecten van A tot Z organiseren en uitvoeren. “Het is belangrijk dat bedrijven medeverantwoordelijk willen zijn voor het distribueren van toegangspassen en sleutels naar hun servicepersoneel. Of dat ze hun eigen werkafval willen afvoeren.”

Ook vraagt de situatie op Schiphol volgens De Groot om veel ervaring en bedrijfsinzicht. “Ik instrueer per mail projectleiders en monteurs over de positie van LBK’s op Schiphol die aan onderhoud toe zijn. Het is dan belangrijk dat ze zelf over het terrein van de luchthaven kunnen navigeren. Ze moeten snel herkennen welke kast aan onderhoud toe is en welke kast nog in topconditie is.”

De zelfraadzaamheid en jarenlange ervaring van Vlint

Volgens Norbert de Groot is Vlint wel een bedrijf dat van A tot Z de projecten op Schiphol zorgvuldig en zelfstandig kan organiseren en uitvoeren. Op advies van Duinwijck heeft Vlint al op een groot aantal plaatsen luchtbehandelingskasten op Schiphol gereconditioneerd. Vlint zorgde voor de plaatsing van nieuwe kleppenregisters, filters, filterframes, koolfilter secties, glasdek bevochtigingspakketten en druppelvang secties. De Groot was onder de indruk van de kennis die de projectleiders van Vlint hierbij toonden. “Ze weten vaak van tevoren al wat de specifieke probleempunten zijn bij een bepaald fabricaat en type LBK.”

Door de reconditionering van de luchtbehandelingskasten werd hun standtijd aanzienlijk verlengd. Dit bespaarde Schiphol forse investeringen in nieuwe kasten, zonder dat het concessies moest doen op fijnstoffiltratie, vochtgehalte in de lucht en de hoeveelheid CO2 in gebouwen. Mede op basis van de goede ervaringen met Vlint besloot Duinwijck Technisch Advies recent opnieuw een positief gunadvies over Vlint uit te brengen aan Schiphol. In de loop van dit jaar zal Vlint nog een groot aantal luchtbehandelingskasten reconditioneren op het terrein van Schiphol.

Tekst: Hildebrand Bijleveld

Foto's: Simon Schutter Fotografie

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement