Raadpleeg Wegwijzer Covid-19 voor goed ventileren in gebouwen

Geplaatst op 13 augustus 2020 door Redactie

Via zeer kleine druppeltjes -aerosolen- die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen, is het mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus. Dat hebben onderzoekers uit verschillende landen aangetoond voor het corona-virus en wetenschappers van het RIVM stelden hetzelfde vast. Ook kan een ventilatiesysteem het virus waarschijnlijk verspreiden, zoals onlangs bleek uit een rapport van onder meer GGD Rotterdam-Rijnmond en het RIVM naar de verspreiding van het coronavirus in een verpleeghuis in Maassluis. Goede luchtverversing in ruimten via ventilatie is letterlijk van levensbelang. Er is voldoende kennis die je kan helpen om ruimten in gebouwen goed te ventileren, om zo een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen. Om snel de juiste kennis te vinden, ontwikkelde ISSO de Wegwijzer Covid-19.

De Wegwijzer helpt je om precies die informatie over ventilatie in gebouwen te vinden die jij nodig hebt. Hij is gratis te raadplegen via de KennisBank. Wij Techniek heeft deze Wegwijzer mede mogelijk gemaakt.

Geadviseerde ventilatie realiseren

Het overzicht geeft je eenvoudig en snel de voor jou relevante aanwijzingen waarmee de ventilatie is te controleren en realiseren. De kennis is voortdurend in ontwikkeling. We streven ernaar het te actualiseren naar aanleiding van voortschrijdend inzicht over het coronavirus.

Vragen en antwoorden uit Coronavraagbaak

Aan de hand van de relevante vragen en antwoorden uit de FAQ van de Coronavraagbaak over ventilatie verwijst de Wegwijzer naar kennis op de ISSO-KennisBank en daarbuiten. De Wegwijzer helpt op weg bij de volgende vragen:

  • In hoeverre is de transmissieroute via de lucht bewezen?
  • Is het zinvol om meer te ventileren?
  • Op welke wijze kan gecontroleerd worden wat de ventilatiecapaciteit is van het gebouw?
  • Waarmee moet rekening mee gehouden worden voor onderhoudsactiviteiten in gebouwen?
  • Wat te doen met luchtfilters?
  • Wat is de instructie voor servicemonteurs bij het vervangen van filters?
  • Heeft het effect om lucht anders te conditioneren (verwarmen, koelen, bevochtigen)?

Daarnaast geeft de Wegwijzer algemene informatie over ventilatiesystemen. Als voorbeeld: bij de vraag “In hoeverre is de transmissieroute via de lucht bewezen?” adviseert de Wegwijzer het ‘Praktijkboek gezonde gebouwen’ over bacteriën en virussen en / of ‘ISSO-Kleintje Binnenklimaat’ over binnenluchtkwaliteit te raadplegen.

Wat is jouw feedback?

Je kunt de gratis Wegwijzer hier raadplegen. We zijn heel benieuwd wat je van de Wegwijzer vindt. Vind je dat de kennis op deze manier goed te vinden is? Worden al je vragen beantwoord, of mist er nog iets? Je kunt je feedback mailen naar isso@isso.nl.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement