Wegnemen van de warmwatervrees

Geplaatst op 07 december 2020 door Redactie

ReHeat in Grootegast is groothandel/leverancier van slimme heetwatersystemen voor professionele grootverbruikers en tal van andere zakelijke en particuliere toepassingen. Hoofd verkoop Ruud Noordhof: “Wij zijn een groeiend bedrijf waarvan veel mensen niet weten wat wij doen.”

Voordelig en duurzaam warm water

Directeur/eigenaar Johannes Hut (“bedenker van de systemen”) is ReHeat 10 jaar geleden gestart. “We gaan nu een volgende, doorontwikkelde generatie van heetwatersystemen in” legt hij uit. “We moeten immers met z’n allen van het gas af, hoewel ik mij tegelijkertijd afvraag of dat het wel gaat worden. Als we het hebben over de professionele gebruiker, dan is gas helemaal zo gek nog niet. Vaak kan het namelijk niet zo sterk afgebakend zijn, wel of geen gas. Je zou dan serieus moeten denken aan een combinatie. Met onze doorontwikkelde systemen kun je inspelen op de vraag. En daarin blijven wij innoveren.”

ReHeat richt zich op de onderdelen AgriHeat, FlexHeat en ReSolar. AgriHeat is specifiek bestemd voor de veehouderij, met steeds meer de nadruk op volledig elektrische boerderijboilers. FlexHeat bedient de doelgroep “waar professioneel heet tapwater wordt gebruikt”, zoals campings, sportfaciliteiten, hotels en zorginstellingen. ReSolar wordt zowel particulier als zakelijk veel toegepast.

“We gaan nu een volgende, doorontwikkelde generatie van heetwatersystemen in” 

“Momenteel doen wij, samen met installateurs, veel zaken met wasserijen en wassalons, en er komen steeds meer zelfkazende boeren. Die hebben continu grote behoefte aan warm water. Daar moet je veel vermogen hebben en dat kun je alleen met gas realiseren. Toch reduceren we daar zo’n 50% gas ten opzichte van conventionele systemen.

Een PV-paneel om elektriciteit op te wekken, levert gemiddeld 155 kWh/m2 per jaar. Er zijn twee soorten zonnecollectoren. De vlakke plaat brengt jaarlijks ca. 495 kWh/m2 op. De variant waar wij mee werken is een vacuümbuis, de HeatPipe collector: die levert maar liefst ca. 610 kWh/m2 per jaar.”

Het ontzorgen van de installateur

Johannes Hut vertelt dat ReHeat altijd al wel te maken had met zonthermische vraag. “We zien daar duidelijk een sterke toename in. Zonthermie loopt helaas niet synchroon met PV, maar zou eigenlijk wel dezelfde vlucht moeten nemen. Het product is echter onbekend bij de doelgroep. Maar zonthermie is uiteindelijk een veel mooier product dan PV. Dus moeten we zien dat we de warmwatervrees bij de installateur wegnemen. Hoe doe je dat? Door hem te informeren en enthousiasmeren. Uiteindelijk kunnen we de installateur op deze manier ontzorgen.”

“Met onze producten en trainingen willen we de installateur ontzorgen”

“Dat doen wij onder meer door het regelmatig geven van solar trainingen” zegt Ruud Noordhof. “Dan zitten hier in onze cursusruimte circa tien installateurs en/of monteurs bij elkaar. Daarbij luisteren wij heel goed naar hun ervaringen in de praktijk, zaken en situaties waar ze tegenaan lopen. Er is op het gebied van zonthermie een groot tekort aan kennis en knowhow. En dan geldt helaas: onbekend maakt onbemind. Daar willen wij op deze manier verandering in brengen.”

Johannes Hut: “Ik zeg bij trainingen vaak: ‘Heb je geen idee van het product? Plaats dan eerst eens in je eigen situatie zo’n zonneboiler en ervaar zelf wat de voordelen zijn.’”

Opleidingsnoodzaak

“Om ISDE te verkrijgen, Investerings Subsidie Duurzame Energie, moet de installateur vakbekwaam zijn om solar te mogen aanleggen” vertelt Ruud Noordhof. “De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland die de subsidie verstrekt, stelt als eis bij de subsidieaanvraag dat de installatie door een vakbekwame installateur wordt gedaan. Daar was echter geen certificaat voor beschikbaar; dat hebben wij nu speciaal hiervoor ontwikkeld.”

"We moeten af van het aloude refereren aan ‘terugverdientijd."

“Het realiseren van bewustzijn in de markt creëert de vraag” stelt Johannes Hut. “Het is niet eng, als je maar weet wat je moet doen. Daarbij moeten we overigens af van het aloude refereren aan ‘terugverdientijd’. We moeten uiteindelijk definitief van het gas af, dus zullen we toch met iets nieuws moeten beginnen, een alternatief gaan toepassen. Dan hoeft terugverdientijd niet meer aan de orde te zijn. Dat denkpatroon moeten we loslaten.”

O’so Easy: gemak dient de mens

“Bovendien hoef je voor een zonneboiler niet je hele huis te verbouwen, die kan iedereen gewoon plaatsen. Dat is geen ingrijpende operatie. Aan de hand van de input in de trainingssessies met installateurs hebben wij de O’so Easy ontwikkeld: een compacte prefab zonneboiler met alle componenten reeds onder de kap geïntegreerd. Daarmee bespaart de installateur ruim 50% op montagetijd. Dit systeem is een revolutionaire innovatie.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement