Weg stof!

Geplaatst op 29 april 2021 door Redactie

Gemak en gezondheid

„Mensen zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak van schone lucht. Zeker in deze tijd ligt de focus op het terugdringen van fijnstof en aerosolen”, zegt Luc Kortenhoeven, commercieel directeur Van Dijnsen Multitrading en importeur van AstroVac centrale stofzuiginstallaties. „Het is wetenschappelijk aangetoond dat als je langdurig blootgesteld wordt aan fijnstof, je anderhalf jaar korter leeft. Veel mensen nemen een stofzuigersysteem niet zozeer voor het comfort, maar vooral omdat ze zich bewust zijn van de risico’s van fijnstof.

Bij een centraal stofzuigersysteem wordt al het stof dat je opzuigt, afgevoerd. „Bij een handstofzuiger daarentegen wordt het fijnstof, verwarmd door de motor, teruggeblazen in de ruimte”, legt Kortenhoeven uit. „Met het AstroVac systeem wordt er door de stofzuiger geen fijnstof meer de ruimte ingeblazen. Iedereen heeft baat bij schone lucht. Steeds meer installateurs en adviseurs onderschrijven dit en brengen de voordelen graag bij hun klanten onder de aandacht als ze gaan bouwen of renoveren.”

Retraflex systeem

In Amerika is het revolutionaire Retraflex slang opbergsysteem al langer op de markt en het slaat ook hier heel goed aan. „De kinderziektes zijn er inmiddels uit. Daarom hebben we het Retraflex slang-opbergsysteem sinds anderhalf jaar in ons assortiment opgenomen”, laat Kortenhoeven weten. „Het is een aanvulling op de conventionele slangsystemen die we al ruim 40 jaar voeren.” Bij het Retraflex slangsysteem bergt de slang zichzelf op. Achter elk stofcontact bevindt zich een flexibele stofzuigerslang. De slang is gemakkelijk uit het stofcontact te trekken en na het stofzuigen, verdwijnt hij net zo gemakkelijk weer in de muur.

„Met dit systeem wordt er door de stofzuiger geen fijnstof meer terug de ruimte ingeblazen. Dit is cruciaal voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.”

 „De montage van Retraflex is in grote lijnen hetzelfde als bij de andere leidingen voor centrale stofzuigsystemen”, aldus Kortenhoeven. „Bij de montage moet er wel op gelet worden dat de originele extra lange RF-bochten gebruikt worden. De standaard grijze pvc buis kan niet gebruikt worden.” Retraflex wordt als compleet pakket aan de installateur geleverd, inclusief flexibele slangen en extra lange bochten. De slangen zijn te leveren in lengtes van 9, 12 of 15 meter. Het Retraflex slangsysteem is toe te passen bij nieuwbouw of grondige renovatie.

Conventioneel systeem

Bij het conventionele systeem wordt de flexibele stofzuigslang na gebruik op de slang-ophangbeugel gehangen. Dit systeem is in nagenoeg elk pand toe te passen, ook in bestaande bouw. Conventionele stofcontacten hebben een afmeting van 90 x 90 mm en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en uitvoeringen. Ze sluiten naadloos aan bij het andere schakelmateriaal. De stofzuigunit schakelt automatisch in als de slang in het stofcontact gedaan wordt. Maar er kan ook gekozen worden voor een schakelaar op het handvat. Een schuifschakelaar op het handvat regelt traploos het toerental van de motor als er even iets is dat minder krachtig gereinigd moet worden, zoals de computer of gordijnen.

Nieuwbouw en renovatie

Ook het conventionele centraal stofzuigersysteem kan probleemloos probleem ingebouwd worden bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie. Maar ook als een pand niet grondig gerenoveerd wordt, is het stofzuigersysteem over het algemeen zonder al te grote ingrepen snel in te bouwen. „Vaak wordt een stofzuigersysteem geassocieerd met luxe, maar je hoeft echt niet in een grote villa te wonen”, geeft Kortenhoeven aan.

„Vaak wordt een stofzuigersysteem geassocieerd met luxe, maar je hoeft echt niet in een grote villa te wonen. We hebben perfecte en betaalbare oplossingen voor iemand die op vier hoog in een appartement woont.”

 „Je kunt een conventioneel centraal stofzuigersysteem vaak net zo gemakkelijk inbouwen bij iemand die op vier hoog in een appartement woont. Vanuit de veelal centraal geplaatste bijkeuken kun je verschillende stofcontacten voor de slang maken waardoor alle hoeken van het appartement goed bereikbaar zijn.”

Stil en handig

„We hebben aan onze klanten gevraagd wat we konden verbeteren aan ons systeem en we kregen als antwoord doorgaans: iets met het geluid en iets met de slang”, geeft Kortenhoeven aan. „Wij vinden het, als importeur, niet alleen belangrijk dat onze stofzuigunits handzaam, onderhoudsarm en betaalbaar zijn, maar ook dat ze superstil zijn. Dat is pas echt onderscheidend, al staat niet iedereen daar bij stil op het moment dat ze zich gaan oriënteren. Onze MK 20 en MK25 stofzuigunits produceren slechts 55 dB motorgeluid in de opstellingsruimte en zijn daarmee veruit de stilste in de markt. En voor het opbergen van de stofzuigerslang hebben we nu de perfecte oplossing met Retraflex. De slang verdwijnt na gebruik in het stofcontact, net zo gemakkelijk als je hem eruit haalt. De slang is zo bij de hand en altijd klaar voor gebruik.” De buizen zijn wit en hebben een diameter van 50 mm. De bochten zijn lang en naadloos. De kans op een verstopping is dus minimaal.

Ventilatie en isolatie

„Tegenwoordig worden woningen en gebouwen steeds beter geïsoleerd”, zegt Kortenhoeven. „Daardoor neemt de kans op allergieën sterk toe. Allergische reacties ontwikkelen zich pas wanneer mensen langdurig blootgesteld worden aan allergenen zoals de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bij een draagbare stofzuiger wordt het opgezogen stof gefilterd in de stofzak. Maar het allerfijnste stof wordt aan de achterzijde van de stofzuiger gewoon weer terug de ruimte ingeblazen.

„Tegenwoordig worden woningen en gebouwen steeds beter geïsoleerd en minder geventileerd. Daardoor neemt de kans op allergische reacties sterk toe.”

Bij het centrale stofzuigersysteem wordt de stof naar buiten afgevoerd via een gevel- of dakdoorvoer. Het stof is dus echt weg. Wil je, of mag je, geen luchtafvoer naar buiten maken? Kies dan voor een systeem met een high efficiëncy filter. Dan wordt nog steeds al het opgezogen stof uit de ruimte afgevoerd, en blijft de warmte binnen.”

Nazorg en service

„Voor- en nazorg is voor de installateur heel belangrijk”, vindt Kortenhoeven. „We hebben een eigen ontwerp- en calculatie afdeling en leveren rechtstreeks aan de installateur.” We verzenden dagelijks en altijd uit voorraad. Vandaag bestellen, morgen in huis. Als importeur zijn we partner van zo’n 2.200 installateurs. Daarom hebben we ook een eigen servicedienst. AstroVac levert centrale stofzuigersystemen voor alle toepassingen, van woningen, winkels en kantoren tot cleanrooms en farmaceutische toepassingen. Onze website is sinds kort drietalig: Nederlands, Duits en Engels. We leveren steeds meer in het buitenland en spreken graag de taal van onze klant.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement