‘We weten wat we aan elkaar hebben, er is een mooie vertrouwensband ontstaan’

Geplaatst op 13 september 2023 door Redactie

Schütz en de Van Dam Groep zijn een gouden combinatie

Een duurzame bruisende stadswijk met een eigentijds karakter. Dat moet het woon- en winkelhart Hart van de Waalsprong in Nijmegen worden. Een mooi en groot project waar Schütz Benelux en de Van Dam Groep naar volle tevredenheid samenwerken. Maar ook een project waar een goede planning essentieel is.

Een strakblauwe lucht met een lekker zonnetje, het is prima bouwweer in Nijmegen. Er wordt dan ook hard gewerkt op de grote bouwplaats. De werkzaamheden zijn al in de afrondende fase, medio oktober worden de eerste appartementen opgeleverd. Antonio Campos, sales en projectmanager bij Schütz en Erik Kalter, projectleider bij de Van Dam Groep, geven een rondleiding over het bouwterrein. ,, Het is een mooi project om aan mee te mogen werken”, zegt Kalter.

De Van Dam Groep heeft van Dura Vermeer de opdracht gekregen om de vuilwaterriolering, hemelwaterafvoeren, het pluviasysteem, de sanitaire installatie en de vloerverwarming inclusief regeling aan te leggen voor twee blokken met appartementen en commercieel onroerend goed. Blok D bestaat uit 100 appartementen met 17 winkelruimtes en een Aldi. Blok E telt 121 appartementen, 9 winkelruimtes en een Albert Heijn XL. ,,Een groot project dus”, zegt Kalter. ,,Maar daar hebben wij als Van Dam wel genoeg ervaring mee. Daarnaast is Dura Vermeer is een prettige opdrachtgever waar je duidelijke afspraken mee kunt maken. ”

“Bijzonder aan dit project is de omloopsnelheid, die lag op vijftien appartementen per week. Van groot tot klein. Dat is veel, maar het lukte door een goede planning.”

De Van Dam Groep werkt al jarenlang samen met Schütz Benelux en ook voor Hart van de Waalsprong is weer de samenwerking gezocht. ,,Inmiddels weten we wat we aan elkaar hebben en is er een mooie vertrouwensband ontstaan”, zegt Kalter. ,,Begin januari 2022 heeft het projectteam binnen Van Dam de eerste gesprekken gevoerd met Schütz over de prijsvorming en afstemming van de werkzaamheden. In maart 2022 is door Installatiebedrijf G. van Dam de opdracht verstrekt aan Schütz. Zij brengen de volledige vloerverwarmingsinstallatie en regeling aan.”

Innovatieve oplossing

Antonio Campos van Schütz: ,,We hebben voor dit project 16.000 vierkante meter vlakke isolatie en 114.000 meter buis gebruikt. Allemaal eigen productie uit Duitsland. Voor dit project was een specifieke verdeler nodig. Engineers uit Duitsland hebben samen met Van Dam naar een oplossing gezocht. Wij gaan altijd voor de beste oplossing.”
Daarbij probeert Schütz de klant zo veel mogelijk te ontzorgen. ,,We installeren niet alleen de vloerverwarming, maar brengen ook isolatieplaten aan en spoelen, vullen en ontluchten de vloerverwarming. We leveren een installatie af die gebruiksklaar is.”

Daarnaast was het een voorwaarde dat Schütz niet alleen de materialen aanvoerde, maar ook afvoerde. ,,Alles wat niet meer nodig was, namen wij weer mee”, zegt Campos. ,,Zo zijn er minder verkeersstromen en is er ook minder afval op de bouwplaats.”

Prettige samenwerking

In een appartement laten Campos en Kalter de installatie zien. De vloerverwarming is al weggewerkt onder een betonnen vloer. Alle appartementen zijn voorzien van een eigen ruimteregeling, waardoor in elke ruimte afzonderlijk de temperatuur regelbaar is. De appartementen variëren van een tweekamerappartement tot een royaal hoekappartement met en een fenomenaal uitzicht op brug De Oversteek in Nijmegen.

"Het is een fijne bouw om te werken. We helpen elkaar als dat nodig is .”

,,Bijzonder aan dit project is de omloopsnelheid”, zegt Kalter. ,,Die lag op vijftien appartementen per week. Van groot tot klein. Dat is veel, maar het lukte door een goede planning.” Want een goede planning is ontzettend belangrijk om een groot project als dit te laten slagen. ,,Als er een schakel ontbreekt, valt alles als een kaartenhuis in elkaar. Ik wil ons gehele projectteam daar complimenten voor geven, zowel mijn collega’s op kantoor als op de bouw. Wij doen het tenslotte samen.”
Volgens leidinggevende bouw Herman Janssen is het een fijne bouw om te werken. ,,De sfeer is goed. Niet alleen tussen onze monteurs, maar ook met alle samenwerkende partijen. We helpen elkaar als dat nodig is, dat is ook weleens anders.”
Valt er dan helemaal niets te klagen? De mannen moeten lachen. ,,Natuurlijk gaat er weleens iets fout”, zegt Campos. ,,Maar we werken al zolang samen dat we altijd tot een oplossing komen. Problemen tijdig aangeven en goed communiceren is daarbij belangrijk.”
Na de rondleiding is er koffie in de bouwkeet. De airco loeit om de temperatuur dragelijk te houden.

Samen kom je verder

Onder de koffie is er mooi tijd om iets over de bedrijven te vertellen. Kalter trapt af: ,,De Van Dam Groep staat al sinds 1935 klaar voor haar klanten en medewerkers. Met onze jarenlange ervaring op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, domotica, brandveiligheid, duurzame technieken en energiemanagement, kunnen wij een compleet installatiepakket aanbieden. Met ruim 380 medewerkers en een landelijke dekking behoren we tot één van de grotere organisaties. De Van Dam Groep omvat verschillende bedrijven zoals Installatiebedrijf G. van Dam gevestigd in Rijssen, Van Dam Technisch Beheer (met vestigingen in Rijssen en Rosmalen), De Leeuw Installaties uit Rijssen en Schipper Installatie uit Huizen. Vanuit de gedachte ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ zoeken we synergie.”

Technische oplossingen

Net als de Van Dam Groep, bestaat ook Schütz al tientallen jaren. ,,We zijn al meer dan zestig jaar actief in de bouwtechnologie”, zegt Campos. ,,Sinds 1958 is het enthousiasme in het realiseren van betere technische oplossingen de fundamentele drijfveer voor de succesvolle ontwikkeling van ons bedrijf. De kernactiviteiten van Schütz als technologiebedrijf liggen in de metaal- en kunststofverwerking. Op ons hoofdkantoor in Selters (Duitsland) en op de wereldwijde locaties van de internationale Schütz Groep ontwikkelen, produceren en verkopen we innovatieve producten met meer dan zevenduizend medewerkers. Onze strategie is om de gebruikte technologieën grondig te beheersen.”
Schütz Energy Systems is een van de vier bedrijfsonderdelen en biedt een breed scala aan producten voor diverse vloerverwarmingssystemen. ,,Als systeemaanbieder produceren wij alle belangrijke componenten zelf, van de isolatie en verwarmingsbuizen tot aan de regeltechniek.”

Het project Hart van de Waalsprong loopt bijna ten einde, maar er zitten al weer nieuwe projecten in de pijpleiding. ,,Of de we dan weer gaan samenwerken?”, zegt Kalter. ,,Die kans zit er dik in.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement