‘We verkopen waterhoogte op een dak’

Geplaatst op 22 juli 2021 door Redactie

Van product, naar systeem, naar oplossing

Bij Aliaxis, fabrikant en distributeur van pe-waterafvoersystemen, in Panningen vertellen ze niet alleen wat ze kunnen, ze laten het ook zien bij de verschillende testopstellingen die bij deze vestiging aanwezig zijn. Bijvoorbeeld de simulatieopstelling van het volvulsysteem voor hemelwaterafvoer. „We verkopen waterhoogte op een dak”, zegt Hilbert Pool, salesdirecteur Aliaxis Nederland. „Of ik moet eigenlijk zeggen, wat wij verkopen is dat er niet te veel water op een dak komt. Het is belangrijk om ook tijdens een tropische regenbui de waterhoogte zo laag mogelijk houden. Hierdoor heb je minder kilo’s water op het dak en kan er lichter gebouwd worden. Er zijn dus minder grondstoffen nodig en daardoor zijn er minder materiaalkosten. Bovendien zijn de pe-buizen lichtgewicht, duurzaam en robuust.”

Aliaxis is producent en leverancier van pe-afwateringssystemen voor bouw, industrie, infra en landbouw. De systemen zijn toepasbaar op elk type dak. Het hemelwater worden efficiënt afgevoerd, zelfs bij de meest complexe ontwerpen. De hemelwaterafvoersystemen zijn geschikt voor alle dakafmetingen en afvoeraansluitingen.

Ruimte verkopen

„In principe kun je ook zeggen dat we ruimte in de bedrijfshal verkopen”, vertelt Pool. “Bij het hemelwaterafvoersystemen met volvulling creëert vallend water onderdruk. Hierdoor wordt water dankzij de hevelwerking snel afgevoerd. Met dezelfde diameter buis, kunnen wij dus veel meer water transporteren. Daardoor zijn een beperkt aantal daktrechters en minder valleidingen nodig. Zo is er meer ruimte voor producten in de hal. Wij als Aliaxis bieden met onze pe-producten lichtere en minder milieubelastende oplossingen.”

Testopstellingen

In de vestiging in Panningen worden de pe-onderdelen geproduceerd. „Alle elementen en systemen die we leveren, testen we vooraf”, geeft Pool aan. „Nu met corona is het wat lasteriger om bezoekers te ontvangen, maar straks kunnen ze hier weer komen kijken bij onze testsystemen hoe onze producten werken en wat ervan verwacht mag worden.”

“Bij het hemelwaterafvoersystemen met volvulling creëert vallend water onderdruk. Hierdoor wordt water dankzij de hevelwerking snel afgevoerd.”

Behalve de testopstelling voor hemelwaterafvoer kan ook de HDEC, hydrodynamic experience center testtoren die alle rioolafvoer in een gebouw zichtbaar maakt, bekeken worden. „Pe is een prima materiaal om mee te werken”, geeft Pool aan. „Het biedt veel voordelen, maar er is ook een nadeel. En dat is dat het onder invloed van temperatuur uitzet of krimpt.” Om een solide en betrouwbaar systeem te kunnen leveren, heeft Aliaxis een testopstelling gemaakt waarbij elke klimaatsituatie tussen de -20 en + 50 °C nagebootst kan worden. Door de buizen kan ook warm water stromen om te testen wat er gebeurt als het binnen heel warm is en buiten heel koud. „Ons bedrijf is net zo transparant als de buizen van onze testopstellingen”, zegt Pool. „We geven duidelijke informatie, zodat onze klanten precies weten wat ze van ons kunnen verwachten.”


Systeemspecialist

„We profileren ons als een complete systeemspecialist”, laat Danielle Colleye, directeur marketing Benelux van Aliaxis, weten. „We werken naar een oplossing toe”, vervolgt Pool. „Hierbij pakken we het probleem bij de kern aan.” „Als je vloeistof wilt vervoeren, dan heb je daar een beker bij nodig”, geeft Pool aan. „We gaan van product, naar systeem, naar oplossing.” „We waren bekend als probleemoplosser, maar we hebben het gamma om alle vraagstukken aan te pakken”, aldus Colleye.

Kennis delen en verbinden

„Als bedrijf vinden we het belangrijk dat we kennis met onze partners en distributeurs delen”, zegt Pool. „Gezamenlijk kijken we naar de beste oplosing. Onze producten verbinden. We hebben nu allemaal te maken met een enorme energietransitie en milieu-oplossingen die hiervoor nodig zijn. Vanuit verschillende disciplines kunnen we dit samen aanpakken en verbinden.

„Het biedt veel voordelen, maar er is ook een nadeel. En dat is dat het onder invloed van temperatuur uitzet of krimpt.”

Het gaat onder meer om duurzaamheidsvraagstukken. Gaan we stoppen met gas? Gaan we naar waterstof? Daar heeft Aliaxis oplossingen voor. Er zijn bedrijven die schreeuwen hard, en er zijn bedrijven die doen. Wij zijn een bedrijf dat doet, en we willen graag onze kennis met iedereen delen. Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen. We kijken met de klant mee.”


Andere denkwijze

„Op het gebied van verdroging moeten we anders gaan denken”, vindt Pool. „We zijn in Nederland altijd bezig geweest om water af te voeren. Nu is er door de verdroging een andere denkwijze nodig om het water juist bij ons te houden. Het is eigenlijk bizar dat we het toilet doorspoelen met drinkwater. De urgentie van water besparen was er eerder niet, maar die is nu groter aan het worden, nu de zomers veranderen met grote regenbuien en hogere temperaturen. Het is nu tijd dat we daar op inspelen samen met onze distributie- en kennispartners.”

Volgende generatie

Aliaxis is een familiebedrijf. „Dat betekent dat we niet zozeer gericht zijn op de kortetermijnstrategie, maar dat we ons richten op de volgende generatie”, zegt Pool. „We willen de wereld en het bedrijf schoner achterlaten voor de generaties na ons. Een belangrijk deel van de winst wordt in circulariteit gestopt.

„De echte ambachtelijk kennis gaat verloren. Die moeten we op peil houden en verder aanvullen. Dat doen we bij onze opleidingsinstituten.”

Dat doen we vanuit ons zelf. Samen met de klant en eindgebruiker delen we ook hier onze kennis, zodat we werkelijk duurzaam zijn. Het verdrogen van gebieden en het verzilten van de bodem is een vraagstuk voor duurzaamheid.” „We doen kennis op in landen waar hier al meer ervaring mee is, onder andere bij onze andere vestigingen over de grens”, laat Colleye weten. „De expertise wordt vanuit elk land gedeeld. Er wordt gekeken naar speciale cases van een bepaalde markt die makkelijk toepasbaar zijn in een ander gebied.”


Ambachtelijke kennis behouden

„Eén van onze taken is om te onderwijzen”, geeft Colleye aan. „De echte ambachtelijk kennis gaat verloren. Die moeten we op peil houden en verder aanvullen. Dat doen we bij onze opleidingsinstituten. De bedoeling is dat we meer en meer opleidingen gaan geven. De markt zal straks anders zijn dan nu. Daar moeten we bij de scholen al op anticiperen. Als bedrijf zijn we steeds met vooruitgang bezig. We focussen op de behoefte vanuit de markt. Hierin gaan we hand-in-hand met onze distributiepartners. We willen samen vooruit.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement