We gaan in stappen van het gas af

Geplaatst op 20 september 2022 door Redactie

Het hele jaar door warm met heatpipes en stukhoutketel

„We willen ons bedrijf verduurzamen en we willen daarom van het gas af. Dat doen we in stappen”, zegt Toon van Boxem, eigenaar van Golf- en Recreatiepark ’t Caves in Wintelre. „Daarom zijn begin dit jaar een HDG stukhoutketel en heatpipes geïnstalleerd van Bio Energie op Maat. In de zomer doen de heatpipes hun werk en in de winter springt de stukhoutketel bij. Zo hebben onze gasten het het hele jaar door lekker warm.”

De stukhoutketel die Bio Energie op Maat heeft geleverd heeft een automatische ontsteking. „Hiermee bereik je een veel hoger comfort voor de klant”, legt Ben Schoormans, directeur Bio Energie op Maat, uit. „ De branderkamer wordt gevuld met houtblokken en als er een vraag de groter is dan wat het buffervat kan leveren, wordt de ketel automatisch gestart. Door de combinatie met SolCol heatpipes in oost/west ligging is het niet noodzakelijk om de stukhoutketel in de zomer te stoken.”

Het hele jaar rond

„De vier zonnecollectoren wekken genoeg energie op om van mei tot en met augustus voldoende energie te leveren om met tien mensen te douchen bij de groepsaccommodatie. Deze accommodatie bestaat uit tien kamers en drie gemeenschappelijke douches, tapwater en eventueel verwarming voor de grote woonruimte”, vertelt Van Boxem. „We hebben het hele jaar rond een bezetting van 95 procent. Dat geeft aan wat de vier zonnecollectoren kunnen.” „De SolCol heatpipes leveren ongeveer 8800 kWh op jaarbasis en de stukhoutketel voorziet in de rest van de warmtebehoefte. Het pand is goed geïsoleerd dus waarschijnlijk hoeft de stukhoutketel in de winter maar om de dag gestookt te worden om alles op temperatuur te houden. Als het flink vriest, zo’n - 7 of -10 oC, dan dient deze waarschijnlijk elke dag gestookt te worden”, legt Schoormans uit.

Intelligent en gebruikersvriendelijk

Het hele pand is voorzien van vloerverwarming en de HDG Touch Control voorziet in de regeling van de vloerverwarming, boiler en de heatpipes. Het geheel is op afstand te beheren. Bij eventuele storingen krijgen de klant en wij allebei een melding. „De klant kan ook de ketel via app starten”, geeft Schoormans aan.

De branderkamer wordt gevuld met houtblokken en als er een vraag de groter is dan wat het buffervat kan leveren, wordt de ketel automatisch gestart.”

„Uiteraard is het hele startproces beveiligd op onderdruk. De regeltechniek van de HDG Touch Control is intelligent en gebruikersvriendelijk. De HDG is eenvoudig te bedienen via het touchscreen, computer of mobiele telefoon. Alle stappen van de besturing en bewaking zijn dagelijks te volgen. Er zit een programma dat kijkt naar het verleden en geeft aan de gebruiker alle benodigde informatie wanneer het eerstvolgende tijdstip is wanneer er weer gestookt moet worden. Dat geeft de gebruiker meer comfort. Het programma kijkt als het ware vooruit.”


Verder uitbreiden

Op ’t Caves staan in totaal 5 gebouwen. Van Boxem had op het hele bedrijf zeven gasgestookte ketels hangen. „We zijn vier jaar geleden begonnen om de gasgestookte ketels te vervangen door houtvergasser ketels”, zegt hij. We hebben nu twee panden op het terrein die van het gas af zijn.” Van Boxem gaat nog verder uitbreiden met zonnepanelen. Zo wordt het bedrijf stap voor stap duurzamer. „Maar we doen niet alles tegelijk”, zegt Van Boxem. „We zijn in gesprek met Ben Schoormans om het systeem verder uit te breiden.”

„We zijn vier jaar geleden begonnen om de gasgestookte ketels te vervangen door houtvergasser ketels”, zegt hij. We hebben nu twee panden op het terrein die van het gas af zijn.”

„Toon is al bekend met houtstoken”, aldus Schoormans. „Hij heeft al kachels met een zeer hoogwaardige kwaliteit en een hoog rendement die in de ruimte gestookt worden. Deze kwaliteit was voor hem doorslaggevend om naar een stukhoutketel te kijken, die centraal gestookt wordt.” „Ben heeft mij kunnen overtuigen dat ik met de HDG ketel deze kwaliteit kan overtreffen met een nog hoger rendement (92,5 procent) en een veel hoger comfort.” „De stukhoutketel is bovendien heel schoon”, laat Schoormans weten. „De uitstoot in combinatie met een elektrofilter is tien keer lager dan de geldende norm. De hoeveelheid fijnstof die bij dit project vrijkomt, komt overeen met 15.000 kilometer rijden met een elektrische auto, waar fijnstof vrijkomt bij het remmen en bandenslijtage. Je kunt dus wel stellen dat de ketel heel schoon is.”


Grote opbrengst met minder ruimte

De SolCol heatpipes hebben als voordeel dat ze ongeveer de helft van het gewicht hebben van traditionele heatpipes. „Hierdoor zijn ze makkelijker te monteren”, geeft Schoormans aan. „De installateur hoeft minder gewicht het dak op te dragen. Ze zijn voorzien van een snelbouw montageframe voor snel en makkelijk monteren. Bovendien zijn de Solcol heatpipes een uitkomst voor kleinere daken omdat ze met 30 procent minder oppervlak dezelfde opbrengst hebben als de traditionele heatpipes. De heatpipes kunnen aangevuld worden met PV-panelen en een houtgestookte installatie. Dat geeft de mogelijkheid om sneller energieneutraal te kunnen zijn, ook met beperkte ruimte.”

Stoken met eigen hout

Het terrein van Golf- en Recreatiepark ’t Caves is 20 hectare groot met heel wat struiken en bomen. „Het hout dat vrijkomt bij snoeiwerkzaamheden en onderhoud van het bos is onze eerste verdienste”, geeft Van Boxem aan. „We kunnen hiermee onze stukhoutketel stoken. Zo’n 20 jaar geleden hebben we beuken aangeplant en over een paar jaar moeten daar bomen tussenuit om de andere beter te kunnen laten groeien.

„Het hout dat vrijkomt bij snoeiwerkzaamheden en onderhoud van het bos is onze eerste verdienste. We kunnen hiermee onze stukhoutketel stoken.”

Die bomen gebruiken we dan ook voor onze stukhoutketel. Zo hebben we een duurzaam beheer. Vroeger gaf ik nog wel eens 50 m3 hout cadeau omdat ik dat toch over had. Maar nu gebruik ik dat zelf. Hout van eigen terrein is ook duurzaam. En mocht ik hout tekort komen, dan kan ik hout van de buurman van 500 meter verderop betrekken. Geen grote afstand, dus ook duurzaam.”

Sowieso ingestapt

„In Nederland wordt geen subsidie gegeven voor houtgestookte ketels”, aldus Schoormans. „In Duitsland krijg je 50 procent subsidie op dezelfde installatie.” „Subsidie krijgen is natuurlijk altijd leuk, maar we zijn er sowieso ingestapt, ook zonder subsidie”, zegt Van Boxem. „Die hebben we eigenlijk ook niet nodig als je kijkt naar de besparing. De terugverdientijd is voor ons onder de 5 jaar terwijl de levensduur van de installatie ongeveer 20 jaar is.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement