Waterproblemen oplossen met circulariteit

Geplaatst op 14 april 2016 door Redactie

In Nederland verbruiken we jaarlijks 1,2 biljoen liter drinkwater, waarvan minder dan 1% gebruikt wordt voor consumptie. Daarmee worden onze natuurlijke hulpbronnen veel te zwaar belast. Tegelijkertijd verwerken onze zuiveringsinstallaties 1,8 biljoen liter afvalwater, waarvan 1/3 schoon regenwater is. Ons huidige watersysteem is betrouwbaar, maar leidt tot verspilling en is daardoor niet houdbaar. Water wordt niet alleen in Nederland een probleem, wereldwijd zal er naar verwachting een tekort van 40% aan drinkwater zijn in 2050.

Circulair water
De enorme verspilling is op te lossen door water circulair te maken op gebouwniveau. Dat kan zowel bij huishoudens als bij bedrijven en organisaties. Aan de hand van de Trias Aqua kunnen prioriteiten worden gesteld aan het circulair maken van water bij gebouwen.

Waterbesparing
De eerste prioriteit is altijd om te besparen wat niet echt nodig is. Met andere kranen, toiletten en douches kan al snel meer dan 30% bespaard worden op drinkwater. Daarmee is al dus al veel winst te realiseren.

Gebruik van regenwater
In de landen om ons heen is het heel gewoon en in Vlaanderen zelfs verplicht: het gebruik van regenwater. Regenwater heeft eigenlijk een geweldige kwaliteit, het is zacht, schoon en gratis. Je kunt er uitstekend de toilet mee spoelen, de wasmachine mee draaien, de schoonmaak mee doen én je kunt je er zelfs heerlijk mee douchen. Het is erg aangenaam voor je huid en je krijgt nooit meer kalkaanslag in je badkamer. Bedrijven kunnen regenwater bovendien prima gebruiken als proceswater.
Gezinnen en bedrijven kunnen tussen de 30-95% van hun drinkwater vervangen door regenwater.

Hergebruik van afvalwater
De laatste stap is het hergebruik van afvalwater. Dat klinkt misschien wat raar, maar dat is het niet. Het grootste deel van de vervuiling in afvalwater is organisch van aard en kan uitstekend biologisch gezuiverd worden. Daarna kun je er op z’n minst de toiletten mee spoelen en dan heb je toch alweer 30% op je drinkwater bespaard.

Kostenbesparing
Ja, hoor ik u al zeggen, maar drinkwater kost toch bijna niets in Nederland. En nee, dat klopt, maar het is erg kortzichtig om alleen daar naar te kijken. Naast de maatschappelijke winst zijn er nog veel meer voordelen, zoals mogelijke subsidies van gemeenten, besparing op was- en zeepmiddelen en minder onderhoud aan apparatuur. Bedrijven hebben bovendien fiscale voordelen en kunnen meestal fors besparen op de riool- en zuiveringsheffing.
Het gebruiken van regenwater lost overigens nog een probleem op en dat is de overlast van regenwater. Vooral in stedelijk gebied is dat van groot belang.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement