Waterontharders: de voordelen

Geplaatst op 15 april 2015 door Redactie

„Omdat de vraag naar waterontharders groeit, werd onze werkplaats in Leerdam te klein vertelt Gerard Blokland, directeur van B&B Water. „We hebben daarom de productie en de opslag van de waterontharders verhuisd naar werk- en leerbedrijf / werkvoorzieningsschap Avelingen Groep in Gorinchem.”

„We zijn eigenlijk toevallig bij Avelingen terechtgekomen”, zegt Blokland. „We waren daar rond de vakantieperiode vorig jaar op uitnodiging van de BKL Ondernemersvereniging van Leerdam. We kwamen met elkaar in gesprek en waren het al snel eens. We besteden nu naar volle tevredenheid het assembleren uit aan Avelingen.”

Overzichtelijk productieproces

De medewerkers van Avelingen hebben eerst een dag bij B&B Water gekeken om te zien hoe de assemblage daar in zijn werk gaat. „Ze waren meteen enthousiast en zagen het wel zitten om dit voor ons te gaan doen”, zegt Blokland. „Later is een medewerker van ons een paar dagen naar Avelingen geweest om de assemblage te begeleiden. Het productieproces is heel overzichtelijk gemaakt, zodat de medewerkers van Avelingen er eenvoudig mee kunnen werken. Jos, één van de monteurs, laat zien hoe het werkt.

„Een waterontharder is het behoud van badkamer en apparatuur.”

„We maken hier acht verschillende typen waterontharders. Voor elke type hebben we een lijst, waarop alle onderdelen op staan”, legt hij uit. „Als er een onderdeel toegevoegd is, zet ik een kruisje op de lijst. Zo kan ik snel zien of alles erin zit. Het is heel leuk werk om te doen.” Alle onderdelen voor de waterontharders worden door B&B Water vanaf de fabriek aan Avelingen geleverd. De medewerkers assembleren de acht verschillende typen en leggen deze op voorraad. „Zo houden we in ons eigen pand meer ruimte over voor de waterontharders die klaar staan voor verzending naar de klanten”, legt Blokland uit.

Training installateur

„We zien dat de markt groeit”, aldus Blokland. „De installatiewereld wordt zich ook steeds meer bewust van de voordelen van het gebruik van waterontharders. Het is een product dat doet wat het moet doen. We geven drie keer per jaar trainingen voor installateurs, waarvoor ze zich gratis kunnen inschrijven. Ze krijgen een praktische training met uitleg hoe een waterontharder werkt, hoe je die moet instellen, en een commerciële training over hoe ze aan de klant kunnen uitleggen wat een waterontharder doet. Ze kunnen aan de klant uitleggen dat er een oplossing is voor kalk. Het is een van de taken van de installateur om de klant alert te maken op de mogelijkheden van een waterontharder. Wij als fabrikant kunnen ook wel roepen dat het een goed product is, maar de installateur is onafhankelijk. Als de installateur het zegt, komt het voor de klant anders over. Bovendien staat hij dichter bij de klant, want hij komt bij hen aan huis.”

Behoud van apparatuur

„Een waterontharder is het behoud van badkamer en apparatuur”, zegt Blokland. „Met name van de apparatuur die in contact komt met warm water. Want bij warm water gaat het verkalkingsproces tien keer zo snel.” Met een waterontharder hoeft er minder schoongemaakt te worden, bovendien zijn er minder schoonmaakmiddelen en waspoeder nodig. De helft van het waspoeder is voldoende, anders schuimt het te hard. Ook is het ontkalkte water goed voor de huid, want er is minder shampoo en zeep nodig. Hierdoor hebben de gebruikers minder snel last van huidirritatie.

„Dit is een mooi project in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

„De waterontharder verdient zichzelf terug”, aldus Blokland. „Niet zozeer in de bezuiniging van wasmiddelen, maar omdat de apparatuur langer meegaat. Ook zijn er minder ergernissen omdat er geen kalkaanslag komt op tegels, douchecabines en kranen. Verder is het heel handig om een waterontharder te hebben als er een Quooker in huis is. Bij hard water verkalkt de Quooker snel en doet hij het binnen een jaar of twee niet meer.”

Onthard water en osmosewater

„We horen nog vaak dat mensen denken dat onthard water slecht is voor koperen leidingen, maar dat is niet zo”, laat Blokland weten. „Alle mineralen zitten nog in het drinkwater, alleen kalk is het enige mineraal dat eruit gehaald is. Koperen leidingen lossen dus niet op door onthard water, maar door osmosewater. Wij houden het drinkwaterbesluit aan. Als je dat respecteert, heb je nooit een probleem met waterontharders. Het osmosewater is geschikt voor mensen die echt schoon water willen drinken of voor gebruik in autowasstraten, het ramen lappen of bij een restaurant om de glazen mee te spoelen.”

Past in de meterkast

De waterontharders zijn compact. Ze moeten in de meterkast passen. Doordat ze weinig zout gebruiken, hebben ze aan een klein reservoir genoeg. De harskern wordt geregenereerd met regeneratie zout. Er is geen stroomaansluiting nodig, want het apparaat werkt op batterijen die drie tot vijf jaar meegaan. B&B Water geeft twintig jaar garantie.

„We horen nog vaak dat mensen denken dat onthard water slecht is voor koperen leidingen, maar dat is niet zo.”

Productontwikkeling

Naast waterontharders levert B&B alle apparatuur om water te behandelen, zoals drukverhogers, Quookers en filtersystemen voor smaakverbetering, zacht water, demi water en om medicijnresten uit het water te halen. „Onze eerste vraag is altijd wat de klant wil, en dan hebben wij er een passende oplossing voor, om een totaalplaatje te bieden”, zegt Blokland. „We houden ons alleen bezig met schoon water, dat we nog schoner maken. Verder zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Ik ben zelf productontwikkelaar. De waterontharder is hier ook ontwikkeld.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

„Het project bij Avelingen is een mooi project in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vindt Blokland. „De mensen van Avelingen zijn trots dat ze de waterontharders kunnen maken. Er is een aparte ruimte ingericht waar de waterontharders geassembleerd worden. Ook is er in het magazijn een aparte ruimte waar onze voorraad aan onderdelen en de voorraad waterontharders liggen. We hebben zo onze eigen plek binnen Avelingen. De productie verloopt prima. We zijn heel tevreden. De eerste waterontharders, geproduceerd bij Avelingen, zijn inmiddels ook al verkocht.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement