Watermanagementsysteem voorkomt dure renovatie van sanitaire installatie

Geplaatst op 01 augustus 2018 door Redactie

Om de hygiëne problemen van het overgedimensioneerde pijpleidingennetwerk in de Berlijnse Dreifeld-sporthal te verhelpen bleek in eerste instantie een volledige en dure renovatie van de sanitaire installaties nodig te zijn, maar het watermanagementsysteem eSchell was de economisch efficiënte oplossing.

Al 22 jaren bestaat de sporthal in het sportpark Werner Seelenbinder in Berlijn-Neukölln. Als multifunctionele hal met drie etages en een aparte boks arena, drie voetbalvelden, een ijsbaan en een dansstudio is het een van de meest gebruikte sporthallen in de wijk Neukölln.

Per jaar zijn er slechts een paar grote sportevenementen, wanneer het drinkwatersysteem van de Dreifeld-sporthal op volle capaciteit draait. Zoals in bijna alle sporthallen in Duitsland, is de drinkwaterinstallatie ontworpen voor deze momenten. Door het veranderde gebruik van de sanitaire ruimtes van de sporthal werd de drinkwaterinstallatie niet zo intensief gebruikt zoals verwacht. De studenten van tegenwoordig en de clubatleten douchen zelden of nooit na de lessen. Gebaseerd op deze trends werd tijdens het onderzoek naar het functioneren van het installatienetwerk dan ook vastgesteld, dat het gebruik van de sanitaire installaties op de meeste dagen van het jaar te laag is. Het is duidelijk dat er stagnatieproblemen kunnen ontstaan door het grote aantal ongebruikte sanitaire voorzieningen. Een te laag watergebruik kan leiden tot overmatige hoeveelheid legionellabacteriën, zelfs in foutloos werkende drinkwatersystemen.

Snelle reactie is nodig

Door regelmatige bemonstering van het drinkwatersysteem werden de problemen, die veroorzaakt werden door een te laag waterverbruik duidelijk. Er moest snel actie ondernomen worden. Een complete renovatie, inclusief ontmanteling of vervanging van het pijpleidingennetwerk, zou een aanzienlijke financiële investering en een sluiting van de sporthal gedurende een langere periode betekenen. Op zoek naar een mogelijk alternatief, kwam de Duitse armaturenspecialist Schell met een idee voor een oplossing.

Inventarisatie en aanpak

Eerst werd de conditie van de bestaande waterleidingnetwerk en de buisdimensies systematisch gecontroleerd. Zoals verwacht waren de oude koperen buizen in een zeer goede staat. De afmetingen van de buizen in het ontwerp en de praktijk maakten echter snel duidelijk dat het overdimensioneren van de leidingen, naast het ontoereikende watergebruik, verantwoordelijk waren voor de toenemende hygiënische problemen.

“Een te laag watergebruik kan leiden tot overmatige hoeveelheid legionellabacteriën, zelfs in foutloos werkende drinkwatersystemen.”

De Schell Hygiënespecialist Dr. Ing. Peter Arens heeft uitgebreide controles van het waterleidingnetwerk uitgevoerd. Hieruit bleek de meest economische oplossing: in plaats van de dure vervanging van de leidingen, het gebruik van het eSchell watermanagementsysteem. eSchell is het enige watermanagementsysteem op de markt dat een draadloos netwerk kan bouwen met batterijgevoede elektronische sanitaire armaturen. Het voordeel: er zijn geen stroom- en datakabels nodig onder de tegels. Met dit systeem kan de waterkwaliteit in de 20-jaar oude installatie op elk bemonsteringspunt worden gewaarborgd. 


Modernisering tijdens de lopende sportactiviteiten

Om ook tijdens de modernisering de wedstrijdactiviteiten in de sporthal te kunnen laten doorgaan, werden de sanitaire ruimtes in fases gerenoveerd. Gedurende de periode van drie maanden zijn de bestaande sanitaire verwijderd en vervangen door nieuwe elektronische armaturen, die compatibel zijn met het aangesloten watermanagementsysteem. In totaal werden 76 Schell-armaturen gebruikt. Tijdens de installatie door sanitair specialist Schaal Haustechnik uit Berlijn moesten maximaal 6 tegels per inbouwarmatuur worden verwijderd en later worden vervangen. Meer was niet nodig, omdat de armaturen en de draadloze communicatie worden gevoed door batterijen.

De inpassing van het eSchell-watermanagementsysteem

Het watermanagementsysteem van Schell bestaat uit vier hoofdcomponenten: (1) de communicatievaardige Schell armaturen met (2) de bijbehorende bus-extenders die via kabel, radiosignalen of een combinatie van beide als communicatiemodules dienen, (3) de server als communicatiecentrum en (4) de optionele temperatuursensoren. Voor de optionele integratie van het watermanagementsysteem in een gebouwautomatisering zijn gatewayvarianten beschikbaar voor alle gangbare protocollen van BacNet tot KNX.

“eSchell is het enige watermanagementsysteem op de markt dat een draadloos netwerk kan bouwen met batterijgevoede elektronische sanitaire armaturen.”

In dit geval maakte het hoge aantal van 76 armaturen het noodzakelijk om twee eSchell-servers met netwerkvoeding te installeren. Nadat op de notebook de WLAN-verbinding met de servers tot stand was gebracht, werden alle armaturen met de vooraf geïnstalleerde eSchell-software geconfigureerd en de hygiënespoelingen vrij geprogrammeerd, zoals de spoelmodus en de spoelduur. In de loop van de exploitatie van de sporthal werden de instellingen van de parameters geoptimaliseerd, evenals de groepering volgens de plattegrond.

Spoelgroepen

Vanwege de beperkte afvoercapaciteit hebben de verantwoordelijke personen een belangrijke en zelfs elementaire functie van het eSchell-watermanagementsysteem gebruikt: de programmering van kleine groepen van armaturen via de laptop, zodat de hygiënespoeling in fasen en segmenten kon worden uitgevoerd. Op deze manier kan een turbulente stroming in de grote leidingen veroorzaakt worden, die de afvoerleidingen wel kunnen verwerken. Dat is belangrijk omdat voor de toekomstige dagelijkse exploitatie de leidingsystemen op gespecificeerde intervallen automatisch doorgespoeld moeten worden.

"De eerste stap om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen, is altijd ervoor te zorgen dat de exploitatie verloopt zoals door de planner gepland. Dit is echter niet of slechts zelden volledig te realiseren in oudere gebouwen", meldt René Kühl. "Met moderne kraantechnologie en het eSchell-watermanagementsysteem is het evenwel mogelijk om zelfs overgedimensioneerde installaties intact te laten, door werking van de sanitaire faciliteiten elektronisch te reconstrueren zoals ze oorspronkelijk gepland werden."

Tekst: Anne Nicolaides

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement