Water als koudemiddel, duurzame oplossing

Geplaatst op 04 januari 2021 door Redactie

„De installateur is nog wat terughoudend als het om adiabatische koeling gaat”, zegt Kor Foekens, commercieel directeur bij Oxycom. „Onbekend maakt onbemind. Vaak kennen ze het systeem onvoldoende en weten niet zo goed voor welke toepassingen het geschikt is. Er bestaan ook diverse vooroordelen over adiabatische koeling, zoals dat het voor een subtropisch binnenklimaat zorgt, dat het niet duurzaam en hygiënisch is en legionella-infecties kan veroorzaken, dat het duur en complex is en dat het niet effectief is in een vochtig klimaat. We willen graag uitleggen dat dit niet zo is.”

Adiabatische koeling is verdampingskoeling. „Door het verdampen van water wordt de lucht gekoeld”, legt Foekens uit. „Het is een eenvoudige koeling die al eeuwen bestaat, maar veel installateurs zijn onbekend met de nieuwe adiabatische koeltechnieken. Tegenwoordig zijn we op zoek naar innovatieve manieren om de ecologische voetafdruk van de conventionele koeltechnieken te verkleinen.”

Oxycom ontwikkelde een nieuwe adiabatische koeltechniek die tot wel 90% bespaart op het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Een nadeel van de oude adiabatische koeltechniek, waardoor de techniek niet altijd in een positief daglicht stond, was de luchtvochtigheid. Met de nieuwe indirect/directe verdampingstechnologie van Oxycom, de IntrCooll, kan tot 7 °C dieper gekoeld worden en wordt de luchtvochtigheid met wel 60% verminderd. „Het verdampen van 1 m3 water levert tot 695 kW aan koelvermogen op waardoor onze technologie super efficiënt is. Het levert een energie- en CO2-besparing van circa 90% op ten opzichte van conventionele airconditioners”, zegt Foekens.

„Het verdampen van 1 m3 water levert tot 695 kW aan koelvermogen op waardoor onze technologie super efficiënt is. Het levert een energie- en CO2 besparing van circa 90% op ten opzichte van conventionele airconditioners.”

„Een andere toepassing waarin dit enorme koelvermogen van verdampend water optimaal tot zijn recht komt is de PreCooll. Door de oplopende temperaturen zijn de koelvermogens van de bestaande koelsystemen opeens onvoldoende, hetgeen leidt tot storingen en verlies van onder andere kostbare levensmiddelen. De PreCooll wordt voor bestaande condensors geplaatst en koelt in Nederland de lucht tot wel 16°C voor en in warmere regio’s kan dit oplopen tot 25°C. Het energieverbruik wordt tot 40% gereduceerd en het koelvermogen kan met 20% oplopen. Samen met de installateurs van de supermarktketens worden de PreCooll-systemen geïnstalleerd voor bestaande koelsystemen van supermarkten. Daarnaast worden deze systemen onder andere op datacenters geplaatst die veel energie verbruiken, om zo het torenhoge energieverbruik terug te dringen.”

Geen druppeltjes

“Van legionella hebben we geen last van”, aldus Foekens. „Legionella komt voor in aerosolen, maar bij onze systemen komen geen aerosolen vrij, het water verdampt vanaf het oppervlakte van onze warmtewisselaar. Er komen simpelweg geen druppels vrij, dus zijn er geen aerosolen die via de luchtstroom verspreid kunnen worden.”

Hygiënisch

„De door Oxycom wereldwijd gepatenteerde HydroChill vin technologie heeft een basis van aluminium, waarop een waterabsorberende coating is aangebracht waarin zilverionen zijn verwerkt om eventuele bacteriegroei te voorkomen”, vertelt Foekens. “Het controle systeem zorgt ervoor dat éénmaal per dag het verdampende oppervlakte opdroogt. Waardoor nogmaals alle mogelijke bacteriegroei gestopt wordt. Daarnaast is het HydroChill vin materiaal VDI 6022 hygiënisch gecertificeerd.” Tevens worden bij de IntrCooll G4-, M5- of F7-filters voor de luchtinstroom geplaatst.

Koeling in twee stappen

Koeling van gebouwen en bedrijfshallen wordt steeds belangrijker. De zomers worden langer en warmer. „Als het warm wordt in de werkomgeving heeft dat invloed op de mensen”, aldus Foekens. „De productiviteit loopt terug en ze gaan fouten maken. Bij een goede temperatuur en de juiste luchtvochtigheid is het veel fijner werken. Bij het 5.800 m2 grote distributiecentrum voor online shopping van Jumbo in Raalte is het belangrijk dat de temperatuur niet boven de 25 °C komt. Er liggen daar levensmiddelen opgeslagen, waaronder chocolade. Dat is erg gevoelig voor de temperatuur.

„Legionella komt voor in aerosolen, maar bij onze systemen komen geen aerosolen vrij, het water verdampt vanaf het oppervlakte van onze warmtewisselaar.”

Eerder moesten de medewerkers de chocolade naar een koelere plek brengen als de buitentemperatuur steeg. Nu, met de indirecte adiabatische koeling, is de temperatuur binnen, afgelopen zomer niet boven de 24 °C gekomen terwijl de temperaturen buiten opliepen tot 38 °C. Jumbo Raalte is enthousiast en gaat nog 4 IntrCooll plus systemen bijplaatsen. De focus lag deze zomer vooral op de levensmiddelen, nu komen de dockingshelters aan de beurt zodat het voor de mensen een prettige omgeving is om te werken.” Ook in het distributiecentrum in Den Bosch worden binnenkort 9 IntrCooll systemen geplaatst.

In winter ventileren

Bij Canon te Venlo staan 16 IntrCooll Plus en 16 ventilatie modules op het dak. „Verder zit er nog een Heat Reclaim-module bij”, legt Foekens uit. Met deze module kun je ook in de winter blijven ventileren. Bij Canon werd het in de zomer binnen boven de 40 0C en nu werd op de warmste dagen van het jaar met uitzondering de 25 °C aangetikt. Medewerkers waren in het begin heel sceptisch, maar nu zijn ze heel blij met dit systeem. Ze merkten meteen het verschil. Het is veel prettiger werken. We horen vaak dat mensen al na een half uur zeggen: Eindelijk eens een normale temperatuur om bij te werken.” De gebouwen van Jumbo en Canon zijn slecht geïsoleerde gebouwen. „Als je daar een airconditioning installeert, betaal je je blauw aan elektriciteitskosten”, zegt Foekens. „Als we nu naar deze twee bedrijven kijken wat ze nu aan energie verbruiken, voldoen ze nu al aan de eisen, voor koelen, van het Klimaatakkoord Parijs 2050.”

Terugverdienen

Het Duitse Sinnack Backspezialitäten is een grote klant waarbij de IntrCooll gebruikt wordt voor proceskoeling. „Bij het afkoelen van het afbakbrood stoppen we een beetje vocht in de lucht”, vertelt Foekens. „Dit voorkomt dat de korst te hard wordt, want met een harde korst scheurt de folie verpakking sneller. Daarom verpakte Sinnack het brood met een dikkere folie.

„We horen vaak dat mensen al na een half uur zeggen: Eindelijk eens een normale temperatuur om bij te werken.”

Met ons systeem blijft de korst zachter en kan er gewerkt worden met dunnere folie, die goedkoper is. De kosten van de aanschaf van onze systemen waren binnen een jaar terugverdiend. Daarnaast bespaart Sinnack 90% op het energieverbruik.”

Kracht van water

De IntrCooll heeft de Energy Globe Award 2020 gewonnen. „Onze partner Infranorm Technologie in Oostenrijk heeft de energieprijs gewonnen met de koeltechniek van Oxycom”, zegt Foekens. „Infranorm heeft laten zien hoe de IntrCooll een 2.100 m2 grote hal van Kiefel Packaging koelt met 87 procent energiebesparing en CO2-uitstoot. En dit alleen met de kracht van water. Er zijn geen chemische koelmiddelen meer nodig.”

Ondersteunen en begeleiden

„We werken altijd samen met de (huis)installateur die we zoveel mogelijk ondersteunen”, geeft Foekens aan. „Niet elke installateur kan zelf de warmteberekeningen maken. Oxycom heeft hiervoor een calculatie tool ontwikkeld waarin alle beschikbare waardes worden ingebracht en we op basis van de temperatuurgegevens van de afgelopen jaren een voorspelling kunnen doen over de prestaties van het systeem. De calculatie geeft aan hoeveel systemen er nodig zijn voor een optimaal klimaat. Samen met de installateur informeren we de klant over het te verwachten resultaat. De installateur installeert de producten en samen stellen wij het systeem in bedrijf en vervolgens verzorgt de installateur het jaarlijks onderhoud. Oxycom staat voor innovatie, kwaliteit en duurzaamheid. Vanuit onze productiefaciliteit leveren we rechtstreeks aan de installateur.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement