Warmtetransitie versnellen met afspraken over aquathermie

Geplaatst op 02 februari 2022 door Redactie

NEN en Netwerk Aquathermie (NAT) trekken samen op bij de toepassing van normen voor aquathermie. Door kennis te delen en door te kijken welke bestaande normen aansluiten bij de praktijk. Aquathermie kan worden ingezet als duurzaam alternatief om huizen en gebouwen te verwarmen en te koelen. En kan zo een bijdrage leveren aan de energie- en warmtetransitie.

In de Green Deal Aquathermie is de afgelopen drie jaar veel kennis ontwikkeld die in de komende periode steeds meer wordt toegepast. Daarnaast is in het Klimaatakkoord afgesproken dat alle gemeenten eind 2021 hun Transitievisies Warmte klaar hebben. Hierin staat wat de gemeenten doen om wijken te verduurzamen en welke alternatieven voor aardgas ze willen gebruiken, zoals aquathermie.

Gemeenten zijn nu toe aan de volgende stap en gaan over tot realisatie van de warmtetransitie. Gedragen afspraken in de vorm van normen en richtlijnen voor aquathermie kunnen hierbij het proces versnellen.

Rol van NEN

Bij een nieuwe techniek, zoals aquathermie in de warmtetransitie, zijn goede afspraken voor alle partijen belangrijk. Zodat duidelijk wordt hoe de techniek in bestaande systemen en infrastructuur kan worden toegepast. NEN zorgt dat alle belanghebbende partijen daaraan kunnen bijdragen en dat de gemaakte afspraken worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Lees meer over wat NEN doet in de energietransitie.

Thema’s: techniek, governance, financiering en juridische zaken

Op 20 januari deelden NEN en NAT in een bijeenkomst enkele presentaties over aquathermie en de kennis die op verschillende gebieden is ontwikkeld. Belanghebbenden vanuit de overheid, kennisorganisaties en marktpartijen spraken met elkaar over de thema’s Techniek, Governance, Financiering en Juridisch. En waar er kansen liggen voor normalisatie.

NEN en NAT gaan nu samen kijken of er een analyse kan worden gemaakt van welke normen en richtlijnen er al zijn die aansluiten bij de behoefte en het werkveld van aquathermie. Daarnaast gaan ze samen met het netwerk – en daarbuiten – inventariseren aan welke (nieuwe) normen behoefte is om aquathermie breder toe te passen.

Bekijk het nieuwsbericht of download de presentaties en het verslag op de website van Netwerk Aquathermie:

Bron: NEN

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement