Warmtepompheater vervanging voor gasheater

Geplaatst op 12 december 2022 door Redactie

Stijlvol Italiaans design met Duitse degelijkheid

„Een paar jaar geleden had ik het plan om een vervanger te maken voor de gasheater”, vertelt Harry Vaatstra van Templari Benelux. „Dat moet een lucht-lucht warmtepompheater worden, bedacht ik. Ik heb tekeningen gemaakt, maar door tijdgebrek ben ik niet aan ontwikkeling toegekomen. De tekeningen belandden bij mijn fabriek in Slovenië in de kast. In juni dit jaar was ik op de Mostra Convegno in Milaan. Na drie dagen wandelen op de beurs zag ik plots mijn eigen warmtepompheater. Daar was ik behoorlijk flauw van. Maar ik was wel verbaasd over de kwaliteit. De warmtepompheater, gemaakt door het Italiaanse bedrijf Templari Srl. heeft aan de buitenkant het stijlvolle design van een Alfa en de binnenkant van de Duitse degelijkheid van een Audi.”

„Na de beurs heb ik een week chagrijnig rondgelopen”, vervolgt Vaatstra. „Het is een bijzondere ervaring als je zelf iets bedenkt en dat een ander tot dezelfde oplossing komt, zonder dit van elkaar te weten. De Italiaanse broers Gianluca en Massimo Masiero hadden blijkbaar hetzelfde idee als ik. Hier moest ik iets mee, dus heb ik Templari gebeld. Ik ben een paar dagen daar naartoe geweest en we zijn overeen gekomen dat ik het dealerschap voor de Benelux ga doen. Hiervoor ben ik Templari Benelux gestart als zelfstandig bedrijf. Het heeft niets te maken met mijn andere bedrijf: Klimaatgroep Holland. Het zijn twee aparte bedrijven die los van elkaar functioneren.”

Techneut

„Ik ben een techneut”, zegt Vaatstra. „Altijd ben ik bezig met techniek, vooral elektronica. Als kind ook al. Mijn vader had een installatiebedrijf en ik hielp hem veel mee. Zo ben ik in de ventilatietechniek terechtgekomen. Daar zit muziek in. Ik ben altijd met vernieuwingen bezig.” Vaatstra is 17 jaar geleden gestart met Klimaatgroep Holland. „Ik ben begonnen op een zolderkamer”, vertelt hij. „Het werd een succes en het bedrijf groeide snel. Later heb ik een baanbrekende oplossing voor ventilatie voor het onderwijs ontwikkeld, voor het verwarmen, ventileren en koelen van schoollokalen, Het Scholen Concept. Dat heeft ons landelijk bekend gemaakt. Vanuit Klimaatgroep Holland hebben we oplossingen en concepten ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie. Het is mooi hoe we overal achter de schermen terechtkomen om een binnenklimaatprobleem op te lossen.”

Verduurzamen

De Templari warmtepompheater is de vervanger van de gasheater. „In heel veel bedrijven hangen nogal wat gasheaters”, zegt Vaatstra. „Bedrijven willen nu verduurzamen en gaan op zoek naar een andere oplossing. Dat is de lucht-lucht warmtepompheater van Templari. Er is nu veel vraag naar. Het loopt storm.

„In heel veel bedrijven hangen nogal wat gasheaters. Bedrijven willen nu verduurzamen en gaan op zoek naar een andere oplossing.”

We hebben voor de naam warmtepompheater gekozen, omdat bijna iedereen wel weet wat een warmtepomp is. Als vervanging voor de gasheater is warmtepompheater een logische naam. De ondernemer wil van het gas af, maar denkt ook aan de portemonnee om te besparen. De warmtepompheater bespaart 60 tot 70 procent op de exploitatiekosten. De projecten die we maken, kunnen worden gecombineerd met zonnepanelen. Dat is natuurlijk helemaal mooi, zo wek je je eigen energie op, zonder afhankelijk te zijn.”

Comfortabel en zuinig

De warmtepompheater bestaat uit twee delen, een binnen- en een buitendeel. „De techniek mag uiteraard niet teveel herrie maken”, geeft Vaatstra aan. „Geluid is een ding, met name in de woningbouw, maar ook in industriegebieden. Ik durf wel te zeggen dat de Templari warmtepomp de stilste warmtepomp in zijn range is. Bij deze warmtepompheater is dat 30 dB(A) binnen en 38 dB(A) buiten. Dat is super, die hoor je niet. Dat is heel comfortabel. De uitblaastemperatuur ligt wat lager dan van een gasheater. Dat maakt het ook comfortabel. De lucht-lucht warmtepomp haalt de energie uit de buitenlucht. Als het rond de 0 tot 2 °C is en een beetje mistig, dan kan een buitendeel van de warmtepomp invriezen. Templari heeft een wereldwijd patent op de techniek die ze ontwikkeld hebben waardoor het buitendeel bijna niet invriest. En als die dan toch invriest, dan ontdooit hij razendsnel en dat maar één keer in de zes uur. Een reguliere warmtepomp ontdooit elk uur. Door minder vaak te hoeven ontdooien wordt veel energie bespaard. De adaptieve, zelflerende en gepatenteerde ontdooicyclus is een mooie uitvinding van Templari. Verder voorkomt een grotere lamelafstand van 2,5 mm dat het invriezen vertraagd wordt. De hydrophilic coating voorkomt de vorming van waterdruppels op het oppervlak van de lamellen, zodat de thermische werking niet gehinderd wordt.”

Zeer lage temperaturen

De Templari warmtepompheaters worden gemaakt voor de Lage Landen, Scandinavië en centraal Europa. „Met name in de laatste regio’s kan het erg koud worden”, geeft Vaatstra aan. „De warmtepompheaters zijn zo ontworpen dat ze tegen zeer lage temperaturen kunnen. Templari heeft een uitvinding gedaan dat de warmtepompheater blijft functioneren ook als het -30 °C is. Dat de warmtepompheaters het bij deze lage temperaturen uithouden, geeft ook aan dat de kwaliteit heel goed is. Het koudemiddel dat gebruikt wordt is R32, dat voldoet aan de GWP-eisen (Global Warming Potential) en is dus beter voor het milieu. De capaciteit-range is 30, 40 en 46 kW.”

Monitoren

Elke installatie wordt aangesloten op internet. „Wij hebben een meldkamersysteem waarmee we alle warmtepompheaters monitoren”, legt Vaatstra uit. „De meldkamer is zo intelligent dat als een apparaat aangeeft ‘zich niet helemaal lekker te voelen’, dat er een waarschuwing komt.

„Templari heeft een wereldwijd patent op de techniek die ze ontwikkeld hebben waardoor het buitendeel bijna niet invriest.”

De meldkamer ziet direct wat er aan de hand is. Onze mensen kunnen op afstand de storing verhelpen, of ze kunnen de installateur waarschuwen en doorgeven wat de storing is. De eindgebruiker kan ook de installatie monitoren door zelf de temperatuur in te stellen en het actuele energieverbruik per dag te volgen. Op deze manier kunnen we laten zien dat het energieverbruik heel laag is.”

Kwaliteitslabel

Op de Templari warmtepompheaters zit het EHPA (European Heat Pump Association) label. „Dit is een geregistreerd kwaliteitslabel dat ontwikkeld is vanuit strenge Duitse keuringsnormen”, laat Vaatstra weten. „Alleen de betere warmtepompen krijgen dit keurmerk. Het keurmerk houdt onder andere in dat de warmtepompheaters voldoen aan de eisen voor rendement en geluid. Alle modellen van de warmtepompheater hebben het A+++ energielabel en dat is ongekend voor deze capaciteit range. Ze hebben een volledige garantie van 2 jaar en een gegarandeerde beschikbaarheid van reserveonderdelen van 10 jaar. Bovendien hebben ze een bewijs van een klantenservice die binnen 24 uur reageert.”

Dijk van een warmtepomp

De broers Ginaluca en Massimo Masiero van Templari zijn heel ambitieus. „Ze hebben vroeger in de pelletkachels gezeten”, zegt Vaatstra. „Daar zijn ze mee gestopt. De techneuten zijn zich toen gaan bezighouden met het ontwikkelen van de warmtepompheater. Heel knap omdat ze niet uit die wereld komen. Ze hebben een dijk van een warmtepomp neergezet. Voor Italiaanse begrippen onvoorstelbaar. Ze hebben nergens op bezuinigd. Je krijgt waar voor je geld en de prijs is meer dan concurrerend. Bovendien hebben de warmtepompheaters geen lange levertijden.”

Nederlandse markt

De Templari warmtepompheaters vinden inmiddels hun weg op de Nederlandse markt. „De eerste vier worden gemonteerd in een distributiecentrum van een wijnhandelaar in het Friese Gorredijk”, laat Vaatstra weten.

„Wij hebben een meldkamersysteem waarmee we alle warmtepompheaters monitoren.”

„De wijnhandelaar wilde graag een jaartemperatuur van 18 °C om de wijnen op de juiste en constante temperatuur te kunnen bewaren. Met deze techniek kan dat door in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. De komende maanden worden de eerste Welkoop winkels uitgerust met dit systeem. Ook worden de Templari warmtepompheaters geïnstalleerd bij een grote meubelzaak in Wolvega.”

Begeleiding en service

Templari Benelux levert aan de installatiemarkt. „We hebben met de installatiemarkt afgesproken dat wij de warmtepompheaters leveren en dat de installateur deze monteert”, aldus Vaatstra. „Wij ondersteunen de installateur met berekeningen en het ontwerp. Onze servicemensen komen om de laatste controle en de metingen te doen, zodat de installateur en Templari Benelux de garantievoorwaarden goed kunnen nakomen. We hebben vanuit Klimaatgroep Holland veel ervaring met aftersales en projectbegeleiding. Deze ervaring nemen we mee in Templari Benelux. De installateur kan ook altijd bij ons terecht voor advies of technische ondersteuning.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

A.th de Vries

11 januari 2023 om 08.31 uur

Graag ontvangen wij info over de warmtepompheater brochure en technische specs groet Ad de Vries

Dijkman

5 januari 2023 om 20.25 uur

Beste Dame/Heer graag ontvangen wij documentatie, voor ons zelf maar ook voor onze klanten

Koelman

5 januari 2023 om 08.54 uur

Graag documentatie , en prijzen svp

Herman Halm

5 januari 2023 om 08.48 uur

Geachte heer mevrouw, Wij zijn geïnteresseerd in de wp luchtverwarmer, ik zou graag technische documentatie ontvangen betreffende het aansluit vermogen, verwarming vermogen en kosten en eventuele leverdatums. met vriendelijke groet, Herman Halm Halmtech installatie techniek

Claassen

13 december 2022 om 08.11 uur

Graag complete documentatie

Claassen

13 december 2022 om 08.07 uur

Graag uitgebreide documentatie heb klanten met dit probleem misschien wel een goede oplossing

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement