Warmtepompen zorgen voor steeds meer comfort in huis

Geplaatst op 31 oktober 2019 door Redactie

Zeker in nieuwbouwwoningen kiezen mensen steeds vaker voor een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel. Dankzij nieuwe technologie kunnen warmtepompen zelfs bij zeer koude temperaturen stromend water tot wel 65 graden verwarmen, voor een comfortabel binnenklimaat. Ook aan de duurzame werking wordt continu gesleuteld.

Uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af. De regering heeft flinke ambities wat dat betreft. Over de vraag of de bouwwereld die ambities kan volgen, wil Jaap van der Vinne, sales engineer bij LG, geen uitspraak doen. Aan de fabrikanten van duurzame oplossingen zoals warmtepompen zal het volgens hem in ieder geval niet liggen.

Investering verdient zich terug

"Door een traditionele cv-ketel te vervangen of aan te vullen, kan een lucht-water-warmtepompsysteem de CO2-uitstoot en het energieverbruik aanzienlijk verminderen," zegt Van der Vinne. "Door de absorptie van natuurlijke energie uit de buitenlucht verbruikt een warmtepomp minder energie dan traditionele verwarmingssystemen."

Het milieuargument trekt steeds meer consumenten over de streep, niet alleen in nieuwbouwwijken, waar vaak al geen gasaansluiting meer is, maar ook in woningen waar de cv-ketel aan vervanging toe is. Mensen hebben steeds meer te besteden en de gasprijs blijft stijgen. "Het is een investering die veelal loont.”

Ook als je van het gas af gaat, heb je nog altijd een elektra-aansluiting nodig die voldoende moet leveren. "Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Ook dat is even een investering, maar ook die verdient zich op termijn terug.”

Trends in warmtepompen

Het zal niemand verbazen dat warmtepompen steeds compacter en geavanceerder worden. De meeste warmtepompen zijn op dit moment nog gevuld met het koudemiddel R410A, maar R32, een groener alternatief, is in opkomst. LG werkt al langere tijd met R32 om warmtepompen milieuvriendelijker te maken. "Daarmee voldoe je aan de Europese F-gasregeling die het toegestane gebruik van dit broeikasgas flink beperkt. Het koelmiddel heeft een GWP (Global Warming Potential) van 675, wat 70 procent lager is dan bij R410A en er is 20 procent minder gasvulling nodig om dezelfde prestaties te leveren."

“Warmtepompen met R32 kunnen woningen ook bij extreem koud weer verwarmen, zelfs als het 25 graden vriest.”

Warmtepompen met R32 kunnen woningen ook bij extreem koud weer verwarmen, zelfs als het 25 graden vriest. Een probleem bij oudere warmtepompen is dat de temperatuur van het water, die ermee kan worden bereikt, vaak te wensen overlaat. De nieuwere warmtepompen kunnen stromend water leveren met een temperatuur tot 65 graden. Daarmee krijgen consumenten het comfort dat ze van hun traditionele cv-ketel gewend zijn.

Van der Vinne vertelt dat momenteel ook technologie wordt ontwikkeld om mensen die in een appartementencomplex wonen gemakkelijker van een warmtepomp te voorzien. "Een warmtepompinstallatie neemt nu eenmaal wat meer ruimte in beslag. De Hydrokit is even groot als een gewone cv. Daarnaast moet er een boiler komen voor tapwater en adviseren we een buffervat voor huisverwarming. Warmtepompen hebben een buitenunit nodig. Voor mensen die minder groot behuisd zijn, kan dat een uitdaging zijn.

We hebben ook een centraal buitendeel voor verwarmen, koelen en tapwater ontwikkeld. Zo hoeft niet iedere bewoner zelf zo'n buitendeel te plaatsen. Iedere bewoner krijgt zijn eigen binnengedeelte en onze regeltechnische modules zorgen dat het verbruik gewoon per appartement wordt verrekend."

Cv-installateurs trainen

Het plaatsen van dat buitendeel is eigenlijk het enige echt grote verschil ten opzichte van installatie van een traditioneel cv-systeem. "Je moet even bedenken waar je dat plaatst. Ook met het oog op wet- en regelgeving. Geluidsnormeringen zijn nogal een issue. Zelf vind ik het geluid dat de gemiddelde warmtepompinstallatie maakt enorm meevallen, maar de regering wil eigenlijk dat ze stiller worden dan nu mogelijk is. Voor ons en onze branchegenoten is het natuurlijk wel een uitdaging om ook daar steeds betere oplossingen voor te bedenken."

“We hebben ook een centraal buitendeel voor verwarmen, koelen en tapwater ontwikkeld. Zo hoeft niet iedere bewoner zelf zo'n buitendeel te plaatsen.”

Verder is de installatie na een goede training ook door cv-installateurs te doen. "Het is even belangrijk om het apparaat goed afstemmen op de smaak van de gebruiker. De een wil het warmer hebben dan de ander. De installatie is verder niet heel ingewikkeld en voor de gebruikers is de bediening ook eenvoudig. De installaties zijn vaak met een app te bedienen en ook externe (slimme) thermostaten worden ondersteund. "Wat onderhoud betreft, is het eigenlijk hetzelfde als bij een cv-ketel. Bijstellen en de condensor schoonmaken en het apparaat kan er normaal gesproken weer een paar jaar tegen."

Isoleren

Over warmtepompen doen nog wel eens wat misverstanden de ronde. "Mensen zeggen vaak: als ik een warmtepomp neem, moet ik mijn huis isoleren. Dan zeg ik: als je op gas stookt, moet je ook je huis isoleren. We willen in Nederland met z'n allen minder energie verspillen en het isoleren van je huis is de stap die je dan sowieso moet zetten."

Nieuwbouwwoningen zijn overigens vaak zó goed geïsoleerd dat er misschien niet alleen verwarming maar ook koeling nodig is. "Een gasketel kan dat niet leveren, een warmtepomp wel. Vloerverwarming of -verkoeling, hoe comfortabel wil je het hebben!"

Subsidie
De overheid stimuleert het verminderen van CO2-uitstoot met subsidieregelingen. Schaf je als particulier een warmtepompinstallatie aan, dan kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie. Je krijgt dan een deel van de investeringskosten terug na aanschaf van een warmtepomp (de regeling geldt ook voor zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels). Kijk op www.rvo.nl onder Subsidies & Financiering.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement