Warmtepompen met een uitdaging

Geplaatst op 20 december 2019 door Redactie

Warmtepompen in appartementen, wat is daar zo bijzonder aan? Deze worden toch wel vaker toegepast? Ja, maar bij het appartementengebouw De Keizer in Haarlem ligt het net even anders. Wat dit project bijzonder maakt is de hoogte van zes verdiepingen. Daar waren wat installatietechnische uitdagingen voor nodig, zoals het splitten van de verdiepingen.

Frans Philippart van Boink Project & Energiemanagement heeft het systeem voor het appartementengebouw ontworpen. Alklima Klimaatconcepten heeft de warmtepompen geleverd. De appartementen zijn gerealiseerd in het voormalige kantoorgebouw van UWV, dat in 1987 gebouwd is. Het gebouw heeft een tijd leeggestaan en heeft nu een nieuwe bestemming gevonden door de realisatie van de appartementen. „Certitudo Property Development heeft in 2016 het gebouw aangekocht om er een appartementencomplex van te maken”, vertelt Philippart. „Dat had nogal wat voeten in aarde, want het gebouw had een kantoorfunctie en daarom moest het bestemmingsplan gewijzigd worden naar woonfunctie. In 2018 kon met de bouw begonnen worden en in het tweede kwartaal van 2019 was de oplevering.”

Verdiepingen splitten

„Opdrachtgever Certitudo had als doel om het gebouw gasloos te maken”, zegt Philippart. „Dat kan door warmtepompen te installeren. Maar dat was bij dit gebouw een uitdaging omdat we met 5 bouwlagen en een optopping als zesde verdieping te maken hebben.” “De grootschaligheid van dit project is inderdaad bijzonder”, vervolgt Theo Verharen, consultant bij Alklima.

„We waren hier genoodzaakt om de verdiepingen te splitten, omdat we anders niet met de leidinglengte uitkwamen.”

„Het is de hoogte van het gebouw dat het bijzonder maakt. We waren hier genoodzaakt om de verdiepingen te splitten, omdat we anders niet met de leidinglengte uitkwamen. We kunnen 30 meter de hoogte in met een maximale leidinglengte van standaard 40 meter. We hebben de verdieping gesplit. Voor de onderste verdiepingen zitten de buitenunits in de parkeerkelder. Voor de bovenste verdiepingen zijn de buitenunits op het dak geplaatst, boven op de optopping van de zesde verdieping.”

Buitenunits binnen

Een verdere bijzonderheid aan dit project is dat een deel van de buitenunits in de parkeerkelder geplaatst is. „Dat komt niet vaak voor. Het zijn tenslotte buitenunits”, zegt Verharen. „Bij deze parkeerkelder kan dat omdat er genoeg ventilatie is. De koude lucht die de units afgeven, wordt door voldoende ventilatie afgevoerd. Verder komen de afzuigventilaties van de appartementen uit in de kelder, die warmere lucht in de kelder blazen. De buitenunits geven wel condensvorming. Zeker in de winter als het gaat vriezen. Hoe kouder het wordt, hoe meer condensatie. Het condenswater wordt via rioleringsbuizen afgevoerd.”

Individuele warmtepomp

„Wat ook afwijkt bij dit project is dat elk appartement een individuele warmtepomp heeft”, laat Philippart weten. „Bij dit soort gebouwen zie je vaak dat er een collectief systeem is. Verder hebben alle appartementen een A-label. Voor een gebouw uit 1987 is dat heel netjes. Het gebouw bestaat nu uit 5 bouwlagen, een optopping boven op de vijfde verdieping en een parkeerkelder. In het gebouw zijn 122 appartementen en 3 commerciële ruimten ondergebracht. De apparatuur die hiervoor door Alklima is geleverd is de Mitsubishi Electric Ecodan, waarvan 114 stuks Combinatie PUHZ-SW50 VKA/ EHST20D-VM2C en 11 stuks Combinatie PUHZ-SW75 YAA / EHST20C-VM2C. Hiervan zijn er 49 in de kelder opgesteld en 76 op het dak op de optopping.

„Een verdere bijzonderheid aan dit project is dat een deel van de buitenunits in de parkeerkelder geplaatst is. Dat komt niet vaak voor. Het zijn tenslotte buitenunits.”

„Doordat elk appartement zijn eigen warmtepomp heeft, kunnen de bewoners zelf via een thermostaat de temperatuur regelen”, laat Verharen weten. „Elk appartement heeft een boiler van 200 liter voor warm water. De boilers staan standaard op 55 0C, maar de bewoners kunnen dat eventueel zelf regelen, via een menu.” „Dit systeem is pas een paar maanden aan het draaien en de winter moet nog komen, maar het is vergelijkbaar met een systeem dat we eerder in Rotterdam hebben gedaan”, laat Philippart weten. „We weten uit ervaringen in Rotterdam dat het systeem goed werkt, dus we verwachten hier geen bijzonderheden.”

Makkelijk in te stellen

„Voor de installateur zijn de units makkelijk in te stellen”, zegt Verharen. „Alle units worden met een SD-kaart geleverd. De installateur heeft op zijn laptop de software om alle parameters in te stellen. Deze gegevens zet hij op een SD-kaart. Dat is dan de bron met alle instellingen. Bij de units kan hij de blanco SD-kaarten van de units inlezen met de informatie die op de al bestaande SD-kaart staat.”

Legionella preventieprogramma

„Er is ook rekening gehouden met de momenten dat de boilers het water naar een temperatuur van 60 0C verwarmen in verband met het legionella preventieprogramma”, legt Philippart uit. „Het systeem is zo ingesteld dat niet alle boilers dit op dezelfde tijd doen, wat dat zou teveel energie vragen bij zo’n groot aantal units. De kans bestaat dan dat alle stoppen doorslaan. Daarom doen ze dit op verschillende tijden.”

Samenwerking

„Dit is niet de eerste keer dat we met Boink samenwerkten”, vertelt Verharen. „Dat is zo, beaamt Philippart. „Theo en ik kennen elkaar al 35 jaar. We hebben samen op de mts gezeten. Na onze opleiding ben ik de advieskant opgegaan.” „En ik ben bij een installateur gaan werken, maar daarna ben ik al snel de kant van de fabrikant opgegaan”, laat Verharen weten. „We zien elkaar de laatste jaren vooral op het gebied van woningbouw. Ons eerste project samen hebben we in 2017 in Rotterdam gedaan. Dat was een soortgelijk project alleen wat kleiner, met 34 warmtepompen.” „Alklima heeft zich de laatste jaren in de woningbouw geprofileerd”, zegt Philippart.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement