Warmtepompbehuizing op hellend dak

Geplaatst op 04 januari 2021 door Redactie

Het op de markt brengen van de Delta-Discovery Air warmtepompbehuizing illustreert op treffende wijze waar een nauwe samenwerking tussen diverse partijen toe kan leiden. Voor Burgerhout en Installatiebedrijf Aalbers betekent innoveren op de eerst plaats inspelen op vragen uit de markt.

Henk Meijer, directeur bij Aalbers Installatietechniek: “Steeds vaker kregen we vragen over een nieuwe oplossing voor een dakbehuizing van warmtepompen. Hoe en wat? Geluid, onderhoud, veiligheid, service … Noem alles maar op. Nu kennen we Burgerhout al heel lang en dat leek ons, als specialist, een prima partij om hier mee aan de slag te gaan. Dat was in 2018. De vraag was simpel: willen jullie meedoen, meedenken? Ruim twee jaar verder zijn er inmiddels de nodige units geplaatst.” Michiel Wagelaar, Product Manager Burgerhout (onderdeel van de M&G Group) vult aan: “Er komt natuurlijk heel wat kijken bij zo’n proces met als uiteindelijk doel ontzorgen van de installateur met een maximaal resultaat en een tevreden opdrachtgever. Kijk je dan naar deze Delta-Discovery Air, dan mogen we stellen dat we daarin goed zijn geslaagd.”

Modulaire opbouw

Het is evident dat uitvoerig testen nodig is voordat je seriematig bezig kan. En dat is hier ook gebeurd, inclusief een proefopstelling op een woning. Michiel Wagelaar: “Het moet uiteraard wel aan alle kanten kloppen. Of het nu gaat over materiaalkeuze, geluidsniveau of onderhoud … met altijd oog voor de praktische toepasbaarheid. Deze warmtepompbehuizing wordt er van de buitenkant opgezet en dat is gelijk de laatste keer dat je er van buitenaf bij hoeft.

“Door de modulaire opbouw is er slechts één kraanbeweging per woning nodig. De unit blijft volledig buiten de isolatieschil van de woning.”

De behuizing is modulair op te bouwen. Het indekstuk en de tussenkast kunnen direct aan de aannemer worden geleverd om de dakconstructie te maken. De bovenkast wordt bijvoorbeeld aan de installateur of prefab-afdeling van de technische groothandel (bij dit project is dat Rensa) geleverd en daar wordt dan het monoblock of de split unit ingebouwd. Het geheel (bovenkast inclusief geïnstalleerde warmtepompunit) wordt op de bouwlocatie direct op het reeds geplaatste indekstuk en de tussenkast gemonteerd. Door de modulaire opbouw is er slechts één kraanbeweging per woning nodig. De unit blijft volledig buiten de isolatieschil van de woning. Geen verlies van EPC-waarde dus. Ook blijft de leefruimte op de zolder gelijk en is er weinig leidingwerk nodig.” Naast Aalbers en Rensa trekt Burgerhout bij dit project ook samen op met ATAG, die de warmtepompen voor dit project levert. 


Universeel

Henk Meijer wijst nog op een paar andere belangrijke voordelen van de Delta-Discovery Air: “Te plaatsen op een hellend dak en, heel belangrijk, geschikt voor zowel monoblock als split unit systemen en dat maakt hem universeel. Verder hoeft de installateur voor het jaarlijkse onderhoud niet meer het dak op. Ook kan er door plaatsing op het dak worden volstaan met korter leidingwerk waardoor de efficiency van de warmtepomp verbetert. Onnodig hier voor te rekenen wat al deze voordelen aan tijd en vooral aan kosten schelen. Prettig voor de installateur en de eigenaar/huurder/consument.” Op alle fronten is gekeken naar het installatiegemak voor de installateur. Dat zien we niet alleen terug door de modulaire opbouw en de prefab mogelijkheden, maar tevens door de toepassing van Leadax, een duurzame en milieuvriendelijke loodvervanger die zich gemakkelijk laat verwerken.

Asselyn

Op schootsafstand van de vestiging van Burgerhout wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe woonwijk Asselyn. In het centrum van Assen. We nemen een kijkje op de bouwplaats. Uiteraard met inachtneming van de coronaregels. Michiel Wagelaar: “Het gaat hier om een project van 67 woningen en we zijn uiteraard zeer ingenomen met het feit dat we hier dit nieuwe product kunnen toepassen.” Op het hellend dak van de woningen is de Delta-Discovery Air goed te zien. Niet storend maar geheel passend in het beeld van de woningen.

“Warmtepomp na 15 of 20 jaar vervangen? Een fluitje van een cent: geen gebreek en geen gedoe.”

Robuust en solide zijn twee woorden die prima passen bij de Delta-Discovery Air. Een hoogwaardige én esthetisch verantwoorde oplossing. “Naast dit project en gelijktijdig lopend project in Appingedam (ruim 200 aardbevingsbestendige woningen) merk je dat de belangstelling vanuit de markt groeit. Niet zo vreemd natuurlijk als je alle voordelen op een rij zet en die vervolgens afweegt tegen de investering.” Henk Meijer knikt instemmend: “Kijk, het is natuurlijk niet voor niets dat we bij Burgerhout hebben aangeklopt. Zij zijn eigenlijk net als wij: specialisten die weten waar ze het over hebben. Geen houtje/touwtje knoopwerk maar kwaliteit en deskundigheid zoals je dat van zo’n club mag verwachten.” Michiel Wagelaar benadrukt nog maar eens het belang van samen optrekken bij dit soort ontwikkelingen. “Het is mooi maar vooral nuttig om te zien hoe eenieder met zijn eigen expertise er het beste weet uit te halen.”

Tot slot: warmtepomp na 15 of 20 jaar vervangen? Een fluitje van een cent: geen gebreek en geen gedoe. Schroeven losmaken, oude unit er uit, de nieuwe er in en dat was het dan.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement