Warmtepomp zonder buitenunit is de toekomst

Geplaatst op 03 mei 2023 door Redactie

Pionieren in Slovenië, met de Versi-I als resultaat

De Versi-I warmtepomp van Kronoterm zonder buitendeel is uniek in zijn soort. Jacco Langebeeke van Zorgeloos Gasloos uit Gieten besteedde drie jaar aan de ontwikkeling van de luchtwarmtepomp. De wieg van de Versi-I staat in Slovenië, want in Nederland durfde geen bedrijf het aan. Inmiddels draait de pomp naar volle tevredenheid bij 35 particulieren. Heiko Haasjes is er daar een van. ,,Dit is de toekomst”, vertelt hij enthousiast.

Jacco Langebeeke kan zich het moment nog goed herinneren. Hij zat in Stadskanaal bij een boze buurvrouw aan de keukentafel. Een paar weken daarvoor had hij bij de buren een luchtwarmtepomp met buitenunit geplaatst op de carport. Daar was de buurvrouw niet blij mee. Als ze op bed lag, ervaarde ze geluidsoverlast. ,,Mijn buren hebben een lage energierekening, maar ik zit nu met de overlast”, vertelde ze teleurgesteld aan hem. Dit triggerde Langebeeke, wat als je geen buitendeel meer nodig hebt?

Want Langebeeke is er wel van overtuigd dat steeds meer particulieren van het gas af willen. Maar bij aardwarmte word je hele tuin op z’n kop gezet en bij een luchtwarmtepomp heb je een buitdeel nodig dat niet altijd netjes geplaatst kan worden. ,,Mensen hebben het liefst zo min mogelijk rompslomp”, zegt hij. ,,Ik ben begonnen met het verduurzamen van woningen via aardwarmte. Een mooie techniek. Maar daarvoor moest ik een boorwagen laten komen en veranderde de tuin in een modderpoel. Daarnaast leek de bijkeuken na installatie wel op een machinekamer, daar zit niemand op te wachten. Ik stapte over op luchtwarmtepompen, maar dan heb je dus dat buitendeel. Nederland is dichtbevolkt, je kunt wel nagaan dat dit niet overal mogelijk is.”

Nul op rekest

Langebeeke ging de boer op met zijn idee: een luchtwarmtepomp zonder buitendeel. Maar hij kreeg bij Nederlandse ontwikkelaars nul op rekest. ,,Tot ik vier jaar geleden op de ISH-beurs in Frankfurt in contact kwam met Kronoterm. ,,Ik vertelde over mijn idee en werd uitgenodigd om te komen praten. In Slovenië heeft vijftig procent van de huizen een warmtepomp, de rest heeft nog een ouderwetse oliekachel. Je mag daar op historische panden geen buitendeel installeren. Ook moet je eerst toestemming vragen aan alle buren. Vandaar dat ze geïnteresseerd waren in andere oplossingen.”

,,Ik was direct geïnteresseerd omdat er geen buitenunit nodig was op het dak. Dat zorgt toch vaak voor lawaai en is ook niet fraai om te zien.”

Samen gingen ze pionieren, met de Versi-I als resultaat. De Versi-I kan verwarmen, koelen en zorgt voor warm water. Daarnaast is hij voorzien van de nieuwste technologieën, waardoor de warmtepomp zeer efficiënt werkt en een hoog rendement haalt. Met een modulerend vermogen van 2-7kW kun je hem zien als de grote broer van de Vincent van ITHO. Inmiddels staat de warmtepomp bij 35 particulieren, voornamelijk techneuten. ,,Zij verdiepen zich in het product en hebben vertrouwen in het concept. Ik hoor alleen maar enthousiaste reacties”, aldus Langebeeke.

Naar de lange termijn kijken

Een van die techneuten is Heiko Haasjes uit Doorn. Hij was bezig zijn huis te verduurzamen. ,,Toen we gingen verhuizen, hielden we daar al rekening mee”, zegt Haasjes. ,,We zochten een niet te oude woning en kwamen deze tweekapper uit 2003 tegen. Vervolgens maakten we een tienjarenplan. Want als je wilt verduurzamen, moet je naar de lange termijn kijken. We zijn begonnen met het beter isoleren van de woning, vloerverwarming aanleggen en hebben voor een gebalanceerde ventilatie gezorgd. Een warmtepomp stond ook nog op ons lijstje, maar had nog geen prioriteit. Totdat de oorlog in Oekraïne uitbrak en het duidelijk werd dat de gasprijzen flink zouden gaan stijgen.”

,,Wat opvalt is dat de warmtepomp stil is. Hij zoemt zacht en eentonig als een koelkast. Als je de slaapkamerdeur dichtdoet, hoor je niks meer.”

Met behulp van ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen en de nZEB rekenmethodiek werden de optimaal haalbare isolatie en warmtevraag bepaald voor de woning. Met deze nZEB-tool (nearly Zero Energy Building) kunnen bouwers, ontwikkelaars, architecten en adviseurs energieprestaties van een gebouw integraal doorrekenen. ,,We hadden het gasgebruik op dat moment al mooi onder controle, maar ik wilde toch die laatste stap zetten om helemaal van het gas af te gaan. Uiteindelijk kwam ik in contact met Jacco Langebeeke van Zorgeloos Gasloos. Hij had iets nieuws, de Versi-I warmtepomp. Ik was direct geïnteresseerd omdat er geen buitenunit nodig was op het dak. Dat zorgt toch vaak voor lawaai en is ook niet fraai om te zien. Omdat het een nieuw product is, heb ik me laten adviseren door verschillende installateurs die er verstand van hebben. In de warmtepomp zijn alleen maar hoogwaardige onderdelen verwerkt. Dat gaf vertrouwen en ik geloof echt in het product.”

Werkt naar verwachting

Inmiddels draait de warmtepomp sinds begin november naar alle tevredenheid. ,,Wat opvalt is dat de warmtepomp stil is. Hij zoemt zacht en eentonig als een koelkast. Als je de slaapkamerdeur dichtdoet, hoor je niks meer. En niet onbelangrijk, het is hier comfortabel warm. Het werkt naar verwachting”, zegt Haasjes.

Bij Haasjes kon de warmtepomp geplaatst worden op de oude plek van de CV-ketel en naast de WTW. In plaats van een buitendeel, zijn er twee grote slangen op de warmtepomp aangesloten. De slang in de gevel zuigt de lucht aan, de andere slang in het dak zorgt ervoor dat de lucht wordt uitgeblazen. ,,In onze situatie hebben we de afvoer van de ventilatie ook aangesloten op de toevoer van warmtepomp, zodat je op koude dagen profiteert van de warmere lucht uit de WTW.”
Via een app kun je de warmtepomp volledig bedienen. ,,Bij een eventuele storing kan er op afstand meegekeken worden door een monteur. Onderhoud is eigenlijk niet nodig. Dat heeft als voordeel dat je geen duur onderhoudscontract meer hoeft af te sluiten en er alleen een monteur hoeft te komen als er echt iets is.”

Haasjes is zo enthousiast over de Versi-I dat hij als een soort ambassadeur gratis reclame maakt. ,,Voor mensen die de stap naar gasloos nog willen nemen, is dit een prima oplossing. Sterker nog, ik denk dat dit de toekomst is.”
Daar is ook Jacco Langebeeke heilig van overtuigd. Inmiddels is hij in gesprek met een aantal grote aannemers en zoekt hij installateurs die dealer van de Versi-I willen worden,,Ik zie de Versi-I echt als ons kindje. En ik voel me tegelijkertijd net Klein Duimpje als ik mijn visie willen delen met de branche. Er zijn een aantal grote jongens die de markt domineren, maar ik ben ervan overtuigd dat je geen stappen naar een duurzame wereld kunt maken zonder innovatie.”

Tekst: Janneke Hobo


Reacties

Jan verkade

3 februari 2024 om 23.47 uur

Ik zou graag meer informatie ontvangen over de prijs en werkwijze. Met vriendelijke groet, Jan verkade

André koenders

16 december 2023 om 08.51 uur

Graag informatie over de prijs totaal inclusief installatie? Gr André

Bert Overbeek

17 november 2023 om 20.47 uur

Ik wil graag nadere informatie over mogelijkheden, prijs en installatie. Tapwater niet nodig. Buffervat bij voorkeur liggend.

Germ

19 oktober 2023 om 10.12 uur

We hebben momenteel een Brink Luchtverwarming met een kachel uit 2002, die niet meer functioneert. Onderdelen zijn niet meer te krijgen. Graag informatie over installatie en de prijs is, incl. aanleg van de Versi-l warmtepomp.

Rudy

17 oktober 2023 om 09.47 uur

Graag ontvang ik meer informatie en prijsindicatie. Mijn woning is uit 1999 en wordt verwarmd met Luchtverwarming + vloerverwarming + CV ATAG Q38s.

Scheltinga

24 september 2023 om 16.42 uur

Gdm Graag prijsopgave voor levering van Versi-I voor ons goed geïsoleerde huis met overal vloerverwarming en 8000wp aan zonnepanelen. Installatie door pand eigenaar. Alvast dank Eise Scheltinga Assen

A. Vrouwenvelder

10 september 2023 om 09.15 uur

Ik ben geïnteresseerd en wat nu? Gaarne meer info.

A van Dongen

24 juli 2023 om 22.27 uur

Graag ook technische en prijsinformatie; lijkt mij een ideale oplossing

Buis

29 juni 2023 om 12.40 uur

graag meer informatie en prijsindicatie

Ger Odink

7 juni 2023 om 21.19 uur

Deze oplossing gaat al langere tijd door m’n hoofd, en speur al een tijd lang naar een bedrijf die het maken kan. Daarom ontvang ik graag alle info. Ik had dit verwacht van Stiebel Eltron uit Duitsland waar ik een warmtepomp van kocht in 1979 welke nog steeds goed werkt.

Jan jansen

21 mei 2023 om 19.53 uur

Graag ontvang ik meer info. Mijn woning is uit 1984 en wordt verwarmd met radiatoren. Mvg, Jan

Christian w

18 mei 2023 om 05.06 uur

Graag ontvang ik uitgebreide informatie aangaande dit product.

D.L.van Arkel

15 mei 2023 om 08.46 uur

Ik denk dat mijn huis (uit 1953) er na een reeks aanpassingen klaar voor is. Derhalve geïnteresseerd in technische specificaties, prijs en levertijd.

Wopke Bijlsma

14 mei 2023 om 21.36 uur

Graag zou ik meer informatie ontvangen en dan met name over de prijs en een indicatie prijs voor het installeren in een berging beneden met vrije buitenmuur en plat dak.

marc swers

11 mei 2023 om 06.16 uur

graag meer info en prijzen

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement