Warmtepomp zorgt ook voor verkoeling

Geplaatst op 17 juni 2022 door Redactie

De komende dagen krijgt ons land te maken met hoge temperaturen. Wie een warmtepomp in huis heeft, zal daar relatief weinig last van hebben. Een warmtepomp zorgt namelijk niet alleen voor verwarming in de winter, maar kan ook voor verkoeling zorgen in de zomer. Hier kunnen installateurs hun klanten op attenderen.

Zowel all-electric als hybride warmtepompen

Met behulp van de warmtepomp is het mogelijk om de temperatuur in huis 2 tot 3 graden te laten dalen. Bij warmtepompen met een bodembron (bodem-water-warmtepompen) zorgt relatief koel bodemwater voor het ‘passief koelen’ van de woning. Warmtepompen die de buitenlucht als bron hebben (lucht-water-warmtepompen), geven warmte af aan de buitenlucht. Zo maakt het systeem koel water dat vervolgens door de vloerverwarming stroomt. Koelen is in de meeste gevallen zowel met een all-electric als met een hybride warmtepomp mogelijk. Voorwaarde is wel dat de woning goed geïsoleerd is en voorzien van vloerverwarming en/of speciale radiatoren. Sommige warmtepompen schakelen automatisch over naar de koelfunctie, bij andere is een knop omdraaien voldoende om de koeling in te schakelen. Uiteraard verbruikt een warmtepomp tijdens het koelen wél elektriciteit.

Niet bij iedereen bekend

Niet alle eigenaren van een warmtepomp weten dat het systeem ook in de zomer kan bijdragen aan een aangenaam woonklimaat. Techniek Nederland adviseert warmtepompbezitters om bij twijfel over de werking contact op te nemen met de installateur.

Vraag naar airco’s is groot

Nu de zomer zich vrij plotseling aandient, zien installateurs de vraag naar airco’s snel groeien. Een airconditioning is op zichzelf geen duurzaam systeem, maar moderne airco’s zijn heel energiezuinig. Bovendien is de combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk, omdat een airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt.

Zes tips van Techniek Nederland om de woning koel te houden

1. Ventileer voordat de zon opkomt, door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
2. Houd de warmte buiten door overdag ramen en deuren gesloten te houden.
3. Maak gebruik van buitenzonwering.
4. Zet elektrische apparaten niet onnodig aan. Wasmachines, vaatwassers, laptops, computers en tv’s geven allemaal warmte af.
5. Kies voor een groene tuin met weinig tegels en veel natuurlijke schaduw. Een plat dak kan met de juiste begroeiing voor extra verkoeling zorgen
6. Kies voor een eenvoudige maaltijd; een oven levert een flinke bijdrage aan de warmte in huis.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement