Warmtepomp is niet te stoppen

Geplaatst op 22 december 2017 door Redactie

Ook niet op de VSK

Hoe zit het met de warmtepomp? Het is één van de puzzelstukjes om Nederland duurzaam te maken. Voor de NVKL alle reden om op de VSK (van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) een huis na te bootsen met vier compartimenten, waar een monteur - we noemen hem Jelle - aan het sleutelen is. Henry Kruiper, directeur van de NVKL, ziet de stand al voor zich.

Wat is de bedoeling?

“In feite is de warmtepomp koeltechniek. En als NVKL weten wij daar alles van. In onze stand presenteren we vier omgevingen: een woonkamer, een slaapkamer, de installatieruimte en de buitenomgeving. Als we het over warmtepompen hebben, hebben we met al deze omgevingen te maken. In onze stand wordt duidelijk hoe het werkt. Maar even kort door de bocht: een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water en het verwarmen van het huis. Het is het alternatief voor de traditionele cv-ketel.”

Wat valt er voor een gemiddeld huishouden te besparen?

“Aan dat antwoord waag ik me niet. Dat hangt heel erg van de situatie af. Het makkelijkst is de warmtepomp te installeren in nieuwbouw. Voor bestaande bouw ligt dat ingewikkelder. Daar gaat het er in de eerste plaats om om zoveel als mogelijk te isoleren. Als je dat goed hebt gedaan, weet je wat de warmtevraag is.”

“Vervolgens ga je kijken naar de oplossingsmogelijkheden. Wordt het een integratie met water, of lucht, of bodem of kiezen we voor een hybride variant. Dit is een warmtepomp met een kleine CV-ketel. Voor warm water roep je de CV-ketel aan, voor alle andere zaken doet de installatie een beroep op de warmtepomp. Praten over terugverdientijden is zinloos, hangt zo van de situatie ter plekke af. Maar het is duidelijk dat een traditionele CV-installatie voorlopig nog voordeliger is in aanschaf dan een warmtepomp.”

Wat is het kennisniveau van de installateur anno 2018?

“Op dit moment worden jaarlijks 400 duizend CV ketels geïnstalleerd tegen 20 duizend warmtepompen. Logisch dat de installateur alles weet over deze vorm van warmtetechniek, maar heel weinig over de warmtepomp die in feite koudetechniek is. De CV ketel is een relatief simpel product, dat ook helemaal is doorontwikkeld. De warmtepomp is in feite geïntegreerde technologie, een smart climate unit, iets compleet anders. De complexiteit vraagt nogal wat van de installateur. Dat begint overigens al bij een isolatieadvies.”

Op wat voor termijn krijgt de installateur ermee te maken?

“In de nieuwbouw wordt de warmtepomp al op grote schaal toegepast. Hoe de markt in de bestaande bouw zich zal ontwikkelen, is koffiedik kijken. De warmtepomp is één van de puzzelstukken die nodig is om ‘2050’ te halen. De politiek zal leiderschap moeten tonen, in samenwerking met de sector. De milieudoelstellingen zijn duidelijk, en onomkeerbaar. Brede invoering is natuurlijk ook afhankelijke van eventuele subisiemogelijkheden. De consument kijkt natuurlijk altijd naar de eigen portemonnee. Wat is mijn terugverdientijd? Zeker in bestaande bouw wint een CV-ketel het voorlopig nog van de warmtepomp.”

Wat moet de installateur bijblijven van een bezoek aan de stand van NVKL?

"Dat een warmtepomp iets anders is dan een CV-ketel. Het is niet één product, het is een smart climate unit met een veelheid aan oplossingsmogelijkheden, afhankelijk van de situatie. De installateur moet weggaan met het idee dat er iets nieuws op hem afkomt, dat een ander type kennis van hem en zijn medewerkers vraagt. Hij weet alles van warmte, daar komt iets nieuws bij gebaseerd op koudetechniek. Toekomst en perspectief zijn lonkend. Dat is onze NVKL-boodschap.”

In het regeerakkoord maakt het kabinet zich hard voor een gasloze toekomst. Jaarlijks moeten 50 duizend gasloze huizen worden gebouwd, tegelijkertijd moeten 30 tot 50 duizend bestaande huizen van het gas worden afgehaald.


Reacties

P. Breet

21 januari 2018 om 15.27 uur

De politiek maakt zich niet druk voor een gasloze toekomst, maar wil graag van het Groningse gas af en het mag niet teveel kosten. De rest papagaait mee omdat het goed voor ze uitkomt "we moeten van het gas af" en zijn Groningen vergeten. Er is nog zoveel mooi gas te produceren en het elektranet is veel te krap voor een algeheel gasloos stoken. 's Nachts schijnt de zon niet. Laten we niet doorgaan met papegaaien en beginnen met ECHT BETER ISOLEREN, dan hebben we geen centrale verwarming nodig en zijn er verwarmingsmogelijkheden in overvloed. Indien we overgaan naar de centrale warmtepomp verwarming moet ook het principe van de verwarmingsinstallatie (LT) bekeken worden. We zullen dan merken dat het berekenen van isolatie en verwarming geen natte vingerwerk is. Theoretisch kan een huis verwarmt worden met twee kaarsen. als je maar isoleert. Stadsverwarming zal altijd een duur en milieuonvriendelijk systeem zijn door het warmte verlies onderweg. Wel jammer voor de crocusjes en narcissen ze bloeien zo mooi vroeg boven dat net.

Heijnemans Elektro Service

20 januari 2018 om 10.37 uur

Graag willen wij informatie ontvangen over de warmtepomp. Wij zijn nu aangesloten op stadsverwarming. Dit kost een veel geld om ons huis warm te krijgen. Kunnen wij eventueel overstappen op deze warmtepomp? groeten, Eli Heijnemans Heijnemans Elektro Service 06-53396252

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement