Warmte direct van de zon: zo simpel kan het zijn

Geplaatst op 06 januari 2022 door Redactie

„Als we de vertaalslag willen maken naar hoe we het beste energie kunnen besparen, dan kijken we naar alle mogelijkheden die er zijn, inclusief zonthermie”, vertelt Johannes Hut, oprichter en eigenaar van ReHeat. Zonthermie is zijn paradepaardje. Dit is warm tapwater maken met de warmte van de zon. Maar de mogelijkheid van zonthermie is nog niet overal algemeen bekend. Tijd dat daar verandering in komt, vindt Hut. „Met onze ReSolar zonnecollectoren halen we warmte direct uit de energie van de zon met een hoog rendement. Zo simpel kan het zijn.”

„Als we uitgaan van 1 m2 zonnepaneel of 1 m2 zonnecollector dan geeft het pv zonnepaneel 155 kWh/m2 per jaar aan stroom”, legt Hut uit. „Dit is een efficiëntie van 16 procent. Met zonthermie wordt er 610 kWh/m2 per jaar aan stroom opgewekt. Dat is een percentage van 61 procent. Dan vraag ik me af: waarom kijkt iedereen naar stroom en niet naar de zon?”

Energiebesparende heetwatersystemen

ReHeat levert energiebesparende heetwatersystemen. Zonnecollectoren zijn er in twee varianten: vlakke plaat collectoren en glazen vacuümbuizen, de heatpipe collectoren. „De heatpipe collector levert in de wintermaanden veel meer energie dan een vlakke plaat”, geeft Hut aan. De zonnewarmte wordt in een geïsoleerde behuizing omgezet in warm water.

„Met onze heatpipes wordt oververhitting en dus stagnatie voorkomen. Hierdoor is het mogelijk om meer vermogen te plaatsen op een boilervat.”

De buitentemperatuur heeft hier geen invloed op. De Thermo Controlled Heatpipes van ReSolar hebben een thermische temperatuurbeveiliging. Hierdoor wordt de temperatuur niet hoger dan 110 °C, terwijl de temperatuur in de traditionele Heatpipe kan oplopen tot zo’n 250 °C. „Met onze heatpipes wordt oververhitting en dus stagnatie voorkomen”, aldus Hut. „Hierdoor is het mogelijk om meer vermogen te plaatsen op een boilervat.”

Energieverbruik

„Het rapport van Berenschot laat het resultaat zien van het onderzoek naar energieverbruik bij woningen”, vertelt Hut. „Van 100 procent energieverbruik is 15 procent voor tapwater, maar als je de isolatie van de woning gaat verbeteren, dan heb je minder energieverbruik. Het percentage voor warm tapwater verschuift. Want van die 100 procent is er nu bijvoorbeeld 25 procent voor warm tapwater. Met andere woorden: Je kunt energie besparen door de isoleren, maar op het gebied van tapwater gebeurt er niets, waardoor dit een hoger percentage van het verbruik in beslag gaat nemen. Met warmte van de zon kan eenvoudig bezuinigd worden op warm tapwater.”

Oplossing voor overcapaciteit

„We krijgen veel vragen over de werking van zonthermie”, zegt Hut. „Om die te managen, hebben we trainingen voor de installateur om hen uit te leggen wat zonthermie is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Naast isoleren is het zeker zo belangrijk om ook zonthermie toe te passen. Het voorkomen van overbelasting van het net is één van de redenen dat we aan zonneboilers denken. De stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen kan in de zomer een overcapaciteit geven op het elektriciteitsnet.”

Mogelijkheden

„Dan rijst de vraag: is er ruimte genoeg om een zonneboiler neer te zetten?”, zegt Hut. „Vaak is die ruimte er wel. Een warmtepomp heeft ook een boiler en die heeft eveneens ruimte nodig. We kunnen op een eenvoudige manier de twee boilers combineren. Uiteraard spelen ook de kosten mee. Het is vaak ook kiezen uit de mogelijkheden die er zijn en wat iemands budget toelaat.

„Het voorkomen van overbelasting van het net is één van de redenen dat we aan zonneboilers denken.”

Als er geen budget is om het hele huis te verbouwen en er vloerverwarming in te leggen, dan kun je ook een cv maken met zonneboiler. Je kunt het vergelijken met auto’s. Iemand wil een Tesla, maar heeft alleen budget voor een Polo. Dat kan, maar kies dan wel een energiezuinige Polo. Iemand die wil bezuinigen maar niet de hoofdprijs wil of kan betalen kan ook kiezen voor een zonneboiler op een gewone cv-ketel. De euro’s worden zo goed en verantwoord uitgegeven.”

Ontzorgen

„We zijn een groothandel plus”, zegt Hut. „Ontzorgen is ons sleutelwoord. We hebben vaak te maken met verschillende toeleveranciers. Die producten brengen we samen en deze leveren als één pakket aan de installateur. Als de installateur bijvoorbeeld een warmteopwekker gaat vervangen, dan moet hij vrij eenvoudig een keuze kunnen maken uit het aanbod. Moet hij nu kiezen voor een cv-ketel, warmtepomp of een hybride oplossing of gaat hij voor zonthermie? We luisteren naar de klant en de installateur en daar kiezen we de beste producten voor, zodat er makkelijk een keuze gemaakt kan worden.”

Hybride

„In ‘gasland’ wordt vaak gesproken over hybride”, geeft Hut aan. „Een zonneboiler past hier prima bij. Het is een manier van efficiënt warmte toevoegen. De zonneboiler haalt in de winter ook een goed rendement. Hybride is niet alleen gas en elektrisch. Zonthermie hoort absoluut bij hybride. We zijn druk bezig om deze kennis over te brengen naar de installateur. Ook op scholen willen we de leerlingen al in een vroeg stadium kennis laten maken met zonthermie Daarom gaan we met een lesprogramma en een installatie naar scholen toe en leggen we uit wat een heatpipe is en wat die kan. Via ROC’s kunnen we de leerlingen enthousiast maken voor de mogelijkheden. Een stagiaire komt dan bij een installateur en vertelt over zonthermie. Zo raken steeds meer installateurs op de hoogte van de mogelijkheden. Het gaat erom dat we met z’n allen helpen bij het verduurzamen van Nederland. En dat begint met de handjes van de nieuwe aanwas die we krijgen.”

Arbovriendelijk en onderhoudsvrij

ReHeat kijkt niet alleen naar energie besparen, maar ook naar besparing op arbeidsuren en hoe het de installateur zo makkelijk mogelijk gemaakt kan worden. Bij de prefab zonneboiler O’so Easy zit een stuk techniek onder de kap. De solar pompset, het expansievat, het overstortventiel, de inlaatcombinatie en alle overige componenten zijn bij de O’so Easy geïntegreerd in de boiler.

„Hybride is niet alleen gas en elektrisch. Zonthermie hoort absoluut bij hybride. We zijn druk bezig om deze kennis over te brengen naar de installateur.”

Dit alles resulteert in minder montage-uren en minder faalkans voor de installateur. De installateur hoeft maar drie leidingen aan te sluiten. Bovendien zijn de boilers licht in gewicht en daardoor arbovriendelijk. Ook zijn ze onderhoudsvrij, wat ook een flinke kostenbesparing oplevert.

Trainingsruimte

ReHeat heeft ook een trainingsruimte bij het bedrijf. Hier kunnen installateurs kennismaken met zonthermie en ervaren wat er allemaal kan. „We willen zonthermie in het zonnetje zetten”, zegt Hut. „We zien het als ReHeat als onze taak om kennis op peil brengen. Als de installateur enthousiast is over een product, dan kan hij dat ook overbrengen. Maar je moet eerst je kennis delen om duidelijk te maken waar je het over hebt.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement