Warm pleidooi voor bodemgebonden warmtepomp

Geplaatst op 06 september 2019 door Redactie

“De laatste jaren is de warmtepomp met al zijn gemak c.q. ongemak volop in het nieuws” vertelt Ludwig Nijhof van NIJHOFecotec. “Maar er moet me toch iets van het hart: daar waar men het over warmtepompen heeft, gaat het bijna altijd over de lucht-/waterwarmtepomp, met een al dan niet lawaai producerend buitendeel. Het lijkt momenteel net of de bodemgebonden toestellen niet meer bestaan.”

Hoger rendement

“Zelfs ‘onze’ Doekle Terpstra van Techniek Nederland kwam tijdens zijn tv-optreden in Radar niet verder dan een algemeen verontschuldigend praatje over warmtepompen. In de media wordt bij het begrip warmtepompen sowieso negen van de tien keer een lucht-/waterwarmtepomp bedoeld, met alle voor- en nadelen van dien. Ik vind dat er meer aandacht naar bodemgebonden toestellen moet: stille installaties met hoge rendementen en dus lage energiekosten.

Zo hebben wij in een woning een bodemgebonden warmtepomp geplaatst die nu zo’n anderhalf jaar draait, met een gemiddeld rendement (SCOP) over die periode van 6,4 voor CV en 4,2 voor de warmwaterbereiding. Kom daar maar eens om met die windverplaatsers aan de buitengevel. In deze woning bedragen de stookkosten voor verwarming en warmwater slechts 280 euro per jaar. En zelfs dat wordt dan ook nog eens afgedekt door een paar zonnepanelen.

“Bodemgebonden warmtepomp: stille installaties met hoge rendementen en dus lage energiekosten”

Ik durf te stellen dat het jaarrendement van een lucht-/waterwarmtepomp in de meeste gevallen wel 2,5 tot 3 punten lager ligt, waarmee de energiekosten dus veel hoger uitpakken. ‘Maar een bodembron is ook duur’ krijg je dan als tegenargument. Als je echter in je berekeningen meeneemt dat voor een bodemgebonden toestel meer subsidie wordt verstrekt en je de kosten voor geluidsreductie, die straks verplicht wordt, van de lucht-/water-buitenunit mee gaat tellen, dan is de meerprijs van een bodembron niet zo groot meer en in een paar jaar terugverdiend. En daarna ga je verdienen t.o.v. de lucht-/waterwarmtepomp. Bovendien staat het bodemgebonden toestel lekker binnen en moet de lucht-/waterwarmtepomp in weer en wind overleven. De levensduur van een bodemgebonden toestel is dan ook langer.”

Bijkomende voordelen

NIJHOFecotec in Eibergen, gestart in 2008, levert zowel een breed assortiment standaard warmtepompen als warmtepompen en warmtepompinstallaties op maat (tot 238 kW met scroll- en tot 2500 kW met schroefcompressoren).

Ludwig Nijhof: “Bodemgebonden warmtepompen zouden te duur zijn door de aanschaf van een dure bodemcollector, maar is dat wel zo? Een lucht-/water warmtepomp met buffer, boiler en installatiewerk is nagenoeg even duur als een bodemgebonden toestel met buffer, boiler en installatiewerk. De benodigde bodemcollector is in eerste instantie wel een extra post van 5000 of 6000 euro, maar hij betaalt zichzelf terug. In diverse berekeningen/onderzoeken is al aangetoond dat, onder meer door hoger rendement en langere levensduur, de Total Cost of Ownership van de bodemwarmtepomp lager is dan die van de lucht-/waterwarmtepomp. Komt nog bij dat de subsidie voor een bodemgebonden toestel hoger is en nagenoeg gratis koeling levert.

“Total Cost of Ownership van de bodemwarmtepomp is veel lager”

Goed geïsoleerde woningen met een totale RC-waarde van 5 of hoger hebben namelijk meer energiebehoefte voor koelen dan verwarmen. Bodemgebonden toestellen koelen de woning door eenvoudig kou uit de bodem uit te wisselen met warmte in de woning, met als positief gevolg dat de afgevoerde warmte in de bodem om de collector wordt opgeslagen voor gebruik tijdens verwarmen. Door al vroeg te beginnen met koelen halen wij zeer hoge rendementen. Wij hebben al diverse installaties gemaakt waarbij de SCOP over een heel jaar bekeken 6,5 of hoger is.”

Stille installaties

Ludwig Nijhof vertelt dat NIJHOFecotec in principe altijd werkt met de eindklant, bijna nooit met de aannemer. “Daardoor hebben wij een heel realistisch beeld van wat er speelt. Aannemers en projectontwikkelaars kiezen vanwege de hogere initiële investering eerder voor een andere oplossing dan een bodemgebonden warmtepomp, terwijl de gebruiker/eigenaar op den duur goedkoper uit is met een bodemgebonden toestel. Als installateur is het belangrijk om een goed advies te kunnen geven, zeker met het oog op de toekomst. Natuurlijk lopen wij ook tegen de klant aan die al een ander beeld heeft, omdat hij zich heeft georiënteerd – maar in veel gevallen zijn dat klok- en klepelverhalen. Wij zitten aan tafel met de eindklant en leggen hem alle aspecten goed uit, alleen zo kun je hem bewust maken.”

Hij geeft aan dat een ander probleem het feit is dat iedereen een lucht-/waterinstallatie mag plaatsen, ongecertificeerd, wat ook veel knoeiwerk oplevert en daarmee weer negatieve publiciteit. “Terwijl juist alles nauwkeurig op elkaar moet zijn afgestemd, wij werken in elk onderdeel van het traject uitsluitend met gecertificeerde partijen. Alleen dan kun je kwaliteit leveren.

Vooral het geluidsaspect is uiterst actueel. Men plaatst de lucht-/waterapparatuur op een dusdanige plek dat men zelf geen last van het geluid heeft; daarbij komt het voor dat de buren er vervolgens wel last van ondervinden. In tweede instantie moeten er dan oplossingen worden gerealiseerd om het geluid te dempen, maar dan ben je in feite pleisters aan het plakken – puur het gevolg van korte-termijndenken.”


Reacties

Gerrit Langelaar

11 september 2019 om 11.56 uur

Hallo Ludwig, Leuk dat het zo goed toelicht, de markt is alleen ingericht op aanschafprijs terwijl de maandelijkse kosten op termijn er werkelijk toe doen. Warmtepompen die goedkoop in aanschaf zijn verbruiken vaak veel energie waardoor het de duurste warmtepompen worden. Kwaliteit is betrouwbaar is belangrijk omdat je dan kunt garanderen dat de warmtepomp lang blijft functioneren met de laagste energiekosten.

Herman

10 september 2019 om 16.33 uur

Hallo Ludwig, Leuk om te lezen dat jij ook voorstander bent voor het gebruik van bodemwarmte en - koeling. Ik vind het ook het meest robuuste systeem. Alleen ik ervaar dat het aanleggen van een lus tot 150m diepte € 8000,- incl. BTW kost. Dat vind ik erg veel. Is jouw genoemd bedrag misschien zonder BTW?

Henk

10 september 2019 om 08.50 uur

We gaan er van uit dat de "wetenschap" gelijk heeft en de winters zachter worden. Als je naar de feiten kijkt is de stijging van de gemiddelde temperatuur tot staan gekomen en zelfs al iets gedaald en blijken de ijskappen op de polen en op Groenland zelfs te groeien. Het is mij stellige overtuiging dat we heus nog wel eens weer elf-steden-tochten krijgen! Zullen al die lucht/water-warmtepompen keurig blijven werken als er veel ijs en sneeuw tegen aan ligt???

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement