Waarom warmte weggooien? Zonde toch!

Geplaatst op 16 mei 2022 door Redactie

Energiezuinige douchepijp-WTW van Luxxor bij renovatieproject 244 woningen Wandelbos in Tilburg

In de wijk Wandelbos in Tilburg worden 244 woningen grondig gerenoveerd. Een forse opknapbeurt waarbij uiteraard ook de nodige aandacht voor het energiegebruik. Een behoorlijk operatie uitgevoerd door bouwkundig aannemer Huybregts Relou, in opdracht van Woningcorporatie TBV Wonen.

Het installatietechnische verhaal komt voor rekening van Van Thiel Optimaal, totaalinstallateur met rond de 70 werknemers uit Schijndel. Bij dat installatietechnische verhaal hoort ook de energiezuinige douchepijp-WTW van Luxxor. In de categorie waarom warmte weggooien? Maar daarover later meer, eerst even wat zaken op de rij.

Praktijk

De werkzaamheden in de wijk zijn midden vorig jaar gestart en, als alles volgens plan verloopt, is de klus einde van dit jaar geklaard. De woningen krijgen nieuwe dakplaten en dakpannen, met zonnepanelen. Voor- en achterdeur wordt vervangen en waar nodig ook de kozijnen. Met HR++ glas. Verder worden badkamers, keukens en toiletten vervangen. Asbest gesaneerd en ventilatiesysteem vernieuwd. En, hoe kan het ook anders: gasloos door de geiser te vervangen door een elektrisch doorstroomapparaat.

“De Luxxor Showersave® is een beproefde warmtewisselaar. In het afgelopen decennium zijn er al ruim 100.000 van toegepast.”

En dan komen we vanzelf bij de Luxxor Showersave®, een speciaal voor Luxxor ontwikkelde hoog efficiënte warmtewisselaar, waarmee de restwarmte van het gebruikte douchewater wordt overgezet op het water dat naar het verwarmingsapparaat en de douche gaat. Tijdens het douchen krijgt het verwarmingsapparaat voorverwarmd water. Hierdoor gebruiken bewoners veel minder energie voor douchen. Fedor Couvert, van Luxxor: “Het is eigenlijk een heel logisch verhaal. Immers, waarom zouden we warmte weggooien in plaats van te (her)gebruiken? Je bespaart op die manier behoorlijk veel energie. Het apparaat is van alle gemakken voorzien, is zelfreinigend en heeft geen elektriciteit nodig.” De Luxxor Showersave® is een beproefde warmtewisselaar. In het afgelopen decennium zijn er al ruim 100.000 van toegepast. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Toenemende vraag

Fedor Couvert: “Als duurzaam warmtapwater specialist zoeken wij voortdurend naar manieren om energie en water te besparen. De douchepijp-WTW is hiervan een goed voorbeeld. De praktijk heeft uitgewezen dat onze koperen douchepijp WTW het beste presteert op energiebesparing, snel afkoelt en daardoor veilig is m.b.t. legionella én gemakkelijk lekvrij te installeren is. Niet vreemd dat de vraag naar dit soort producten toe blijft nemen. En heel belangrijk om hier te vermelden: alle onderdelen worden in ons land gemaakt. Kwalitatief hoogwaardig Nederlands fabricaat.” Of het nu gaat om Luxxor drains, douchepijp-wtw’s of doucheputten … voor ze de fabriek verlaten is alles nauwkeurig getest en gecontroleerd. Een lekkage? Daar zit niemand op te wachten. Luxxor komt tijdens de VSK met een geheel nieuw product dat uitstekend past bij het bestaande gamma. Wat dat is? Fedor Couvert: “Je moet altijd door blijven ontwikkelen en daarbij goed luisteren naar de vragen uit de markt. Ik zou zeggen, kom even langs op onze stand.” Luxxor op de VSK: stand 08.B042.

“Het is eigenlijk een heel logisch verhaal. Immers, waarom zouden we warmte weggooien in plaats van te (her)gebruiken? Je bespaart op die manier behoorlijk veel energie."

Mark Pijnenborg, hoofd bedrijfsbureau bij Van Thiel Optimaal, vult aan: “Kijk, het is bij dit soort projecten van groot belang dat je gezamenlijk optrekt. Ieder vanuit zijn eigen discipline. Met respect voor elkaars werk en dan kom je uiteindelijk tot het beste resultaat. Dit soort projecten voeren wij uiteraard wel vaker uit, maar het gaat er natuurlijk vooral om dat de bewoners voor de komende jaren weer een prima warme en comfortabele plek hebben om te wonen.” Over de samenwerking met Luxxor, lees Fedor Couvert: “Wij kennen elkaar al een tijdje en dat heeft toch zijn voordelen. Je weet wat je aan elkaar hebt en mocht er onverhoopt iets misgaan, dan weet je dat ze het snel oplossen. Zo werken wij en dat verwachten we ook van anderen. Geen korte termijn, maar investeren in kwaliteit. Zeker als het gaat om partijen waar je zaken mee doet.”

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement