Waar is het wachten op?

Geplaatst op 16 februari 2017 door Redactie

Steeds meer huishoudens beschikken over een HR-ketel. Niet zo vreemd als we minder energie willen gaan gebruiken en de CO2 uitstoot verder willen terugdringen. Vreemd, of op zijn minst, opmerkelijk mag worden genoemd dat de industrie op dit vlak behoorlijk achterblijft. Opmerkelijk omdat vanaf eind 2018 het gebruik van HR-verwarming (ketels/luchtverhitters) niet langer vrijblijvend is. Er zal dus omgeschakeld moeten worden.

Frank Janssen is technisch adviseur bij Kusters THO in Venlo. “Het gebeurt wel maar nog veel te weinig. En dat is toch raar als je bedenkt dat er, los de verplichting die er aan zit te komen, op diverse fronten veel winst valt te behalen. We hebben het immers over besparingen die kunnen oplopen tot tientallen procenten. Met daarbij de opmerking dat de terugverdientijd van de investering binnen de perken blijft. Je zou bijna zeggen, waar is het wachten op?”

Luchtverhitters

Kusters THO levert onder meer gasgestookte luchtverhitters. Uit de Aermaxline zijn dat de L-Kondensa en de L-Rapid. Beiden luchtverhitters worden geproduceerd door de ApenGroup. De L-Kondensa kan een gasbesparing opleveren van maar liefst 50%, met een rendement tot 108%, HR-Modulerend en Conserend. De L-Rapid is twee-traps, heeft een Premix brander en levert een rendement tot 94%.

Frank Jansen: “Dat zijn de koude cijfers, maar de praktijk heeft al lang uitgewezen dat de genoemde besparingen in de praktijk worden gehaald en daar gaat het natuurlijk wel om. Aan een mooi verhaal heb je niets.” Een voorbeeld: in een pand van John Deere in Horst werd het verwarmingsysteem vernieuwd. Met onder meer energiezuinige verwarmingstoestellen gecombineerd met stuwventilatoren en een nieuw gebouwbeheersysteem.

“In mijn optiek moet de installateur meer en meer ook een adviserende rol spelen.”

Een en ander leidde tot een besparing van 38% op het gasverbruik. En een brief van de eigenaar die zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken steekt. Tevreden vanwege de besparing maar ook omdat de werknemers zeer goed zijn te spreken over werkklimaat. Een ander project is de installatie van 27 heaters (de L-Kondensa) in drie enorme hallen (210x110x12 m per hal!)van het grootste distributiecentrum van ons land.

Het totale vloeroppervlak bedraagt 148.000 m2 en is vanaf de A2 tussen Eindhoven en Maastricht goed te zien. Frank Janssen: “Om maar te illustreren dat het vaak gaat om substantiële besparingen en bedragen. Er valt veel te halen.”

Veranderende rol voor de installateur

Een minstens zo belangrijk punt in dit verhaal is de rol van de installateur. Een veranderende rol, weet Frank Janssen. “Natuurlijk moet een installateur verstand van zijn vak hebben, maar in mijn optiek moet de installateur meer en meer ook een adviserende rol spelen. Niet vooral of alleen naar de prijs kijken maar de eindgebruiker/opdrachtgever ook inzicht geven wat de voordelen op de lange termijn zijn en bijvoorbeeld wijzen op fiscale voordelen, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA).”

“Met de EIA kan de opdrachtgever 58% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.”

De EIA is een regeling van de overheid. Met de EIA kan de opdrachtgever 58% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor behoeft minder inkomsten- en vennootschapsbelasting te worden betaald. Kusters THO levert diverse producten, die onder de eerder jaar dit aangepaste regeling van de EIA vallen.

1,2 miljard kuub gas

Dat de besparingen voor de individuele klant binnen handbereik liggen, is helder maar om het belang ervan nog maar eens te onderstrepen nog een getal: 1,2 miljard kuub gas. Die hoeveelheid zou jaarlijks bespaard kunnen worden als we de conventionele systemen zouden vervangen. En dan hebben we alleen nog maar over luchtverhitters. Het is slechts een getal, maar toch …. We zeiden het al, het gaat over substantiële bedragen en hoeveelheden.

Betrouwbaar en deskundig

Kusters THO is al meer dan honderd jaar een begrip. Een betrouwbare partner die hoogwaardig kwalitatieve producten levert, zorgt voor technisch en deskundig advies, service verleent op een hoog niveau, een uitstekende prijs/kwaliteits niveau garandeert en waar de medewerkers up-to-date worden gehouden.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement