Vorstvrije leidingen, ook bij stroomuitval

Geplaatst op 22 mei 2023 door Redactie

Bij warmtepompsystemen met een buitenunit is het belangrijk om de (buiten)leidingen te beschermen tegen bevriezing en de daarmee gepaarde vervolgschade. Vaak wordt er gekozen voor heat tracing, een elektrische verwarmingskabel die de leidingen op de juiste temperatuur houdt. Deze oplossing is echter niet ideaal, zeker niet wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep is daarentegen mechanisch en werkt dus altijd, ook zonder elektriciteit.

De iStop® vorstbeveiligingsklep is een mechanisch beschermingssysteem dat het water in het circuit kan aftappen. Wanneer de watertemperatuur in de leiding onder de 3 °C daalt, gaat de afsluitklep open en laat deze het water druppelsgewijs uit de leiding lopen. De klep zal weer sluiten als de watertemperatuur stijgt naar 4 °C.
De standaard vorstbeveiligingsklep is al jarenlang een betrouwbaar en beproefd concept. Vanwege de veranderingen in de markt, en specifiek de opkomst van verwarmings- en koelsystemen inéén, is er een speciale versie uitgebracht van de klassieke klep: de vorstbeveiligingsklep met luchtsensor.
Dit type voorkomt dat de vorstbeveiliging in werking treedt tijdens het koelproces in warme perioden. De luchtsensor meet de buitentemperatuur en pas wanneer deze beneden de 5 °C zakt, én de watertemperatuur minder dan 3°C is, zal de vorstbeveiligingsklep in werking treden.

Onlangs is onze iStop® uitgeroepen tot winnaar van de DESIGN PLUS AWARD powered by ISH op de ISH beurs in Frankfurt.