Voorspellend onderhoud via draadloze oplossingen voor conditiebewaking

Geplaatst op 03 juli 2019 door Redactie

Onderhoudstechnici en managers zijn nu in staat om continue en real-time de conditie van het machinepark en de gebouwbeheersystemen te bewaken. Dit wordt mogelijk door het gebruik van cloud-gebaseerde software om de real-time en historische gegevens van Fluke Connect™-instrumenten en sensoren te combineren. De introductie van draadloze sensortechnologie voor conditiebewaking, waarmee gegevens eenvoudig vanaf elke locatie toegankelijk zijn, heeft gezorgd voor veilige, kosteneffectieve onderhoudsprogramma's. Onderhoudsteams kunnen op afstand potentiële storingen in apparatuur opsporen en verhelpen voordat deze kostbare storingen en productieonderbrekingen veroorzaken. Voorspellend onderhoud is nu niet alleen vereenvoudigd, maar is ook veiliger en sneller.

Bewaking om productiestoringen te voorkomen

Het bewaken van alle apparatuur in een productie omgeving kan lastig zijn, vooral wanneer er sprake is van krappe budgetten en een beperkte hoeveelheid personeel. Belangrijke apparatuur in commerciële en industriële omgevingen kan nogal eens symptomen vertonen die wijzen op een toekomstige storing. Toch blijven die aanwijzingen vaak onopgemerkt. Terwijl veel kritische onderdelen van het machinepark vaste bewakingssystemen hebben, wordt veel andere belangrijke apparatuur -zoals pompen, warmtewisselaars, compressoren, motoren en blazers- mogelijk niet bewaakt. Voor deze minder kritische, maar nog steeds essentiële apparatuur is het niet altijd mogelijk om abnormaliteiten te registreren voordat deze tot storing of uitval leiden. Hier is extra bewaking nodig; conditiebewaking kan helpen.

Draadloze sensoren voor nieuwe onderhoudsprogramma's

De nieuwste conditiebewakingssystemen van Fluke zijn eenvoudig te installeren. Ze veranderen de manier waarop de industriële wereld onderhoudsactiviteiten uitvoert met draadloze sensoren en gateways - een veelzijdig systeem dat eenvoudig door elk team in een fabriek kan worden geplaatst. Apparatuur wordt continu bewaakt, zodat gegevens over trillingen, elektriciteit en temperatuur vanaf elke plek in een bedrijf wordt geregistreerd. De metingen kunnen worden bewaakt via real-time alarmen en de gegevens zijn altijd toegankelijk vanaf smart phone, tablet of PC als deze in verbinding staan met internet. Door historische trends met elkaar in verband te brengen en door het lokaliseren van actuele omstandigheden, kunnen mogelijke storingen tijdig worden gedetecteerd en kan de inzetbaarheid van de apparatuur worden verhoogd.

Overal en altijd de conditie van de apparatuur bewaken

Fluke introduceert twee nieuwe producten voor conditiebewaking die waarschuwen voor afwijkingen voordat er storingen in de apparatuur optreden. De nieuwe Fluke™ 3561 FC trillingsensor is snel en eenvoudig te installeren en stelt onderhoudsteams in staat de inzetbaarheid van het machinepark te verbeteren door externe, continue trillingsbewaking toe te voegen aan vrijwel alle roterende apparatuur. Trillingsgegevens van de 3561 FC worden draadloos verzonden via de Fluke 3502 FC Gateway naar de Fluke ConnectTM Condition Monitoring-software (FCCM), zodat medewerkers op afstand de status van apparatuur kunnen bewaken.
De nieuwe Fluke 3540 FC driefasen-Power Monitor is een draagbaar instrument dat apparatuur bewaakt op wijzigingen in belangrijke elektrische variabelen. Spanning, stroom, frequentie en energieverbruik fluctueren wanneer machinerie overmatig wordt belast. De 3450 FC screent apparaten op prestaties, vroegtijdige slijtage of stroomzuiverheid zonder uw productie te verstoren.