Voormalige Shell toren getransformeerd tot hotspot

Geplaatst op 30 april 2017 door Redactie

In deze iconische Amsterdamse toren Overhoeks (100 m), heeft Van Losser Installaties Rijssen BV software toegepast voor de regeltechniek van de ventilatiesystemen. Deze software creƫert een ongerichte chaotische stroming. Dat geeft een optimaal binnenklimaat, hoog comfort en een aanzienlijke besparing aan energie.

Harry Ransdorp van Thermos Installaties Utrecht BV, onderdeel van de Van Losser Installatiegroep: “men wenste een optimale oplossing voor het binnenklimaat voor de Club Shelter, de lobby en de Skybar Madam. Omdat deze ruimten hoge glazen gevels hebben en de ruimte voor de technische installaties beperkt is, was conventionele regeltechniek mogelijk, echter dat resulteert in luchtlagen, tocht en een matig comfort.

De betere oplossing is de optimalisatie software Climotion®, geïntegreerd in de regeltechniek van de klimaatinstallatie. Door de sturing van de luchttoevoer vanuit de regelinstallatie ontstaat diffusie, die er voor zorgt dat de toevoerlucht optimaal wordt gemengd met de ruimtelucht. Deze optimale menging van toegevoerde lucht met de ruimtelucht, gebeurt op zeer lage luchtsnelheden, waardoor er ondanks een groot ventilatievoud geen tocht ontstaat. Zo kan er voldoende verse lucht worden toegevoerd om te verwarmen of te koelen, waarbij de lucht tot in alle hoeken van de ruimte komt, zonder dat de lucht met hogere snelheid wordt ingeblazen.

Een ander voordeel is het ontstaan van een stilstaande luchtlaag op alle oppervlakken, waaronder dus ook de ramen, waardoor de koude straling van de gevel sterk gereduceerd wordt. Daardoor kan men de tafeltjes tot dicht bij het raam plaatsen, zonder dat er een onaangename koude trek vanaf het glasoppervlak ontstaat. Zo kan de beperkte ruimte optimaal worden ingevuld en genieten de gasten van een optimaal uitzicht. Een essentieel bijkomend voordeel is dat deze wijze van regelen aanzienlijk energie bespaard.” 

 

 

 

Hoe werkt het?

Met een conventionele luchtbehandeling wordt een gerichte stroming opgewekt en mengt de toegevoerde lucht moeizaam met de aanwezige lucht. Hoge constante luchtstromen (worp) zijn nodig om het systeem te kunnen laten functioneren. Dit is verre van comfortabel. Temperatuur eilanden, verontreinigde lucht in delen van de ruimte en -de grootste klacht van gebruikers- tocht, zijn bekende problemen. 

 

 

 

De oplossing

De oplossing is even simpel als effectief. In plaats van gerichte luchtstroming verzorgt het Climotion® systeem een ongerichte stroming. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden perfect gemengd. Warmte onder het plafond, of koude op de vloer bestaan niet meer. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en temperatuur, hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer en dus geen tocht. Ook koudeval langs ramen is verleden tijd.

Climotion® is breed toe te passen, zoals in zwembaden, musea, sporthallen, atriums in kantoren en scholen. Het bespaart ook veel energie. Want er wordt veel minder lucht verplaatst en de toegevoerde lucht wordt effectiever gebruikt. Dit resulteert in een aanzienlijke verlaging van het energiegebruik.

Voor meer info: www.vanlosser.nl  www.kieback-peter.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement