‘Voor iedereen een veilige werkomgeving’

Geplaatst op 13 juli 2020 door Redactie

WOLF Energiesystemen bouwt aan de Blauwe Engel in Kampen een nieuw energieneutraal kantoorpand. „Vanuit dit kantoor bedienen we de Nederlandse en Belgische Markt”, zegt directeur Martin Wendels. Het bedrijf zit al in Kampen aan de Europa-Allee, maar er is meer ruimte nodig. „Voor ons nieuwe pand hebben we bewust voor een locatie in Kampen gezocht”, laat Wendels weten. „Want veel van onze medewerkers wonen in Kampen en komen op de fiets naar hun werk. Dat is duurzaam en dat wilden we zo houden.” Het wereldwijde hoofdkantoor van WOLF Energiesystemen staat in het Duitse Mainburg.

„Voordat we met de bouw begonnen, hebben we in eerste instantie naar bestaande gebouwen gekeken die we zouden kunnen verduurzamen, maar we hebben geen geschikte locatie gevonden”, aldus Wendels. „Vandaar dat we voor nieuwbouw hebben gekozen. De bouw doen we zo duurzaam mogelijk. We letten onder meer op circulariteit, zo passen we bijvoorbeeld Cradle to Cradle bakstenen toe. Ook letten we op het energieverbruik door een energieneutraal gebouw neer te zetten met een gezond binnenklimaat. Grachtenpanden in Amsterdam zijn bijvoorbeeld heel duurzaam omdat deze door de eeuwen heen steeds weer een nieuwe functie hebben gekregen. Wij houden er met de indeling van het pand rekening mee dat, mochten we ooit een andere invulling van de ruimtes wensen of hier bij wijze van spreken weg zouden gaan, het ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Dat is ook duurzaam. Daar hebben we bewust naar gekeken.”

Afwegingen en keuzes zelf maken

Voordeel van nieuwbouw is dat WOLF Energiesystemen alles naar z’n hand kan zetten. „De duurzame installatie konden we vanaf papier bedenken en zo een ideaal ontwerp maken”, vertelt Wendels. „We kunnen alle afwegingen en keuzes zelf maken. Daar hebben we met onze producten goed invulling aan kunnen geven.

‘Mooie techniek mag gezien worden’

De nieuwe locatie is goed aan te fietsen voor de collega’s die in Kampen wonen, maar het is ook tegenover een woonwijk en een supermarkt en dicht bij het station. Het pand staat op een zichtlocatie langs de N50. Het is dus goed te bereiken per fiets, openbaar vervoer en auto. Vanuit het team hebben we input gekregen voor het ontwerp van het pand. Voor de fietsers gaan we een douchegelegenheid maken, om zo het fietsen te stimuleren. We realiseren daarnaast oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s. Op die manier werken we ook aan duurzaam vervoer.”

Installaties in het zicht

WOLF Energiesystemen heeft er bewust voor gekozen om de installaties in het zicht te laten om zo de bezoekers hun apparatuur te kunnen laten zien. „Mooie techniek mag gezien worden”, aldus Wendels. „We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat. Als alles volgens planning verloopt, dan kunnen we het pand voor de bouwvak in gebruik nemen. We willen dan zo snel mogelijk verhuizen.”

Expert goed binnenklimaat

WOLF Energiesystemen werkt heel breed voor woningbouw en utiliteit. Daar wordt de showroom van het nieuwe pand ook op ingericht. „Die gaan we inrichten met onze eigen producten”, zegt Wendels. „We profileren ons als expert voor een goed binnenklimaat. Dus in ons eigen kantoor hanteren we ook de PvE gezonde kantoren. Met de centrale luchtbehandelingskast is het mogelijk om tot 80 m3/h per persoon te ventileren.

„Om het gezonde binnenklimaat te waarborgen, gaan we de luchtkwaliteit bemeten en monitoren.”

De luchthoeveelheid wordt echter behoefte afhankelijk geregeld middels een VAV-systeem op basis van temperatuur en luchtkwaliteit. Zo maken we het ook mogelijk om de temperatuur per maximaal 4 werkplekken na te regelen. Er is aandacht voor fijnstof door de luchtbehandelingsinstallatie uit te rusten met dubbele filtratie. Deze heeft een fijnstoffilter als voorfiltratie en een nog fijner filter als tweede filtertrap (ISOePMI 85%) voor optimale bescherming. Daarnaast is bij het ontwerp van de luchtbehandelingskast extra aandacht besteed aan de hygiëne. Voor de toiletten is gekozen voor een separate woonhuisventilatie-unit, met als voordeel dat die ook in bedrijf kan worden gezien door onze klanten. Om het gezonde binnenklimaat te waarborgen, gaan we de luchtkwaliteit bemeten en monitoren.

Optimale behaaglijkheid

Het pand wordt verwarmd en gekoeld via drie CHA warmtepompen in cascade. Deze worden ondersteund door zonnecollectoren op het dak. „Het BSP meerlangen buffervat vormt het hart van de installatie. Deze is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en de 3 warmtepompen en wordt gebruikt voor zowel tapwater als de verwarming”, legt Wendels uit. „Er zitten 6 mengroepen op het systeem, zodat we de vloerverwarming en –koeling in verschillende zones kunnen regelen.

„Bij ons kantoor kunnen de klanten zelf beleven hoe de warmtepomp in gebruik klinkt.”

We gaan voor de hoogste eisen. De warmtepompen bevatten een natuurlijk koudemiddel en hebben een heel hoog rendement (COP) om onze footprint zo klein mogelijk te laten zijn. Rondom het geluid van warmtepompen is veel te doen. Onze warmtepompen hebben een extreem laag geluidsniveau. Dat kunnen we wel zeggen of in cijfers laten zien, maar dat is een getal op papier. Bij ons kantoor kunnen de klanten zelf beleven hoe de warmtepomp in gebruik klinkt.” Verder is aan de 3 zonzijden van het pand zonwering opgenomen. „Wat je aan extra warmte in je pand voorkomt, hoef je niet weg te koelen”, aldus Wendels. „Dat zorgt ook voor een behaaglijker binnenklimaat en is bovendien duurzaam.”

Werkende installaties presenteren

„Dit kantoorpand wordt het neusje van de zalm voor de klanten”, aldus Wendels. „Het is een divers gebouw met een showroom en een trainingsruimte voor de installateurs, adviseurs en architecten. Maar we gaan ook consumentendagen organiseren zodat consumenten kunnen zien wat verduurzaming nu eigenlijk inhoudt. De installateur kan ook met de klant naar ons pand komen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Ook woningbouwverenigingen kunnen zich hier laten informeren.”

"We profileren ons als expert voor een goed binnenklimaat. Dus in ons eigen kantoor hanteren we ook de PvE gezonde kantoren.”

Het gebouw bestaat uit een entree, een trainingsruimte, die ook als vergaderruimte kan worden gebruikt, een showroom met de diverse producten, zoals verwarmingsoplossingen, warmtepompen, zonne-energiesystemen en ventilatieoplossingen, zoals woonhuisventilatie, en een tweede showroom waar de luchtbehandeling gepresenteerd kan worden. Er komt een kantine op de begane grond. Op de bovenverdieping komen kleinere spreekruimtes en de werkplekken. Daar is ook rekening gehouden met verschillende ontmoetingsruimtes. De maatschappij is veranderd door corona. In het nieuwe pand hadden we al gekozen voor een concept waarbij wordt ingespeeld op elkaar ontmoeten en samenwerken. De ruimtes worden ingedeeld met verschillende concepten om in te spelen op de actuele behoefte. We hadden het pand al ruim opgezet, dus we kunnen op een verantwoorde manier werken en klanten ontvangen.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement